Az Év Bortermelője díj eddigi nyertesei:

 

 


2016  
Mészáros Pál, Szekszárdi borvidék

2015  Szöllősi Mihály, Neszmélyi borvidék

2014 Dúzsi Tamás, Szekszárdi borvidék

2013 Gálné Dignisz Éva, Kunsági borvidék

2012 Áts Károly, Tokaji borvidék

2011 Vida Péter, Szekszárdi borvidék

2010 Légli Ottó, Balatonboglári borvidék

2009 Dr. Lőrincz György, Egri borvidék

2008 Konyári János, Balatonboglári borvidék

2007 Frittmann János, Kunsági borvidék

2006 Garamvári Vencel, Balatonboglári borvidék

2005 Vincze Béla, Egri borvidék 

2004 Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék

2003 Árvay János, Tokaji borvidék

2002 Malya Ernõ, Etyek-Budai borvidék

2001 Szepsy István, Tokaji borvidék

2000 Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék

1999 Kamocsay Ákos, Ászár-Neszmélyi borvidék

1998 Gál Tibor, Egri borvidék

1997 Bock József, Villányi borvidék

1996 Polgár Zoltán, Villányi borvidék

1995 Thummerer Vilmos, Egri borvidék

1994 Gere Attila, Villányi borvidék

1993 Vesztergombi Ferenc, Szekszárdi borvidék

1992 Báthori Tibor, Etyek-Budai borvidék

1991 Tiffán Ede, Villányi borvidék

 

 

Néhány szó a versenyről:

 

A cím hivatalos neve: „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON”, mely cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye. A számtalan boros rendezvénynek köszönhetően borászainkat személyesen ismerjük, rengeteg alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük, hogy ők töltsenek nekünk egy pohárral kedvenc borunkból. Mára legtöbbjüket barátként emlegetjük.

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, a vendéglátás és gasztronómia valamint a szaksajtó részérő az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek Év Bortermelői közös jelöltjét. Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az MBA által felkért szakmai kör jelöl. A jelölést követően a Magyar Bor Akadémia honlapján közzéteszi a jelölésben résztvevők névsorát.

A második körben az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz hogy ki jogosult "Az Év Bortermelője Magyarországon" cím viselésére. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője)  


"AZ ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON" cím szabályzatát: ITT TALÁLJA