XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

 

Wine-tasting-001


A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódik. A korábbi évekhez képest néhány változtatással és újítással is, de a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Tovább...


  

 

Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

mma_mba_1

Az MMA közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ehhez illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. Az MMA a művészeti és művészettel nevelés segítését is céljául tűzte ki.

Az MBA vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Magyar Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal.

mma_mba_2

Az együttműködés alapján az MMA támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét. Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely elmondta: már 2012 óta élő kapcsolat köti össze a két akadémiát. Akkor ugyanis a leégett krasznahorkai vár újjáépítésére, az ott elpusztult népművészeti emlékek visszaállításának támogatására rendezett a két szervezet jótékonysági borestet. Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre.

VINICZ


  

 

II. Magyar Tradicionális Pezsgő Gála

 

pezsgo_gala_600_442

A  Magyar Bor Akadémia a II. Magyar Tradicionális Pezsgőgálát különleges helyen a Pest Vigadó báltermében rendezte. Június elején  száznál is több  pezsgőt szerető vendég gyűlt össze ezen a csodálatos helyszínen.  Ezúttal is köszönet illeti a Művészeti Akadémia vezetőségét, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a rendezvény megtartásában.

Mondhatni azt is: ki ne szeretné a pezsgőt? Ám ez nem teljesen van így, hiszen a magyar gasztronómiai kultúránknak még nem szerves része a pezsgő fogyasztás. Hazánkban inkább ünnepi alkalmak itala a pezsgő és ezt a fogyasztási statisztikák is alátámasztják. Karácsonykor és szilveszterkor vásárolunk nagyobb mennyiségben ebből az italból. A Magyar Bor Akadémia zászlójára tűzte egyben a pezsgőfogyasztás népszerűsítését ezen alkalmakon kívül is. Ehhez persze azt kell tudni, hogy valójában milyen étkekhez illik pezsgőt inni. E gondolatok jegyében indult útjára a Tradicionális Pezsgőgála szervezése. Szerettük volna megmutatni, hogy egy teljes menüsorhoz is lehet pezsgőt kínálni hiszen már a borászok igen nagy százaléka készíti e nemes italt.  Az idei rendezvényre mintegy 18 pincészet hozta el pezsgőjét és várta a megmérettetést a vendégek által. A program a sétáló kóstolóval kezdődött és az ültetett vacsorával folytatódott. Mint a Magyar Bor Akadémia összes rendezvényén, most is színvonalas kulturális műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Két borakadémikus, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Balázs János Liszt Ferenc és Príma díjas zongoraművész előadása szórakoztatta a résztvevőket.

 

A következő pincészetek pezsgői sorakoztak fel:

Garamvári Szőlőbirtok, Frittmann Pincészet, Taschner Bor és Pezsgőház, Bock Pincészet, Koch Borászat, Demetervin Pincészet, St. Andrea Pincészet, Divinus Pincészet, Thummerer Pince, Sauska Tokaj, Polgár Pincészet, Légli Szőlőbirtok és Borászat, Balla Géza Pincészet, Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, Bujdosó Pincészet, Patricius Borház, Szentesi József pincészete és Pálffy Pincészet.

 

Íme az ízelítő a menüből!

Bébi parajos jércemell zöldalmás-zelleres friss salátával és pirított pisztácia-morzsával, Patricius Borház – Patricius Brut 2015* 

Céklasóval bőrén sült fogasfilé paszternákpürével, cékla-concassé-val, mandulaolajjal, Thummerer Blanc  Brut Nature 2013*

Rozé kacsamell majorannás krutonon, laskagombás burgonyarétessel, pezsgőmártással és két pezsgővel kísérve: Garamvári Pezsgőpincészet: Prestige Brut  Magnum 2007 *

St.Andrea Rose Extra Brut 2016.

