Baráti interjú Áts Károllyal

 

 

Melyek a legkiemelkedőbb szakmai eredményeid?

 

Pontokba szedve talán így néz ki:

 

1. Külföldi elismerések

    1. 5 puttonyos Tokaji Aszú 2006

  •        Wine Spectator 2010 Top 100 rangsorán 28. helyezés. 

    2. 5 puttonyos Tokaji Aszú 2007

  •       Tokaji Trophy Award  - International Wine Challenge 2011 (UK) 
  •       Aranyérem - International Wine Challenge 2011 (UK)
  •       Aranyérem - International Wine & Spirit Competition 2011 (UK)

    3. Furmint 2009

  •       Aranyérem – Best in Class – International Wine & Spirit Competition 2011 (UK)

    4. Kék címkés 5 puttonyos Aszú

  •       Aranyérem – Challenge International du Vin  2012
  •       Regional Trophy - Best In Snow- Decanter World Wine Awards 2012 UK

    5. Royal 2007 6 puttonyos Aszú

  •       Aranyérem – Challenge International du Vin  2012
  •       Aranyérem - Decanter World Wine Awards 2012

    6. Betsek 2007 6 puttonyos Aszú

  •       Aranyérem – Decanter World Wine Awards 2012

    7. Furmint 2010

  •       Aranyérem - Challenge International du Vin  2012

    8. Áts Cuvée 2010

  •       Aranyérem - Challenge International du Vin  2012

2. Belföldi elismerések


    1. Nyulászó 2003, 6 putt Tokaji Aszú

  •       Csúcsbor – XII. Pannon Bormustra 2011.
  •       Nagy Arany – XXXII. Országos Borverseny, 2011.

    2. Szt Tamás 2003, 6 putt Tokaji Aszú

  •       Csúcsbor – XII. Pannon Bormustra 2011.

    3. Szt Tamás Furmint 2009

  •       Aranyérem - XXXII. Országos Borverseny, 2011.

    4. 5 putt. Tokaji Aszú2007

  •       Aranyérem - XXXII. Országos Borverseny, 2011.

    5. Áts Cuvée 2009, kései szüret

  •       A „Borfesztivál Bora 2011” - édes fehér kategóriában, 20. Budavári  Borfesztivál, 2011.

    6. SzT Tamás Furmint 2010

  •       Csúcsbor – XIII.Pannon Bormustra 2012

 

Melyek a legkiemelkedőbb boraid?

 
Az alábbi hármat emelném ki:

  •     Szt. Tamás Furmint 2009
  •     Birtok Furmint 2009
  •     5 puttonyos Aszúbor 2006 és 2007

 

Mekkora termőterületen gazdálkodsz? Mennyi bort termeltek évente?

 

A termőterületünk 110 hektár nagyságú. A bor éves mennyisége évjárattól és az aszúszem keletkezésétől függően így alakul:

  •     aszúbor 800 – 1000 hl
  •     Áts Cuvée 300 – 400 hl
  •     száraz Furmint 2011-es évtől 1000 – 1100 hl, a 2011-es évet megelőzően 300 – 400 hl

 

Boraid hol kerülnek értékesítésre a hazai és a külföldi piacon?

 

A Royal Tokaji Borászati Zrt. borait közel 30 országban forgalmazzák. Ezek közül is kiemelkedik az Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Magyarország, amely országok az értékesítésünknek mintegy 80 %-át teszik ki. Magyarországon számos borboltban, étteremben, hipermarketben kaphatók a boraink. Külföldön szintén több borkereskedésben, áruházláncokban, nívós éttermekben fellehetőek boraink.


Mi a Te és borászatod mottója?

 

A tokaji borvidék csodálatos ízvilágát egy palackba sűrítve olyan borokat készíteni, amelyek örömet és boldogságot sugároznak a fogyasztók számára. Évjáratok függvényében a legjobb és legszebb borokat készíteni maximális odafigyeléssel.

 

Melyik a kedvenc saját borod és miért?

 

Nagyon nehéz egy bort kiragadni, hiszen mindegyik bor, amit készítek a „saját gyermekem”. A 2011-es évjárat magában hordozza a kihívást, a kíváncsisággal vegyes izgalmat, hogy valóra váljon mindaz, amit elképzeltem az évjárattal kapcsolatban. A 2010-es év bár nagyon nehéz év volt, mégis jól tükrözi az évjárat szépségét, vadócságát. Az idősebb borok tiszteletet parancsolva mutogatják a bájaikat. Nehéz választani, de talán a szívemhez legközelebb a következő borok állnak:

Áts Cuvée 2009: A három szőlőfajta, a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály olyan harmóniát képvisel, ami nagyon megfog. A bor ízvilága vibráló, hiába a 120 gramm cukor, a savak nagyon frissen tartják az ember száját, ropognak az ízek. Talán ez az a bor, amiben a legtöbbet, leginkább benne vagyok.

