Legfrissebb hírek 

  


 

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

Elhunyt Pusztai István Miklós,

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja.

 

 Pusztai Istvan

 

Temetése 2021. szeptember 8-án 11 órakor lesz a paloznaki katolikus temetőben.

Szentmise István lelki üdvéért: 2021. szeptember 15-én 17 órakor

a Városmajori Jézus Szíve-templomban

 

Pusztai István gyászjelentése

  


 

„Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjátadó gálaebéd

 

Átadtuk az oklevelet Borbély Tamás borásznak, valamint gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval ünnepeltük meg a díjazottat, idén a Gundel Palota Báltermében, valamint hangulatos kerthelyiségében.

 

001

 

Borbély Tamás nyolc évnyi jelöltség után részesült a borszakma Kossuth-díjának is gyakran nevezett elismerésben. Díjazása azért is különleges, mert ő az első borász, aki a Badacsonyi borvidékről elnyerte ezt a rangos kitüntetést, és egyúttal ő az eddigi legfiatalabb "Év Bortermelője" cím birtokosa is.

 

025

 

Szívből gratulálunk ezúton is Tamásnak!

 

Fotó galéria megtekintése

 

  


 

 

Díjátadó gálaebéd

 

az „Év Bortermelője Magyarországon 2020”

Borbély Tamás,
borász tiszteletére

 

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító "Év Bortermelője" Gálaebéd megrendezése most nyári időszakban, de idén is ünnepélyes keretek között kerül rá sor.

A díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. 

 

Idén július 11-én, vasárnap 10.30 órakor, ÚJ HELYSZÍNEN, a Gundel Palota kerthelyiségében rendezzük meg a díjátadót.

 

gundel kert

 

A rendezvény állófogadással kezdődik 11 órától, melynek során vendégeink másfél órás időtartamban, apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a korábbi "Év Bortermelője" díj nyertes borászainak, valamint a 2020-as év jelöltjeinek remek borait.

 

etelek_hirlev

 

 

Ezt követően veszi kezdetét az ünnepélyes oklevél átadás, valamint kulturális programokkal is szórakoztatjuk a közönséget, majd az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása következik. A fogások az „Év Bortermelője” boraira komponálva, a Gundel Étterem kiváló séfjeinek közreműködésével készülnek. A fogások ideje alatt a szintén badacsonyi kötődésű Happy Dixieland Band tagjai alkotta kvartett formáció zenél majd nekünk, és Bakonyi Marcell basszbariton operaénekes hangja is felcsendül.

A körülményekre való tekintettel az idei évben szűkebb körben fogunk ünnepelni, így a megszokott több száz helyett csak limitáltan álltak rendelkezésre a jegyek, melyek akadémiai tagjaink között hamar el is keltek.

 


 

Isten Veled Matyi bácsi!

 

- Elhunyt Szőke Mátyás, a Magyar Bor Akadémia tagja,

az "Év Bortermelője Magyarországon 2017-ben" díj nyertese -

 

Szoke Matyas gyaszhir

(kép forrása: Mátrai borvidék | Vető Gábor) 

 

Szőke Mátyás, vagy ahogyan sokan emlegetik, a Mátra Nagy Öregje június 21-én elaludt, s végérvényesen az utódaira bízta a családi pincészetet. Családja több generációra visszamenőleg foglalkozott szőlőtermesztéssel, munkaszeretetét is felmenőitől örökölte. Borkészítéssel a '70-es évek óta foglalkozott, borait már a '80-as évek közepén kezdte palackozni és elsők között vitte jóhírét a Mátrai borvidéknek, és világított rá a borvidékben rejlő lehetőségekre. Országos és nemzetközi versenyeken egyaránt sikereket ért el boraival.

 

Járt Új-Zélandon, Dél-Afrikában, valamint Kaliforniában, ahonnan nem csak emlékekkel, hanem komoly szakmai tapasztalatokkal tért haza. 2017-ben először lett mátrai borászként az Év Bortermelője.

 

Mérnöki hozzáállása, precizitása jellemző volt munkájára. A pincehigiéniára, a borok minőségére kényes szakember így foglalta össze tapasztalatait: „Jó bort készíteni nem sokkal munkaigényesebb, mint rosszat, csak oda kell figyelni.” Tudását és bölcsességét szerencsére még az unokájának és a családjának át tudta adni, így ők viszik tovább az örökséget.