 


 

 

Villányi borász kapta az első életműdíjat

A Magyar Bor Akadémia Országházban tartott közgyűlésén a leköszönő elnökség számolt be az elmúlt három évben végzett munkáról. Mint az elnök, Zilai Zoltán kiemelte, az alapítástól eltelt negyedszázad sorsfordító volt nem csak az ágazat, hanem az ország számára is. A szervezet továbbra sem érdekek, hanem értékek mentén tevékenykedik. Vannak az alapítók közül, akik fiatalon kapcsolódtak a munkába, ma őszülő halántékkal, de a korábbi lelkesedéssel végzik munkájukat. Akik egész életüket a szakmának szentelték, méltóvá váltak arra, hogy az ágazat szereplői tisztelegjenek előttük.

m_b_a_tiffan_ede_003_0_0

A közgyűlésen a tagság újra bizalmat szavazott a korábbi elnökségnek, így a szervezet elnöke Zilai Zoltán, a főtitkár Keményné Koncz Ildikó, míg az alelnökök Sári Enikő, Zelnik József, Niszkács Miklós, Fritmann János és Takler András, a kincstárnok pedig Balla Géza maradt.

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját az Akadémia bizottsága évente egyszer ítéli oda a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért egy kiválasztott természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A Magyar Bor Akadémia Életmű díját a bizottság egyhangú szavazata alapján Tiffán Ede villányi borász kapja.

Mint a Parlament Vadász termében a laudáción elhangzott, Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja; családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon fajtákat szüretel.

Munkájának elismerése nem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

 m_b_a_tiffan_ede_016_0_0 

Mint elhangzott, Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása. A díj átadására a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen került sor, az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és a díj átadásában közreműködött dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

VINICZ

 


 

 Magyar Bor Akadémia Borklub

Csúcs gasztronómia, csúcs borok nélkül?

Januári eseményünkön a gasztronómia témakörében Hegedűs Pétert kértük fel aki nem volt ismeretlen a jelenlévők számára, hiszen egykoron az egyik legjobb budavári étterem, a Fortuna Étterem tulajdonosaként számos feledhetetlen rendezvénnyel, többek között a Borászok Éjszakájával írta be magát a hazai borélet jeles személyiségei közé.

Jelenleg mint a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tanáraként érkezett hozzánk. Igen átfogó és színvonalas  előadásában arra kereste a választ, hogy az Év bortermelőinek borai miért szorulnak egyre jobban ki a hazai csúcs gasztronómia kínálatából. Téziseit komoly kutatás, felmérés előzte meg, mi pedig arra kerestük a megoldást hogy mi változhatott meg az elmúlt 10 évben a trendeket, borfogyasztási szokásokat, illetve a borászok marketing tevékenységét illetőleg, illetve hogy hogyan lehetne ezen a tendencián változtatni. Igazán érdekes és tanulságos volt.

 diagramm

Ezt követően két ismert mátrai borász, Dunai György Sándoré a Dubicz, illetve Babiczki László a Babiczki Pincészet részéről számolt be nekünk a dinamikusan fejlődő Mátrai Borvidék jelenéről, a borászok összefogásáról és persze terveikről. Természetesen most sem száraz pohárral hallgattuk őket, hanem szebbnél szebb igazán jellegzetes és felismerhető karakterű fehérboraik illetve a végén egy csodálatos Cabernet franc bor megkóstolása közben.

 

Borakadémikusok a fehér asztal és a Villányi Franc

Újra izgalmas témákat vett elő a Magyar Bor Akadémia legutóbbi Borklubja. Takler András szervezésében Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség – SVÉT - elnöke a vidéki vendéglátás ezer arcát mutatta be, míg Gere Andrea, a Gere Pincészet részéről a Villányi Franc eddigi útját mutatta be. „16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 cél”- foglalta össze Ruprect László, mit is jelent a SVÉT. Mint elmondta, „csak” véletlenül lett séf, ám ha már a fakanálnál ragadt, igyekezett minél többet tanulni a szakmából. Éppen ezért fordult meg jeles hazai és nemzetközi szállodák, éttermek konyháiban.

