Aktualitások

 

Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

mma_mba_1

Keretmegállapodást írt alá a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Bor Akadémia. A dokumentumot a Magyar Bor Akadémia részéről Zilai Zoltán elnök és Keményné Koncz Ildikó főtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia részéről Vashegyi György elnök és dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár látta el kézjegyével 2018. május 29-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.
A Magyar Művészeti Akadémia közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ezért korábban már együttműködési megállapodást kötött például a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal, vagy legutóbb a Helyi Televíziók Országos Egyesületével.
Szintén ebbe a sorba illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az is, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. Az MMA ennek megfelelően a művészeti és művészettel nevelés segítését is célul tűzte.
A Bor Akadémia vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal.
Az együttműködési keretmegállapodással a felek a fenti céljaik eléréséhez és feladataik hatékonyabb ellátása érdekében fűzik szorosabbra kapcsolatukat. Az együttműködés alapján az MMA támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét.

mma_mba_2

Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely felidézte, hogy a köztestület és a Bor Akadémia között 2012 óta van együttműködés. Mint elmondta: Zelnik József etnográfus, az MMA rendes tagja volt a kezdeményezője annak a jótékonysági vacsorának, amelynek révén a két szervezet közösen támogatta a leégett Krasznahorka vára újjáépítését.
Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre.

 


  

 

Pezsgőgála 2018. június 6.-án

 

pezsgo_gala_600_442

Kedves Pezsgő Kedvelők!
A tavalyi év sikere kapcsán, a Magyar Bor Akadémia folytatni szeretné a magyar tradicionális pezsgők minél szélesebb körű megismertetését, melyre tekintettel 2018. június 6-án, a Pesti Vigadóban, megrendezésre kerül a 2. Tradicionális Magyar Pezsgő gála, díszvacsorával egybekötve. Részletes program és jelentkezés.

 


 

 

Villányi borász kapta az első életműdíjat

atadas_2018_1_910_610

Tiffán Ede kapta a Magyar Bor Akadémia által idén alapított Életműdíjat, amelyet a villányi borász a parlamentben vehetett át Kövér László házelnöktől. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb sikertörténet a borászoké, akiknek köszönhetően ismét világhírűvé vált a magyar bor. A Gourmet Riporter beszámolóját itt olvashatja.

 


 

Dr. Csizmazia Darab József emlékév

 cszmazia

2018-ban emlékezünk meg Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról. Az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőjének nevéhez számtalan sikeres - elsősorban rezisztens - szőlőfajta (Zala gyöngye, Bianca, Aletta, Nero stb.) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.
A nagy elődről a szőlő-bor ágazat intézményei és szervezetei számos rendezvénnyel kívánnak megemlékezni, ezzel tisztelegve életműve előtt.
A rendezvénysorozat megszervezése érdekében, Dr. Hajdu Edit kezdeményezésére, 2017. augusztus 24-én Szervezőbizottság alakult

 

A Csizmazia emlékév tervezett programjai

 

A rendezvénysorozat fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
A rendezvénysorozat védnöke: Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke
Szervezők: Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

 

A Szervezőbizottság az alábbi rendezvénysorozat megtartását kívánja megszervezni 2018-ban:


  -  Balatonfüred: megemlékezés Balatonfüred díszpolgáráról, a filatelistáról, bélyegkiállítás, emlékoszlop koszorúzás (2018. március 9.)

  -  Kecskemét: nemzetközi emlék-borverseny Dr. Csizmazia Darab József szőlőfajtáiból (2018. április 13.) A borverseny felhívást ITT TALÁLJA

  -  Budapest (FM Darányi terem): tudományos konferencia, emlékkönyv bemutatója és a borverseny hivatalos eredményhirdetése (2018. május 16.)

  -  Eger: emlékpark kialakítása és megemlékezés (2018. ősz)

A tervezett emlékkönyv szerkesztője: Dr. Hajdu Edit.
A Szervezőbizottság ezúton is szeretné felhívni a szakmai közönség és minden érdeklődő figyelmét a megemlékezés rendezvényeire, a borversenyre és a tervezett programokon való részvételre, ezzel is méltón adózva a nagy nemesítő emlékének.

A Dr. Csizmazia Darab József Emlékév Szervezőbizottsága

 


 

A Magyar Bor Akadémia Életműdíja

A Magyar Bor Akadémia múlt év áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként, Életműdíjat alapít. A díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést, az erre létrehozott bizottság ítéli oda.