A furmint a kedvenc szőlőfajtám, amellyel egyszerre könnyű és nehéz is dolgozni. Ez a szőlőfajta, ami nagyon meg tudja hálálni a szőlőbe belefektetett gondoskodást, és legjobban be tudja mutatni egy adott község, dűlő sajátosságát, ízvilágát. A 2009-es Birtok Furmint Tokajról, Mádról szól a furminton keresztül. A 2009-es Dűlőválogatás Furmint az Úrágya és a Betsek dűlőből szüretelt két furmint házasítása. Két tradicionális mádi dűlő, melyek a mineralitást, ásványosságot, frissességet és ropogósságot hordozzák magukban. A furmint testessége bájossággal keveredve érezhető a borban.

A 2003 Nyulászó 6 puttonyos aszúnk a legnagyobb aszúbor. Ez az a bor, amely a tökéletes felé vezet számomra. Benne van töményen Tokaj, a mádi dűlő (Nyulászó) sajátossága, a fáradságos munka, amellyel készült. Nagyon szerethető bor.

 

Szerinted mitől különleges a borvidék, ahol bort készítesz?

 

Minden borvidéknek, így Tokajnak is megvan a különlegessége. Számomra a borászat szempontjából mindent jelent Tokaj. Itt születtem, itt nőttem fel ezen a borvidéken, amely a világ egyik legszebb borvidéke. Változatosan sokszínű a táj: a Zempléni-hegység dombja, völgyei, hegyei által határolt különböző fekvésű dűlők, és az ezen területeket fedő talaj összetétele (zeolit, nyirok, lösz, agyag). A Bodrog és a Tisza folyó jótékony hatása a páratartalom visszatükröződése a szőlőterületeken az aszúsodáshoz. Ezek azok az adottságok, melyek mind-mind a csodához vezetnek. Az őshonos szőlőfajták (a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály), amelyek annyi de annyi fantasztikus bort adnak, a fajtatiszta száraz bortól kezdve a csodálatos aszúborokig. A több száz éves ódon pincék azok, amelyekben a Tokaji borok érnek, és melyek labirintusai köteleznek minket az őseink által elkezdett munka folytatására. Ezek összessége teszi különlegessé Tokajt számomra.

 

Mi az eredeti foglalkozásod, mesterséged, milyen pályára készültél?

 

Tokaj-hegyalja egyik kis falujában, Tarcalon születtem. Édesapám, édesanyám a Tokaji Borkombinátban dolgozott. A szülői ház is a Borkombinát területén volt, közel a szőlőkhöz és a pincészetekhez. Rengeteget játszottunk ott, és ebben a környezetben nőttem fel. Mégis talán a szerencse vagy a véletlen volt az, hogy az általános iskola elvégzése után Budafokra, a Borászati Szakközépiskolába jelentkeztem. Az itt töltött évek és a tanáraim mutattak rá végérvényesen arra, hogy borász akarok lenni, és egyértelműen Tokajban. Az egyetemi évek és az ottani oktatóim csak megerősítették bennem ezt a döntést. Azt hiszem, mindig is erre a pályára készültem, mert ahova születtem, a szüleim és a környezet, mind-mind ezen szakma felé orientáltak.

 

 

Hogy kapcsolódsz ki legszívesebben, mi a hobbid?

 

Falun nőttem fel, a természethez közel, így a kikapcsolódás is ehhez kapcsolódik: a gombászás és a horgászás. Ez az a két tevékenység, amikor teljesen ki tudok kapcsolódni és fel tudok töltődni. Imádom a Zempléni-hegységben sétálva gombát keresni, vadászni rá. Igazi élmény, amikor az ember talál egy szép gombát. A horgászat maga a pihenés, kikapcsolódás ülni a vízparton, merengeni, várva a kapást, egy pohár jó borral a kézben. Igen, ezt élvezem!

 

Van kedvenc könyved, filmed?

 

Nagyon szeretek filmet nézni, ebben mindenevő vagyok. Sok filmet megnézek, de talán, ha a kedvencemet kellene megneveznem, akkor az az „Indul a bakterház”.

 

Mit szeretnél mindenképp elérni, megszerezni a következő néhány évben (szakmai célok)?

 

A célom továbbfejlődni, a legjobb borokat készíteni, és tökéletesíteni a tudásomat. A magyar bort, a tokajit még jobban népszerűsíteni, megmutatni azt a csodát, amit ez a kis ország tud, elővarázsolni azt az ízvilágot, melyre a magyar földben termett szőlő, és a belőle készített bor képes. Olyan borokat készíteni, amelyeket a fogyasztók szívesen isznak, és örömet okoz nekik.