Évek alatt sok konyhát ismert meg az országban – s mindegyiknél felfedezett valami különlegességet -, úgy gondolta össze kellene kötni őket. Első körben az Őszinte Magyar Konyha Társaság alakult meg, s ebből nőtte ki magát a SVÉT. Terveik szerint az eddig szinte kizárólag éttermekből álló tagságot ki szeretnék terjeszteni, jelenjenek meg benne a beszállítók és a kereskedelem képviselői is.

„Éttermi barátságból váltunk komolyabb szervezetté, amely az igényes vidéki gasztronómiát tűzte zászlajára”- fogalmazta meg az elnök. A nagyvárosokon kívül nehéz megmutatni a szakácsművészetet.

Mint a szakember az alapanyag fontosságával kapcsolatban kifejtette, kicsi ország vagyunk, szinte egy régió, ahol legfeljebb 1-2 generációs beszállítókkal számolhatunk. Ahogyan fogalmazott, a termelők jelentik az alapot, erre épül egy biztos éttermi hálózat, s a tetőt a csúcsgasztronómia jelenti. Mint a szakember elmondta, hazánkban a csúcsgasztronómia már megtalálható, viszont szinte légüres térben mozognak. Az új alapanyagok megjelenése kihívás elé állította a szakácsokat, most viszont már elkezdték a helyi igényekhez – és adottságokhoz - igazítani az étlapokat. Előkerültek újra a hagyományos ételek, melyeket új elemekkel színesítettek. A cél, hogy a séf és a vendég igénye a tányéron találkozzon.

A SVÉT nem csak itthon, hanem a határon túl is képviseli a magyar gasztronómiát, magyar és nemzetközi rendezvényeken mutatják be elképzeléseiket. A képzésről kérdezve a szakember elmondta, egyik legnehezebb feladatnak látják, amihez elsőként jó oktatókat kellene kinevelni.

A budapesti Pannonia Gasztrohajón havonta egy-egy vidéki tagjuk mutatkozik be menüsorával, amihez az adott táj borait kóstoltatják. A közeljövőben tervezik elindítani a SVÉT asztal, online piacfelületet, hiszen sok kiváló alapanyagot találunk az országban, ahol a termelő és a séf egymásra találását szeretnék elősegíteni.

„Nagyon nehéz a logisztika, azon gondolkodunk, hogy a konyhánkban felhasznált alapanyag egy részét magunk termeljük meg”- csatolt vissza az előző előadásra Gere Andrea. Mint elmondta, a borhoteljükhöz kapcsolódó éttermük kínálatában elsősorban a helyi termelők áruira támaszkodnak.

A rendszerváltást követő ültetvény-felújításoknál elsősorban a Cabernet sauvignon fajtát választották. Évek – és sok-sok kóstolás – telt el, míg rájöttek, a borvidéken a Cabernet franc tud mást és újat mutatni. Hazai és nemzetközi szakemberek véleménye szerint a fajta bora kedvesebb és kerekebb, mint a világ más termőhelyén. Nem csak az volt a céljuk, hogy Villányt a nagy, testes vörösborairól ismerjék fel, legyen valami különlegesség, ami megkülönbözteti másoktól. Így esett a választás a Cabernet francra. Pályázatot írtak ki a megfelelő névre, de évek teltek el, mire a Villányi Franc mellett tették le a helyi termelők a voksukat.

A villányi eredetvédelmi rendszer alapjait 2006-ban rakták le, s a változó igényeknek megfelelően azóta is csiszolják. Első körben két minőségi kategóriát - klasszikus és prémium - fogalmaztak meg, amelyről a kéthetente tartandó eredetvédelmi kóstolókon döntenek. Ám 2014-ben megszületett a Villányi Franc, s szükségét érezték a szuper prémium kategória bevezetését is. A szigorú besoroláson az 50 fős bíráló bizottságon belül is alig tízen kaptak jogosítványt a legmagasabb minősítés eldöntésére.

