Díjátadó Gálaebéd
Mészáros Pál
az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” 
 borász tiszteletére

 

 Mészáros Pál a 2016-os év bortermelője

 Mészáros Pál a 2016-os Év Bortermelője

 

 “Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is” – hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van. “A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát” – mondta Zilai Zoltán. Mészáros Pál köszönőbeszédében megosztotta az egybegyűltekkel egyik vezérlőelvét, mely egy keleti bölcsességen alapul.  “Mondd az igazat, mondd a kellemeset, de ne mondd az igazat ha az kellemetlen és ne mond a kellemeset ha az nem igaz. Ez nagyon sok mindentől megóvott.”


Az Akadémia nyitott a művészetek felé, melyet mi sem mutat jobban, mint, hogy ezúttal is számos kiválóságunk emelte az esemény fényét. Az Akadémia tagjai közül Miklósa Erika Kossuth Díjas operaénekes magyar népdalokkal köszöntötte az ünnepeltet és a Gálaebéd egyik házigazdája a  Nemzet  Színésze, Mécs Károly volt.  A Gála folyamán Rátóti Zoltán színművész elődásában Babits Mihály verse tette még emlékezetesebbé az ünneplést. Az egész Gála zenei hangulatáról Orosz Zoltán harmónikaművész és barátai György Mihály  gitár és Lattmann Béla basszusgitár gondoskodtak. A már megszokott, tökéletes harmóniájú ételeket magyarország legkiválóbb séfjei készítették a Mészáros Pincészet borai mellé.  A menü az alábbiak szerint került összeállításra:

Hideg előétel: Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval (Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Irsai Olivér 2016

Leves fogás: Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal (Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016

Hús fogás: Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve (Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye) Mészáros Pál Borház és Pince - St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014


Vad fogás: Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel (Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015 Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012

A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosították

 

 

A 2017-es Gálaebéd részletes programja és fogásai

A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2017-ben is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.

2017-ben a Gálaebéd február 5-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) került megrendezésre.

Idén, csak úgy mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége volt dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!

 

Jegyeket – korlátozott számban – a Magyar Bor Akadémia irodájától lehetett igényelni.
(A belépő ára: 38 100,- Ft / Fő (30 000,- Ft + 27% Áfa).

 


A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött
. Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezheték a verseny döntőjében szereplő 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben került sor. A Himnusz elhangzása után MBA elnöki köszöntő, majd laudáció, végül az oklevél került átadásra. A díjazott köszönő szavait követően a műsorvezető átinvitálta a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.


Üdvözlő falatok, canapé-k:
(A „canapes” Feith Attila executive chef irányításával, a Corinthia Hotel Budapest konyháján készülnek)

Angol mustárral ízesített macaron feketegyökér krémmel

Noriba tekert szilvásváradi füstölt pisztráng, szója kaviárral és szuvidolt tojássárgájával

Vadpástétom égetett mandarinnal és fűszeres sablé-val

Libamájjal töltött tavaszi tekercs fekete curry habbal

Mézes kacsatepertő, zellerpürével és ropogóssal

 

Borok az üdvözlő falatok mellé:

Mészáros Pál - Szekszárdi Merlot 2014
Mészáros Pál - Hidaspetre Szekszárdi Cabernet franc Reserve 2015
Borbély Tamás - Badacsonyi Szürkebarát 2015
Borbély Tamás - "Karós" Badacsonyi Olasz rizling limited selection 2014
Jásdi István - Siralomvágó Olasz rizling 2015
Jásdi István - Lőczedombi  Olasz rizling 2015
Koch Csaba - Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay 2015
Koch Csaba - Hajós-Bajai Kadarka 2015
Koch Csaba, Vin Art Pincészet - Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2011
Szőke Mátyás - Mátrai Szürkebarát 2015
Szőke Mátyás - Mátrai Olasz rizling 2015
Szőke Mátyás - Mátrai Cabernet Franc 2013

 

 

Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készült, melynek köszönhetően gazdag ételkínálat várta a vendégeket.