 

Kire vagy a legbüszkébb a családodban?

 

Büszke vagyok a feleségemre, akivel 23 éve együtt élünk. Olyan nyugodt légkört biztosít a család számára, amelyből lehet építkezni, feltöltődni, vidáman kezdeni a napot. Büszke vagyok a gyerekeimre, Dávid fiam a műszaki egyetemre jár. Látom rajta, megtalálta azt, ami szeretne lenni, élvezi, szereti csinálni. Látni a tüzet a szemében, amikor arról beszél, hogy sikerült egy műszaki rajza, egy tervezése. Dóri lányom gimnazista. Látszik rajta az egészséges keresés, ahogy az utat keresi, hogy mi is legyen. Van remény, hogy borász.

 

Melyik volt az eddigi kedvenc évjáratod, és miért?

 

Minden évjárat más. Mások a buktatói és a mások a szépségei. Arra törekszem, hogy minden évjáratból a legjobbat hozzam ki. Minden évjáratra büszke vagyok, mert benne vagyok én is egy kicsit. Vannak kevésbé szerethető, de imádnivalók is. Nem tudok egyet megjelölni.

 

Kinek a pincéjéből válogatnál össze magadnak egy szép kollekciót (magyar és külföldi)?

 

Nem szeretnék egy nevet sem kiemelni, „minden ivó vagyok”. Tudok rajongani, szeretni egy száraz fehérbort, egy rozét, egy nagy testű vörösbort, egy aszúbort. Fontos a hangulat, a társaság és hogy mikor, mihez van fogyasztva a bor. Azokat a borokat szeretem, amelyekben megérzem a borászt, az egyéniségét, egyediségét. Felnézek azokra a borászokra, akik szent elhivatottsággal készítik, dédelgetik a boraikat. Szeretem az őszinte borokat, amelyek megfognak, szólnak hozzám. Szeretem a vidám borokat, amelyek elűzik a gondot, boldoggá tesznek. A bor egy élvezeti cikk, boldogságot és örömöt kell sugallnia. A borásznak vidámnak, boldognak kell lennie, hogy ilyen terméket készítsen. Nem találkoztam olyan borásszal, aki szomorúságot sugallt volna, mind vidám, kiegyensúlyozott, az életet élni és élvezni akaró emberek. Ezeknek az embereknek a borait szeretem.

 

Ki az a magyar vagy külföldi borász, akinél szívesen eltöltenél néhány hetet? Mit lesnél el tőle?

 

Olyan keveset tudok a borászatról, rengeteg tanulni való van még számomra. Egy emberöltő kevés, hogy felfogja az ember és megértse, miről szólnak a természet adta csodák. Minden egyes borásszal való találkozás alkalmával, a velük való beszélgetésből tanulok. Megpróbálom a tőlük elcsent gondolatokat, terveket, tapasztalatokat átépíteni az én terveimbe, gondolataimba, hogy tanulhassak. A teljesség igénye nélkül megemlíteném néhányukat:

Szepsy István: azt a ráérzést, azt a gondolatsort, amivel meg tud álmodni egyes területeket, hogy arról milyen borok készüljenek, valamint azt ahogyan ő tokaji bort készít.

Kaló Imre: a természettel való együttlétet, amelyek megjelennek a boraiban, és teszik egyedülállóvá azokat.

Lőrincz György: a szent elhivatottságot, áhítatot, ahogy a szőlőt dédelgeti, és ahogy készíti azokat a kedves borait.

Bock József: azt az életvidám érzést, ami megjelenik a boraiban, amivel a melegséget, csodálni való ízvilágot elénk tárja.

Takler család: azt a hármast, ahogy a család készíti a borokat, és bemutatja Szekszárdot, a szekszárdi borvidéket, és a vibrálást.

Dúzsi Tamás: azt a sokszínűséget, amivel tud a legkisebbtől a legnagyobb tételig gondolkodni, az egyszerű rozétól a nagy vörösig.

Vida Péter: azt az egyénsúlyt, amiben megtalálta a bor és az őshonos fajták kapcsolatát.

Balla Géza: aki a ragyogó fehérektől, az ősi fajtáktól kezdve bemutatja a ménesi borvidék szépségét, csodálatos ízvilágát.

 

Van igazán jó borász barátod?


Úgy gondolom, nincs olyan borász, akivel ne találnám meg a szót; illetve minden olyan borászt, aki a magyar borért tevékenykedik, a barátomnak tekintem.

 

Milyen élményt ígérsz annak, aki betér hozzád, hogy megkóstolja boraidat?

 

Bemutatni a tradíciót a több száz éves ódon pincéken keresztül, a nemes penésszel borított falakat, a 2009-ben felépített borászatot, Mád sokszínűségét és ezeket a hatásokat palackba zárva és pohárba töltve.