Kérdésünkre Gere Andrea elmondta, nagy dilemma, egy-egy pincészet zászlós bora legyen-e a Villányi Franc. Mint kifejtette, náluk továbbra is a Kopár fémjelzi a borászatot, ezen nem szeretnének változtatni. A szakember felhívta a figyelmet, hogy miközben itthon szorgosan építgetjük az eredetvédelmi rendszerünket, a világ más borvidékein, egyes híres borászatok inkább tehernek tartják, szabadulnának tőle.

VINICZ

  


 

Dr. Csizmazia Darab József emlékév

 cszmazia

2018-ban emlékezünk meg Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról. Az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőjének nevéhez számtalan sikeres - elsősorban rezisztens - szőlőfajta (Zala gyöngye, Bianca, Aletta, Nero stb.) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.
A nagy elődről a szőlő-bor ágazat intézményei és szervezetei számos rendezvénnyel kívánnak megemlékezni, ezzel tisztelegve életműve előtt.
A rendezvénysorozat megszervezése érdekében, Dr. Hajdu Edit kezdeményezésére, 2017. augusztus 24-én Szervezőbizottság alakult

 

A Csizmazia emlékév tervezett programjai

 

A rendezvénysorozat fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
A rendezvénysorozat védnöke: Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke
Szervezők: Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

 

A Szervezőbizottság az alábbi rendezvénysorozat megtartását kívánja megszervezni 2018-ban:


  -  Balatonfüred: megemlékezés Balatonfüred díszpolgáráról, a filatelistáról, bélyegkiállítás, emlékoszlop koszorúzás (2018. március 9.)

  -  Kecskemét: nemzetközi emlék-borverseny Dr. Csizmazia Darab József szőlőfajtáiból (2018. április 13.) A borverseny felhívást ITT TALÁLJA

  -  Budapest (FM Darányi terem): tudományos konferencia, emlékkönyv bemutatója és a borverseny hivatalos eredményhirdetése (2018. május 16.)

  -  Eger: emlékpark kialakítása és megemlékezés (2018. ősz)

A tervezett emlékkönyv szerkesztője: Dr. Hajdu Edit.
A Szervezőbizottság ezúton is szeretné felhívni a szakmai közönség és minden érdeklődő figyelmét a megemlékezés rendezvényeire, a borversenyre és a tervezett programokon való részvételre, ezzel is méltón adózva a nagy nemesítő emlékének.

A Dr. Csizmazia Darab József Emlékév Szervezőbizottsága

 


 

A Magyar Bor Akadémia Életműdíja

A Magyar Bor Akadémia múlt év áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként, Életműdíjat alapít. A díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést, az erre létrehozott bizottság ítéli oda.

Egyhangú szavazat alapján döntés született a 2017. évi díj odaítéléséről, amelynek eredményeként:

„A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰDÍJÁT”
Tiffán Ede
villányi borász kapja.
 tiffan_600_398
Fotó: borespiac.hu

Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.
Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.

A díj átadására 2018. április 17-én, a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen kerül sor.

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2018. február 4.

lead_600_342

Decemberben 27. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A díjazott, Szőke Mátyás mátrai borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Szőke Mátyás borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul.
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...

 


 

A 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 azev_2017_logo_300_300

 

2017. december 7-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Tovább... 

 


 

Borest a Bor Akadémián november 30-án


borest_2017_600_388_1

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás hat jelöltjével és boraival, valamint a XII. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt házias gasztronómiával és kulturális programmal fűszerezve. További részletek…

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2017 – Íme a jelöltek!


2017_6_jelolt

Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk az idei Év Bortermelője Magyarországon díj döntőjében, ahol szavazatazonosság miatt a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak hazánk legrangosabb borászati elismeréséért. Tovább...

 


 

XII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

karpatmedencei_borverseny_660_400 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben is, immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Tovább...

