Mészáros Pál
az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” borász tiszteletére
Mészáros Pál a 2016-os Év Bortermelője
“Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is” – hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van. “A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát” – mondta Zilai Zoltán. Mészáros Pál köszönőbeszédében megosztotta az egybegyűltekkel egyik vezérlőelvét, mely egy keleti bölcsességen alapul. “Mondd az igazat, mondd a kellemeset, de ne mondd az igazat ha az kellemetlen és ne mond a kellemeset ha az nem igaz. Ez nagyon sok mindentől megóvott.”
Az Akadémia nyitott a művészetek felé, melyet mi sem mutat jobban, mint, hogy ezúttal is számos kiválóságunk emelte az esemény fényét. Az Akadémia tagjai közül Miklósa Erika Kossuth Díjas operaénekes magyar népdalokkal köszöntötte az ünnepeltet és a Gálaebéd egyik házigazdája a Nemzet Színésze, Mécs Károly volt. A Gála folyamán Rátóti Zoltán színművész elődásában Babits Mihály verse tette még emlékezetesebbé az ünneplést. Az egész Gála zenei hangulatáról Orosz Zoltán harmónikaművész és barátai György Mihály gitár és Lattmann Béla basszusgitár gondoskodtak. A már megszokott, tökéletes harmóniájú ételeket magyarország legkiválóbb séfjei készítették a Mészáros Pincészet borai mellé. A menü az alábbiak szerint került összeállításra:
Hideg előétel: Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval (Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Irsai Olivér 2016
Leves fogás: Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal (Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016
Hús fogás: Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve (Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye) Mészáros Pál Borház és Pince - St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014
Vad fogás: Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel (Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015 Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012
A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosították
A 2017-es Gálaebéd részletes programja és fogásai
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2017-ben is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
2017-ben a Gálaebéd február 5-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) került megrendezésre.
Idén, csak úgy mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége volt dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!
Jegyeket – korlátozott számban – a Magyar Bor Akadémia irodájától lehetett igényelni.
(A belépő ára: 38 100,- Ft / Fő (30 000,- Ft + 27% Áfa).
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött. Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezheték a verseny döntőjében szereplő 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben került sor. A Himnusz elhangzása után MBA elnöki köszöntő, majd laudáció, végül az oklevél került átadásra. A díjazott köszönő szavait követően a műsorvezető átinvitálta a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.
Üdvözlő falatok, canapé-k:
(A „canapes” Feith Attila executive chef irányításával, a Corinthia Hotel Budapest konyháján készülnek)
Angol mustárral ízesített macaron feketegyökér krémmel
Noriba tekert szilvásváradi füstölt pisztráng, szója kaviárral és szuvidolt tojássárgájával
Vadpástétom égetett mandarinnal és fűszeres sablé-val
Libamájjal töltött tavaszi tekercs fekete curry habbal
Mézes kacsatepertő, zellerpürével és ropogóssal
Borok az üdvözlő falatok mellé:
Mészáros Pál - Szekszárdi Merlot 2014
Mészáros Pál - Hidaspetre Szekszárdi Cabernet franc Reserve 2015
Borbély Tamás - Badacsonyi Szürkebarát 2015
Borbély Tamás - "Karós" Badacsonyi Olasz rizling limited selection 2014
Jásdi István - Siralomvágó Olasz rizling 2015
Jásdi István - Lőczedombi Olasz rizling 2015
Koch Csaba - Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay 2015
Koch Csaba - Hajós-Bajai Kadarka 2015
Koch Csaba, Vin Art Pincészet - Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2011
Szőke Mátyás - Mátrai Szürkebarát 2015
Szőke Mátyás - Mátrai Olasz rizling 2015
Szőke Mátyás - Mátrai Cabernet Franc 2013
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készült, melynek köszönhetően gazdag ételkínálat várta a vendégeket.