 

"A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen olyan "termék", amely elmúlásában is emberi..." - Szőke Mátyás

 

Szeretettel őrizzük emlékét, nyugodjék békében!

 

 

 


 

 

 

Szepsy István megkapta a Magyar Bor Akadémia "Életműdíját"

 

SZPY_8920

(kép forrása: Dékány Tibor) 

 

A Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020. év elején döntött a díjazott személyéről, aki Szepsy István mádi borász lett.

A díjátadót a pandémiás helyzet következtében a tavalyi évben háromszor halasztotta el az Akadémia, így 2021. június 21-én, Encsen, az Anyukám Mondta Étteremben nyílt lehetőség, szűk szakmai körben a díjátadó ünnepség lebonyolítására.

 

beszedek

(kép forrása: Dékány Tibor) 

 

A Magyar Bor Akadémia az elmúlt közel 30 évben fölvállalt feladatai közül az egyik első, és azóta is kiemelkedő fontosságú „az Év Bortermelője Magyarországon” elnevezésű díj fenntartása, és a cím odaítélése évről évre. A borszakma Kossuth-díjának is gyakran emlegetett díj, és a díjazottak máig tartó névsora valóban tiszteletet és elismerést vívott ki. Az évek azonban gyorsan peregnek, és az eltelt közel egy emberöltővel felnőtt az új generáció és az elődök szépen adják át staféta botot.

 

Ennek következményeképp fogalmazódott meg a Magyar Bor Akadémia tagságában egy új, egy életműdíj alapításának gondolata, amelyet Tiffán Ede és Garamvári Vencel után, most Szepsy István vehetett át.

 

Az „Életműdíjjal” szeretnénk megtisztelni és példaként állítani azokat, akik az életüket, egész pályájukat töltötték kiemelkedő módon a magyar bor szolgálatában.

 

A díjat az erkölcsi elismerés mellett egy méltó megjelenésű, merített papír oklevél és egy bronz és gránit kisplasztika egészíti ki, amit a Hódmezővásárhelyen alkotó szobrász, Návay Sándor készített el.

dij

(kép forrása: Dékány Tibor)

 

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az Életműdíj Bizottság 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozza.

 

 

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református Gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti Egyetemen 1976-ban végzett, majd Mádon dolgozott főkertészként egészen 1990-ig.  A szocialista nagyüzemi munka mellett és munka után már a saját birtok kialakításán is dolgozhatott, itt volt lehetősége a minőségi termesztésre, a termesztéstechnológia finomítására.

 

1997-ben társával, Anthony E. Hwanggal ketten létrehozták a Királyudvart, ami a maga 100 hektárjával a világ egyik legnagyobb édes bort termelő birtoka lett. Óriási szakmai lehetőség volt, de emellett fix fizetés is, ami kellett ahhoz, hogy tovább léphessen a saját pincével.

 

Már akkor a saját útját járta, és elindul a hozamkorlátozás, a száraz tokaji borok irányába. Külföldön tanulmányozta a szőlőtermesztést és borkészítést. Valamikor 1992 nyarán érett meg a felismerés, hogy a rendszert nem lehet toldozgatni, hanem alapvetően más rendszerben kell gondolkozni. Olyanban, amilyen a XVIII. századig jellemezte a tokaji szőlőtermelést. Magas hegyen, köves területen, öreg szőlőtőkéken, kis hozamokkal, tápanyag utánpótlás nélkül. További munkáját ennek szellemében végzi azóta is.

 

Szepsy István kezdeményezésére, 2005 óta létezik a Mádi Kör Bor-eredetvédelmi Egyesület, amely a borvidék egy negyedét, Mád Hegyközség területét öleli fel, amelyre termelési szabályzatot is kialakítottak.

 

A családi pincészetben csak a furmintra építenek minden kategóriában - ennek felismeréséhez közel 30 év kellett. A dűlőkben gyorsabban ment az előrelépés, pedig „csupán” 17 éve kezdték el a furmint szelekcióját, pár éve pedig az egyedszelekciót is, hogy mindent erre tegyenek fel.

Bor világmárkát építenek, amely az ország számára is előnyöket hordoz.