 


 

Országos Szőlész - Borász Konferencia

25 éves a Magyar Bor Akadémia
2017. október 26.
Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar, Budapest

header_logo_600_350

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete találkozóra invitálja az ágazat szőlész-borász szakembereit.

Napjainkban sokan egy divatszakmaként gondolnak a szőlészek, borászok munkájára, de tudjuk, hogy a szőlőtermesztés és a borászat számos szakmai részterület elmélyült tudásának összessége. Egy szakembernek valós ismeretekkel kell rendelkezni a talajtan, talajerőgazdálkodás, meteorológia, növényvédelem, szőlő-termesztés technológia, mikrobiológia, analitika, borászati technológia, organoleptika területén, kiegészítve az ágazati szabályozás, közgazdaságtan, munkaszervezés, géptan, kereskedelem, marketing, turizmus területeivel. Felsorolni is hosszú és még nem teljes a felsorolás. További információk...

 


 

Az Év Bortermelője 2016
 
nyertes_2016_galaebed_600_649

 

A Magyar Bor Akadémia 2016. év végén sajtótájékoztató keretében kihirdette az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” választás eredményét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.  A 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon cím nyertese: Mészáros Pál a szekszárdi borvidékről. Tovább olvasom…

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

_ZZS1873

 

Immár sokadik alkalommal a Corinthia Hotel Budapest Bál- és Valetta terem fogadta azt a 320 vendéget akik ellátogatott Mészáros Pál szekszárdi borász köszön-tésére, a tiszteletére rendezett Gálaebédre. Az ünnepi gálaebéden és díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyújtotta át a díjazottnak. Tovább olvasom…

 


 

Ismét Borklub!

 2017_1_3hir

 

A 2015-ben útnak indult Magyar Bor-akadémiai Klub továbbra is töretlen sikerrel szolgálja a borászközösséget. A Borklub azzal a céllal jött létre, hogy az akadémikus társak szakmai kérdésekben gondolatokat cserélhessenek és a fiatal borász generáció külföldön szerzett tapasztalataikat, benyomásaikat megoszthassák. Ezúttal Dr. Brazsil Dávid és Zelnik János előadásában hallgathatjuk meg az ausztráliai és új-zélandi borászatokról szóló útibeszámolót. Bemutatkozik a Holdvölgy Borászat és meghallgathatjuk Bíró Lajos élményeit a 2017-es Bocuse d' or lyoni világdöntőről.
Várjuk szeretettel február 27-én a St. Andrea Borbárban 15:00-18:00 között!

 


 

Tagdíj befizetés

 

 MBA_Logo_600_600

Felhívjuk a Magyar Bor Akadémia tagjainak szíves figyelmét, hogy

a 2017-es évi tagdíj befizetés határideje: március 31.

Bankszámlaszám:
Magyar Bor Akadémia
11991102-02135397-00000000
Az elnökség tisztelettel kéri ezen határidő betartását.

 


 
 Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2017. február 5.

galaebed_2017_lead_600_400

 

Tavaly decemberben 26. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Az újdonsült díjazott, Mészáros Pál szekszárdi borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor a díj átadására, melyet ültetett ebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeztek, Mészáros Pál borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. Szívesen látjuk Önt, kedves hozzátartozóit és barátait a magyar borkultúra és gasztronómia jeles ünnepnapján!. Tovább...

 


 

A 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 

 2016_nyertes_lead

 

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. Tovább...
 


 

„Év Bortermelője Magyarországon 2016” – Az idei jelöltek

azev_2016

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését. Az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé. További részletek...