Egyhangú szavazat alapján döntés született a 2017. évi díj odaítéléséről, amelynek eredményeként:

„A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰDÍJÁT”
Tiffán Ede
villányi borász kapja.
 tiffan_600_398
Fotó: borespiac.hu

Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.
Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.

A díj átadására 2018. április 17-én, a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen kerül sor.

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2018. február 4.

lead_600_342

Decemberben 27. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A díjazott, Szőke Mátyás mátrai borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Szőke Mátyás borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul.
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...

 


 

A 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 azev_2017_logo_300_300

 

2017. december 7-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Tovább... 

 


 

Borest a Bor Akadémián november 30-án


borest_2017_600_388_1

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás hat jelöltjével és boraival, valamint a XII. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt házias gasztronómiával és kulturális programmal fűszerezve. További részletek…

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2017 – Íme a jelöltek!


2017_6_jelolt

Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk az idei Év Bortermelője Magyarországon díj döntőjében, ahol szavazatazonosság miatt a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak hazánk legrangosabb borászati elismeréséért. Tovább...

 


 

XII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

karpatmedencei_borverseny_660_400 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben is, immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Tovább...

 


 

Országos Szőlész - Borász Konferencia

25 éves a Magyar Bor Akadémia
2017. október 26.
Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar, Budapest

header_logo_600_350

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete találkozóra invitálja az ágazat szőlész-borász szakembereit.

Napjainkban sokan egy divatszakmaként gondolnak a szőlészek, borászok munkájára, de tudjuk, hogy a szőlőtermesztés és a borászat számos szakmai részterület elmélyült tudásának összessége. Egy szakembernek valós ismeretekkel kell rendelkezni a talajtan, talajerőgazdálkodás, meteorológia, növényvédelem, szőlő-termesztés technológia, mikrobiológia, analitika, borászati technológia, organoleptika területén, kiegészítve az ágazati szabályozás, közgazdaságtan, munkaszervezés, géptan, kereskedelem, marketing, turizmus területeivel. Felsorolni is hosszú és még nem teljes a felsorolás. További információk...

 


 

Az Év Bortermelője 2016
 
nyertes_2016_galaebed_600_649

 

A Magyar Bor Akadémia 2016. év végén sajtótájékoztató keretében kihirdette az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” választás eredményét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.  A 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon cím nyertese: Mészáros Pál a szekszárdi borvidékről. Tovább olvasom…

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

_ZZS1873

 

Immár sokadik alkalommal a Corinthia Hotel Budapest Bál- és Valetta terem fogadta azt a 320 vendéget akik ellátogatott Mészáros Pál szekszárdi borász köszön-tésére, a tiszteletére rendezett Gálaebédre. Az ünnepi gálaebéden és díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyújtotta át a díjazottnak. Tovább olvasom…

 


 

Ismét Borklub!

 2017_1_3hir

 

A 2015-ben útnak indult Magyar Bor-akadémiai Klub továbbra is töretlen sikerrel szolgálja a borászközösséget. A Borklub azzal a céllal jött létre, hogy az akadémikus társak szakmai kérdésekben gondolatokat cserélhessenek és a fiatal borász generáció külföldön szerzett tapasztalataikat, benyomásaikat megoszthassák. Ezúttal Dr. Brazsil Dávid és Zelnik János előadásában hallgathatjuk meg az ausztráliai és új-zélandi borászatokról szóló útibeszámolót. Bemutatkozik a Holdvölgy Borászat és meghallgathatjuk Bíró Lajos élményeit a 2017-es Bocuse d' or lyoni világdöntőről.
Várjuk szeretettel február 27-én a St. Andrea Borbárban 15:00-18:00 között!

 


 

Tagdíj befizetés

 

 MBA_Logo_600_600

Felhívjuk a Magyar Bor Akadémia tagjainak szíves figyelmét, hogy

a 2017-es évi tagdíj befizetés határideje: március 31.

Bankszámlaszám:
Magyar Bor Akadémia
11991102-02135397-00000000
Az elnökség tisztelettel kéri ezen határidő betartását.