Az ízek mesterei:
FEITH ATTILA Executive Sous Chef, Corinthia Hotel Budapest; HORVÁTH ÁKOS konyhafőnök, Márga Étterem Budapest; MÉSZÁROS ÁDÁM konyhafőnök, Onyx Étterem Budapest; NAGY ATTILA konyhafőnök, Bonne Chance Bázakerettye; KANÁSZ LÁSZLÓ konyhafőnök, Arany Kaviár Étterem Budapest; VÁNYI LÁSZLÓ konyhafőnök, Thermál Hotel Visegrád
Az ebéd fogásai és borai:
Hideg előétel
Fotó: Csárdás Ferenc
Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval
(Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Irsai Olivér 2016
Leves fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal
(Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016
Hús fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve
(Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye)
Mészáros Pál Borház és Pince - St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014
Vad fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel
(Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012
A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosította!
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerültek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló
(A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Feith Attila irányításával készültek el. Kóstolhatóak voltak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és kávékülönlegességek.)
Desszertek:
Sült sajttorta
Tonkababbal ízesített gesztenyehab
Opera szelet
Tokaji krém borzselével
Máktorta
Rákóczi túrós
Makadámdiós trüffel
Sós karamellel töltött képviselőfánk
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Áts Károly - Áts Cuvée 2014
Bock József - Bock Cuvée 2013
Dúzsi Pince - Szekszárdi Görögszó Cuvée 2012
Dúzsi Pince - Szekszárdi Pentaton Cuvée 2012
Figula Pincészet - Lőcze Olasz rizling 2015
Figula Pincészet - Öreghegy Olasz rizling 2015
Frittmann János - Generosa 2016
Frittmann János - Rosé Cuvée 2016
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Balaton-felvidéki Chardonnay 2015
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Cserszegi Fűszeres 2016
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Kékfrankos Rosé 2016
Garamvári Vencel - Optimum Brut Pezsgő 2013
Gere Attila - Villányi Franc 2013
Kamocsay Ákos - Hilltop Irsai Olivér 2016
Kamocsay Ákos - Kamocsay Premium Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Ákos - Kamocsay Premium Olasz rizling 2015
Konyári János - IKON Cabernet Franc Evangelista 2012,
Konyári János - Jánoshegyi Kékfrankos 2015
Légli Szőlőbirtok - Légli Furmint 2015
Légli Szőlőbirtok - Légli Gesztenyés 2015
Lőrincz György - Hangács dűlő Egri Bikavér 2013
Lőrincz György - Örökké 2015
Lőrincz György - Pinot Noir 2014
Nyakas Pince - Budai Irsai Olivér 2016
Nyakas Pince - Menádok Budai Chardonnay 2011
Nyakas Pince - Nyakas Rosé 2016
Polgár Pince - Barrique Chardonnay 2015
Polgár Pince - Credo 2011
Szöllősi Pincészet Kft. - Barrique Chardonnay
Szöllősi Pincészet Kft. - Cserszegi Fűszeres
Szöllősi Pincészet Kft. - Mihály Cuvée Inmemoriam
Takler András - Szekszárdi Bikavér Reserve 2013
Takler András - Szekszárdi Syrah 2015
Takler András- Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009
Thummerer Vilmos - Egri Bikavér Grand Superior 2012
Thummerer Vilmos - Egri Csillag Grand Superior 2013
Tiffán's Bt. - Grande Selection 2009
Vesztergombi Pince - Királylány 2016
Vesztergombi Pince - Turul Cuvée 2014
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szőtte át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztatott. A jó hangulatról, az igényes szórakoztatásról Orosz Zoltán, Emerton-díjas harmonikaművész és zenekara gondoskodott.
A program gördülékeny menetét irányította, a fellépőket bemutatta, a házigazda és a műsorvezető tisztét betöltötte:
Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja és Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.
Együttműködő partnerek:
Szega Market | Horizon Development Kft. - a Magyar Bor Akadémia főtámogatója | Corinthia Hotel Budapest |
Lavazza | NaturAqua | Bor-Schola |