 


 

Borest a Bor Akadémián november 25-én

borest_2016_660_400_

 

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás öt jelöltjével és boraival, valamint a XI. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt házias gasztronómiával és kulturális programmal fűszerezve. További részletek…

 


 

XI. Kárpát-medencei Borverseny - Csávossy György Emlékverseny

 

karpatmedencei_borverseny_660_400

 

Közel egy esztendeje, hogy az erdélyi Csávossy György borász, kutató, költő, dráma és közíró, tanítómester végleg eltávozott földi világunkból. Életútjának, munkásságának kiemelkedő példáját szeretnénk minél jobban megőrizni, a jövő generációi számára átadni. Az idei alkalomtól kezdve a Kárpát-medencei Borverseny nevének megváltoztatásával is ezt a célt kívánjuk szolgálni.
 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben új megnevezéssel, immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei Borversenyt Csávossy György emlékére.  További részletek...

 


 

A Magyar Bor Akadémia Ménesen

 

Éves tervünknek megfelelően ezúttal Ménesre – Opálosra -, Balla Géza pincészetéhez terveztünk szakmai utat. A látogatás megalapozásához először az Algyői Halászcsárdában kaptunk ízelítőt a Tiszai halászléből, haltöpörtyűből és túrós csuszából.

Kicsit későre sikerült az érkezés, de még a fogadó pezsgő után volt mód traktor vonttata kocsival megtekinteni az ültetvényeket, és a hegy tetejéről gyönyörködni a tájban.

A ménesi bor magában hordozza az erdélyi hagyományokat és tradíciókat. Az első írásos emlékek már 1023-ban említik a borvidéket. A borvidék két nagy egységből áll a Ménes-hegyaljából és a Magyarád-hegyaljából. Ménesnek kiválóak a talajadottságai az adriai éghajlat hatásának, a Marosnak is köszönhetően izgalmas a mikró klímája és vulkanikus palás kőzetnek köszönhetően egyediek a szőlői és a belőlük készült bor.

 

menesi_kirandulas_2016

 

Balla Géza jelenleg 112 hektáron gazdálkodik, melyből 87 hektár van művelésben a többi új telepítés. Fő fajtái a legendás Kadarka, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Fekete leányka és Cabernet franc. Jó évjáratokban készül Kadarisszima is, a megénekelt Kadarka aszúbor, mely Ménesen először 1774-ben készült.

A fehér borok közül meg kell említeni a Mustos fehéret, mely egy ősi, magyar fajta, valamint a Furmintot és a Királyleánykát.
A pincészet a legmodernebb technológiát használja és kerüli a vegyszereket.

A borok kóstolása mellett, melyek közül még nagyon sok hordós tétel volt, palackozás előtt, meg kell említeni a kemencés csülköt mely jó alapnak bizonyult a borokhoz.

A szervezésért köszönet Keményné Koncz Ildikó főtitkár asszonynak és természetesen a nagyszerű fogadtatásért Balla Gézának.

A látogatáson 14 tagtársunk és akadémiánk vendégeként 11 borkedvelő vett rész. Reméljük, a következő szakmai túrán tovább bővül az érdeklődők köre.
 

Budapest, 2016. április 29.
Niszkács Miklós
alelnök

 


 

Erdélyi szőlőhegyek

 erdely_balla_geza_2016

 

Balla Géza, a Ménesi Borvidékről volt a házigazdája az idei, tizenhetedik alkalommal megrendezett Erdélyi Szőlőhegyek Borversenynek. Az Ópáloson tartott eseményen a Magyar Bor Akadémia nyolc tagja – köztük Zilai Zoltán elnök – vett részt.
Nagyenyeden 1990-ben, Csávossy György indítványozására indult a borverseny, s azóta nem csak sok helyre eljutottunk az országban, hanem a borok minősége is nagyot változott. Az akkori, leginkább csak „alkoholos folyadéknak” minősített minták helyett ma már szép nedűk kerülnek a bírák elé.

A rendezvényen javaslatként elhangzott, hogy a közelmúltban elhunyt Csávossy György emlékére különdíjat hozzanak létre a szervezők.