 


 
 Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2017. február 5.

galaebed_2017_lead_600_400

 

Tavaly decemberben 26. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Az újdonsült díjazott, Mészáros Pál szekszárdi borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor a díj átadására, melyet ültetett ebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeztek, Mészáros Pál borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. Szívesen látjuk Önt, kedves hozzátartozóit és barátait a magyar borkultúra és gasztronómia jeles ünnepnapján!. Tovább...

 


 

A 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 

 2016_nyertes_lead

 

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. Tovább...
 


 

„Év Bortermelője Magyarországon 2016” – Az idei jelöltek

azev_2016

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését. Az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé. További részletek...

 


 

Borest a Bor Akadémián november 25-én

borest_2016_660_400_

 

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás öt jelöltjével és boraival, valamint a XI. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt házias gasztronómiával és kulturális programmal fűszerezve. További részletek…

 


 

XI. Kárpát-medencei Borverseny - Csávossy György Emlékverseny

 

karpatmedencei_borverseny_660_400

 

Közel egy esztendeje, hogy az erdélyi Csávossy György borász, kutató, költő, dráma és közíró, tanítómester végleg eltávozott földi világunkból. Életútjának, munkásságának kiemelkedő példáját szeretnénk minél jobban megőrizni, a jövő generációi számára átadni. Az idei alkalomtól kezdve a Kárpát-medencei Borverseny nevének megváltoztatásával is ezt a célt kívánjuk szolgálni.
 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben új megnevezéssel, immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei Borversenyt Csávossy György emlékére.  További részletek...

 


 

A Magyar Bor Akadémia Ménesen

 

Éves tervünknek megfelelően ezúttal Ménesre – Opálosra -, Balla Géza pincészetéhez terveztünk szakmai utat. A látogatás megalapozásához először az Algyői Halászcsárdában kaptunk ízelítőt a Tiszai halászléből, haltöpörtyűből és túrós csuszából.

Kicsit későre sikerült az érkezés, de még a fogadó pezsgő után volt mód traktor vonttata kocsival megtekinteni az ültetvényeket, és a hegy tetejéről gyönyörködni a tájban.

A ménesi bor magában hordozza az erdélyi hagyományokat és tradíciókat. Az első írásos emlékek már 1023-ban említik a borvidéket. A borvidék két nagy egységből áll a Ménes-hegyaljából és a Magyarád-hegyaljából. Ménesnek kiválóak a talajadottságai az adriai éghajlat hatásának, a Marosnak is köszönhetően izgalmas a mikró klímája és vulkanikus palás kőzetnek köszönhetően egyediek a szőlői és a belőlük készült bor.

 

menesi_kirandulas_2016

 

Balla Géza jelenleg 112 hektáron gazdálkodik, melyből 87 hektár van művelésben a többi új telepítés. Fő fajtái a legendás Kadarka, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Fekete leányka és Cabernet franc. Jó évjáratokban készül Kadarisszima is, a megénekelt Kadarka aszúbor, mely Ménesen először 1774-ben készült.

A fehér borok közül meg kell említeni a Mustos fehéret, mely egy ősi, magyar fajta, valamint a Furmintot és a Királyleánykát.
A pincészet a legmodernebb technológiát használja és kerüli a vegyszereket.

A borok kóstolása mellett, melyek közül még nagyon sok hordós tétel volt, palackozás előtt, meg kell említeni a kemencés csülköt mely jó alapnak bizonyult a borokhoz.

A szervezésért köszönet Keményné Koncz Ildikó főtitkár asszonynak és természetesen a nagyszerű fogadtatásért Balla Gézának.

A látogatáson 14 tagtársunk és akadémiánk vendégeként 11 borkedvelő vett rész. Reméljük, a következő szakmai túrán tovább bővül az érdeklődők köre.
 

Budapest, 2016. április 29.
Niszkács Miklós
alelnök

 


 

Erdélyi szőlőhegyek

 erdely_balla_geza_2016

 

Balla Géza, a Ménesi Borvidékről volt a házigazdája az idei, tizenhetedik alkalommal megrendezett Erdélyi Szőlőhegyek Borversenynek. Az Ópáloson tartott eseményen a Magyar Bor Akadémia nyolc tagja – köztük Zilai Zoltán elnök – vett részt.
Nagyenyeden 1990-ben, Csávossy György indítványozására indult a borverseny, s azóta nem csak sok helyre eljutottunk az országban, hanem a borok minősége is nagyot változott. Az akkori, leginkább csak „alkoholos folyadéknak” minősített minták helyett ma már szép nedűk kerülnek a bírák elé.