 

„A természeti adottság és a hagyomány alapján nem lehet más, nem engedhetjük meg magunknak, hogy más célt tűzzünk ki” – mondja Szepsy István.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu4

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Szepsy István munkássága elismeréseként számos rendkívül értékes díjat kapott.

Ezek közül pár, hogy csak a legjelentősebbeket említsük:

 

„A magyar borkutúra újrateremtésében, a tokaji bor hírnevének terjesztésében végzett tevékenységéért” 1999-ben a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta meg.

2001-ben, a Tokaji borvidékről elsőként, a Magyar Bor Akadémia az „Év Bortermelőjének” választotta.

2009-ben „Borászok Borásza”, majd 2010-ben és 2013-ban, tehát két ízben is elnyerte a Prestige Reserve Klub által alapított Prestige Award-ot, az adott évben a legnagyobb presztízzsel rendelkező borászat díját.

 

Magyarország köztársasági elnöke 2012-ben a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szepsy István borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére, a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként.

 

Stephen Brook, a világ egyik legismertebb és tekintélyes szakírója által készített Wine People című könyve a világ leghíresebb borászai között említi, és a 2001-2002-es Birtokok és borok című könyv az egyetlen ötcsillagos birtokként regisztrálja Magyarországon.

 

2013 novemberében „az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként”, a Comói-tó partján, a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) átadták a „Les Seigneurs du Vin” (magyarul a Bor Urai névre keresztelt) díjat, amelyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk, s ezt – másodikként a világon – Szepsy István kapta meg.

 

2019. november 8-án első magyar borászként Walter Scheel éremmel tüntették ki. „Azt a rendkívüli hozzájárulását szeretnénk méltatni, amivel a tokaji borok fejlődését és nemzetközi ismertségét segíti – az innovációs képességét, a mérceként szolgáló minőségfelfogását, röviden: az Ön meghatározó szerepét a világ egyik legjelentősebb borvidékének újraélesztésében” – olvasható a levélben.

 

Mostantól pedig a Magyar Bor Akadémia életműdíja is gazdagítja Szepsy István életének és munkásságának elismeréseit.

 VT_Szepsy_Istvan_eletmu2

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Az ünnepélyes díjátadó eseményt személyes jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter úr is megtisztelte.

 

A díjátadó ünnepséget Csézy, énekesnő nyitotta meg, illetve zárta egy-egy gyönyörű dallal.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu_Csezy

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

A díjazott méltatása (Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára) után az „Életműdíjat” dr. Nagy István agrárminiszter úr és Zilai Zoltán, az MBA elnöke adták át Szepsy István mádi borásznak.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu3

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Az esemény fényét emelte, hogy Szepsy István remek boraira hangolva az Anyukám Mondta kiváló séfje, Dudás Szabolcs, valamint Dudás Szilárd és csapata nagyszerű menüsort prezentált.

 

Velkei Tamas_ebed

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Szepsy István a díj átvétele után megosztotta a jelenlévőkkel jövőbe tekintő gondolatait, mely szerint „Az a dolgunk, hogyha eddig egyedi borokat készítettünk, akkor ezután még egyedibbeket készítsünk!”

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu1

 

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás) 


    

Gyászhír - május 15-én elhunyt Szeremley Huba,

a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja

 

Szeremley Huba_gyaszhir

(kép forrása: hang.hu | Tóth Tibor) 

 

Borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor: elhunyt Szeremley Huba.

Jásdi István, csopaki borász, akadémiai tagtársunk megemlékezése a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről:

 

"Meghalt Szeremley Huba. Legenda volt már életében. Legendás történetek és vagyon-legenda fűződött a nevéhez. Ő volt, aki fiatalemberként bohócot csinált a Varsói Szerződés határ- és légvédelméből.

Disszidálása után Burgenlandból kisrepülőgépen szállt le valahol a Sopron környéki országúton, hogy magával vigye családját, mielőtt riadóztathatták volna a szerveket. Felszabadító hír volt. Röhögtünk a rabtartókon.

 

Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat.

 

Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. Az összefogást hirdette, amikor a Kádár-kor rosszemlékű közösködése után mindenki maga akart boldogulni. A badacsonyi termelők összefogását hirdette legnépszerűbb bora, a Szemelt Rizling. A minőséget hirdető magyar borászok egyesületének, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója volt.