Idén 156 bort neveztek a gazdák, amelyekből 26 arany és 53 ezüstérmet osztott ki a zsűri. Megjelentek az Erdélyre jellemző fajták, s egyre több olyan borászat küldi el mintáit, amelyek a piacon is megjelennek.

Zilai Zoltán az értékelésnél az ökológiai egységet említette. A Magyar Bor Akadémia az összmagyar borkultúráért dolgozik, amely abban is tetten érhető, hogy a szervezet felvállalta az erdélyi borászat patronálását, tagjai rendszeresen részt vesznek a helyi és kiemelt borversenyeken. Az MBA elnöke kiemelte, hogy a Kárpát-medencei egység hangsúlyosan megjelenik a szőlő- és borkultúrában is.

 


 

In Memoriam: Szöllősi Mihály


A Magyar Bor Akadémia és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mély megrendüléssel és fájdalommal tudatja, hogy március 7-én, hétfőre virradóan, hatvanhét éves korában elhunyt Szöllősi Mihály. A neszmélyi borász a Szöllősi Pincészet alapítója, a Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület nagymestere, 2009-ben az Év Pincészete díjazottja, a Magyar Bor Akadémia tagja.

A Magyar Bor Akadémia Szöllősi Mihályt az elmúlt év decemberében az „Év Bortermelője Magyarországon 2015” díj nyertesének választotta.

Szöllősi Mihály 1949-ben született a szolnok megyei Mezőtúron. Szakmáját magas szinten művelte: növényvédő – kertészmérnök, mérnöktanár. A Kertészeti Egyetem elvégzése után, 1970-ben kezdte szakmai munkáját közvetlen termelésirányítóként – növényvédő-növénytermesztőként, majd a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskolában gyakorlati oktatásvezető – felnőtt képzésvezetője lett. A tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincéjében készültek első borai barátai örömére. Jelentős változást és a borászatba történő elindulást az 1999-ben megvásárolt, 1830-ban épült neszmélyi Zichy pince jelentette. Törekvéseinek, kitartásának eredményét számos hazai és nemzetközi díj, elismerés minősíti.

Vallotta: „Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”
 

Emlékét örökké megőrizzük!


 

A Magyar Bor Akadémia - mint társadalmi szervezet - a magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére 1992-ben jött létre.

 MBA_Logo_600_600

Alapszabálya szerint „az Akadémia célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.”

Az Akadémia jelenleg 128 rendes, 19 örökös és 9 tiszteletbeli tagot számlál. A szőlész-borász társadalom elismert személyiségei mellett tagjai között tudhat művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket.  Az Akadémia elnöke Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a főtitkári teendőket Keményné Koncz Ildikó, látja el. A szervezet tevékenységével kapcsolatos operatív irányítást a tagság összetételét reprezentáló öt alelnök látja el. Név szerint: Frittmann János, Niszkács Miklós, Sári Enikő, Takler András, Dr. Zelnik József,. Kincstárnok: Balla Géza, jogtanácsos Dr. Zilai János. Az Ellenőrző Bizottság elnöke Szőllősi Mihály, munkáját segíti Koch Csaba és Taschner Kurt bizottsági tagok.

A Magyar Bor Akadémia igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borász kollégákkal.

A Kárpát-medencei együttgondolkodás, összetartozás, a két- és többoldalú szakmai kapcsolatok ápolása jegyében immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei borok versenyét.
A 25 éve, egyre nagyobb megbecsülést szerző „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélése mellett a Bor Akadémia, 2007 óta további két feladatot vállalt fel. A magyarországi borversenyek életében, a "Minősített Magyar Borverseny" minősítési rendszer működtetésével szeretné azok színvonalát, objektivitását és ismertségét fejleszteni, továbbá meghirdette az „Az Év Boros Kiadványa” pályázatot, melynek első díjazottja 2008. februárba vált ismertté.

 



HD-logo
 

Főtámogatónk a Horizon Development Kft.

Keressen minket

Tel:+361 203 8507 | Email: magyarborakademia@gmail.com