A rendezvényen javaslatként elhangzott, hogy a közelmúltban elhunyt Csávossy György emlékére különdíjat hozzanak létre a szervezők.

Idén 156 bort neveztek a gazdák, amelyekből 26 arany és 53 ezüstérmet osztott ki a zsűri. Megjelentek az Erdélyre jellemző fajták, s egyre több olyan borászat küldi el mintáit, amelyek a piacon is megjelennek.

Zilai Zoltán az értékelésnél az ökológiai egységet említette. A Magyar Bor Akadémia az összmagyar borkultúráért dolgozik, amely abban is tetten érhető, hogy a szervezet felvállalta az erdélyi borászat patronálását, tagjai rendszeresen részt vesznek a helyi és kiemelt borversenyeken. Az MBA elnöke kiemelte, hogy a Kárpát-medencei egység hangsúlyosan megjelenik a szőlő- és borkultúrában is.

 


 

In Memoriam: Szöllősi Mihály


A Magyar Bor Akadémia és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mély megrendüléssel és fájdalommal tudatja, hogy március 7-én, hétfőre virradóan, hatvanhét éves korában elhunyt Szöllősi Mihály. A neszmélyi borász a Szöllősi Pincészet alapítója, a Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület nagymestere, 2009-ben az Év Pincészete díjazottja, a Magyar Bor Akadémia tagja.

A Magyar Bor Akadémia Szöllősi Mihályt az elmúlt év decemberében az „Év Bortermelője Magyarországon 2015” díj nyertesének választotta.

Szöllősi Mihály 1949-ben született a szolnok megyei Mezőtúron. Szakmáját magas szinten művelte: növényvédő – kertészmérnök, mérnöktanár. A Kertészeti Egyetem elvégzése után, 1970-ben kezdte szakmai munkáját közvetlen termelésirányítóként – növényvédő-növénytermesztőként, majd a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskolában gyakorlati oktatásvezető – felnőtt képzésvezetője lett. A tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincéjében készültek első borai barátai örömére. Jelentős változást és a borászatba történő elindulást az 1999-ben megvásárolt, 1830-ban épült neszmélyi Zichy pince jelentette. Törekvéseinek, kitartásának eredményét számos hazai és nemzetközi díj, elismerés minősíti.

Vallotta: „Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”
 

Emlékét örökké megőrizzük!


 

A Magyar Bor Akadémia - mint társadalmi szervezet - a magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére 1992-ben jött létre.

 MBA_Logo_600_600

Alapszabálya szerint „az Akadémia célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.”

Az Akadémia jelenleg 128 rendes, 19 örökös és 9 tiszteletbeli tagot számlál. A szőlész-borász társadalom elismert személyiségei mellett tagjai között tudhat művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket.  Az Akadémia elnöke Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a főtitkári teendőket Keményné Koncz Ildikó, látja el. A szervezet tevékenységével kapcsolatos operatív irányítást a tagság összetételét reprezentáló öt alelnök látja el. Név szerint: Frittmann János, Niszkács Miklós, Sári Enikő, Takler András, Dr. Zelnik József,. Kincstárnok: Balla Géza, jogtanácsos Dr. Zilai János. Az Ellenőrző Bizottság elnöke Szőllősi Mihály, munkáját segíti Koch Csaba és Taschner Kurt bizottsági tagok.

A Magyar Bor Akadémia igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borász kollégákkal.

A Kárpát-medencei együttgondolkodás, összetartozás, a két- és többoldalú szakmai kapcsolatok ápolása jegyében immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei borok versenyét.
A 25 éve, egyre nagyobb megbecsülést szerző „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélése mellett a Bor Akadémia, 2007 óta további két feladatot vállalt fel. A magyarországi borversenyek életében, a "Minősített Magyar Borverseny" minősítési rendszer működtetésével szeretné azok színvonalát, objektivitását és ismertségét fejleszteni, továbbá meghirdette az „Az Év Boros Kiadványa” pályázatot, melynek első díjazottja 2008. februárba vált ismertté.

 HD-logo
 

Főtámogatónk a Horizon Development Kft.

Keressen minket

Tel:+361 203 8507 | Email: magyarborakademia@gmail.com