 

Az ízek mesterei: 

FEITH ATTILA Executive Sous Chef, Corinthia Hotel Budapest; HORVÁTH ÁKOS konyhafőnök, Márga Étterem Budapest; MÉSZÁROS ÁDÁM konyhafőnök, Onyx Étterem Budapest; NAGY ATTILA konyhafőnök, Bonne Chance Bázakerettye; KANÁSZ LÁSZLÓ konyhafőnök, Arany Kaviár Étterem Budapest; VÁNYI LÁSZLÓ konyhafőnök, Thermál Hotel Visegrád 

  

Az ebéd fogásai és borai:

  

Hideg előétel


Fotó: Csárdás Ferenc


Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval
(Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Irsai Olivér 2016

 

Leves fogás

Fotó: Csárdás Ferenc

 

Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal
(Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince - Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016

 

Hús fogás


Fotó: Csárdás Ferenc

Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve
(Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye)
Mészáros Pál Borház és Pince - St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014

 

 Vad fogás


Fotó: Csárdás Ferenc

Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel
(Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012


A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosította!
 
 

Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerültek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.


Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló
(A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Feith Attila irányításával készültek el. Kóstolhatóak voltak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és  kávékülönlegességek.)

Desszertek:

Sült sajttorta

Tonkababbal ízesített gesztenyehab

Opera szelet

Tokaji krém borzselével

Máktorta

Rákóczi túrós

Makadámdiós trüffel

Sós karamellel töltött képviselőfánk

 

Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:

Áts Károly - Áts Cuvée 2014

 Bock József - Bock Cuvée 2013

Dúzsi Pince - Szekszárdi Görögszó Cuvée 2012

Dúzsi Pince - Szekszárdi Pentaton Cuvée 2012

Figula Pincészet - Lőcze Olasz rizling 2015

Figula Pincészet - Öreghegy Olasz rizling 2015

Frittmann János - Generosa 2016

Frittmann János - Rosé Cuvée 2016

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Balaton-felvidéki Chardonnay 2015

 Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Cserszegi Fűszeres 2016

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Kékfrankos Rosé 2016

Garamvári Vencel - Optimum Brut Pezsgő 2013

Gere Attila - Villányi Franc 2013

Kamocsay Ákos - Hilltop Irsai Olivér 2016

Kamocsay Ákos - Kamocsay Premium Ihlet Cuvée 2015

Kamocsay Ákos - Kamocsay Premium Olasz rizling 2015

Konyári János - IKON Cabernet Franc Evangelista 2012,

Konyári János - Jánoshegyi Kékfrankos 2015

Légli Szőlőbirtok - Légli Furmint 2015

Légli Szőlőbirtok - Légli Gesztenyés 2015

Lőrincz György - Hangács dűlő Egri Bikavér 2013

Lőrincz György - Örökké 2015

Lőrincz György - Pinot Noir 2014

Nyakas Pince - Budai Irsai Olivér 2016

Nyakas Pince - Menádok Budai Chardonnay 2011

Nyakas Pince - Nyakas Rosé 2016

Polgár Pince - Barrique Chardonnay 2015

Polgár Pince - Credo 2011

Szöllősi Pincészet Kft. - Barrique Chardonnay

Szöllősi Pincészet Kft. - Cserszegi Fűszeres

Szöllősi Pincészet Kft. - Mihály Cuvée Inmemoriam

Takler András - Szekszárdi Bikavér Reserve 2013

Takler András - Szekszárdi Syrah 2015

Takler András- Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009

Thummerer Vilmos - Egri Bikavér Grand Superior 2012

Thummerer Vilmos - Egri Csillag Grand Superior 2013

Tiffán's Bt. - Grande Selection 2009

Vesztergombi Pince - Királylány 2016

Vesztergombi Pince - Turul Cuvée 2014

 

Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szőtte át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztatott. A jó hangulatról, az igényes szórakoztatásról Orosz Zoltán, Emerton-díjas harmonikaművész és zenekara gondoskodott.

 

 

A program gördülékeny menetét irányította, a fellépőket bemutatta, a házigazda és a műsorvezető tisztét betöltötte:

 

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja és Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.

  

 

 

 

Együttműködő partnerek:

     
 Szega Market Horizon Development Kft. - a Magyar Bor Akadémia főtámogatója  Corinthia Hotel Budapest
     
     
 Lavazza  NaturAqua Bor-Schola