 

Aztán amire követők álltak mögé, Huba már szembe jött. Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért.

Általában csak elindította a dolgokat. Aztán ráunt vagy mifene. A működtetés, mint a legtöbb kivételes képességű embert, talán nem is érdekelte.

 

Egy időben politizálni kezdett. Torgyán József mellett tűnt fel. Nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával.

 

Sakkozott. Általában ugyanazzal a partnerrel. Vitorlázott hol a Balatonon, hol az óceánon. Hetvenesen is fiatalos volt. Negyedik házasságában élt és boldogan üdvözölte ötödik fia – Koppány – születését. A lélekvándorlásban reménykedett. Hogy Ő Koppányban… Születésnapját balatoni hajóján, a Vénusz II-n a víztől rettegő cigánybandával ünnepelte.

 

Az elmúlt évtizedben eltűnt a szemünk elől. Eladta a badacsonyi birtok legszebb darabjait. Ritka találkozásainkkor mérhetetlen lehangoltságot mutatott. Végül a maradék birtokot Laci fia vette át.

Huba egyre nehezebb helyzetekbe sodródott, az igazságszolgáltatás elé került, egészsége is leromlott. Néhány hete, amikor Lacit kérdeztem édesapja állapota felől, már nagyon pesszimista volt.

 

Május 15-én halt meg, 81 éves korában.

 

Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el.

 

Egy magyart, aki maga alakította a sorsát egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni.

 

Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene."

 

 


    

Titkársági változások

 

2021. február 1-jétől a Magyar Bor Akadémia titkársága átköltözik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Fehérvári úti irodájába, és a titkársági feladatokat Pesti Eszter látja el. Természetesen az elnökség, illetve a székhelyünk továbbra is változatlan marad, a levelezési címünk azonban februártól az alábbira változott:

 

1119 Budapest, Fehérvári út 84/A. 4. emelet

 

A váltással a titkársági tennivalók egy kézbe kerülnek, az ügyintézés még gördülékenyebb lesz és nem utolsó sorban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Akadémia közötti kapcsolat is szorosabbra fűződik.

 

A vírushelyzet és a korlátozások miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor tudjuk megszervezni „Az Év Bortermelője” gálaebédet, de amennyiben a járványügyi szituáció engedi, és nyugodt szívvel megtehetjük, akkor természetesen ez az esemény sem marad el teljesen.

 


   

 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020– A Győztes

  2020asÉBT_alternativ_logo

2020. december 4-én 12 órakor, online sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Tovább...

   

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020– Íme a jelöltek!

  2020as-jeloltek

2020-ban is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 300 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább...

 


   

November 5-én elhunyt Dr. Csizmadia László

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja

 

  Csizmadia_Laszlo_500_651
(kép forrása: uni-bge.hu)

 

Dr. Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója a Magyar Bor Akadémia alapító tagja, az idei évben díjazottja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított rangos szakmai elismerésnek, a Gundel Károly-díjnak.

Elhunyt Tagtársunk a BGE KVIK jogelőd intézménye, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatójaként alkotott 1993 és 2002 között. Szívügyének tekintette a kárpát-medencei és a magyar kulturális hagyományokat, ezek hatását az idegenforgalomra, vendéglátásra és a borkultúrára. 

Csizmadia László gyászjelentését itt olvashatja.

 


 

Két év után ismét interjút adott Szepsy István


szepsyk_960_1280

Fotó Forczek Ákos 

 

A Magyar Bor Akadémia 2020-ban Életműdíjat adományozott Szepsy Istvánnak „több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért”. A köztiszteletnek örvendő mádi borász nem tudta átvenni az Országgyűlés Elnöke által átnyújtandó elismerést, és hosszú ideje nem is állt a nyilvánosság elé. Most, néhány hónappal később, a Magyar Bor Akadémia és Budapest Borfesztivál szervezői felkérésének eleget téve megragadtam az alkalmat és megkérdeztem Szepsy Istvánt, hogy folytathatom-e két évtizede megkezdett faggatását. Igent mondott. Telefonon zajlott beszélgetésünkben változásról, krízisről, generációváltásról, a minőség üldözéséről és az eddigi legkülönlegesebb aszúról is szó esett. Tallián Hedvig teljes interjú...

 


  

 

Korábbi hírek

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu