A Magyar Bor Akadémia hírlevele

2015 / 1.

 

 

Megalakult az új elnökség a Magyar Bor Akadémián

A magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére 1992-ben alakult Magyar Bor Akadémia tisztújító közgyűlést tartott a közelmúltban. A 133 rendes, 12 örökös és 14 tiszteletbeli tagból álló szervezet új elnökség megválasztásáról döntött. A jelölő bizottság a személyek kiválasztásánál azt vette figyelembe, hogy az új elnökség vezetésével erősödjön az ágazat szereplőivel, a civil – borfogyasztó - társadalommal meglévő kapcsolat és a borágazat egyik megkerülhetetlen szakmai szervezetévé váljon a Magyar Bor Akadémia. Így ezáltal javuljon az érdekérvényesítő képessége az agrárkormányzat, a szakmai szervezetek irányába, továbbá elsődleges feladatok közé tartozzon a fiatal borász generáció megszólítása és aktivitásának fokozása a szervezeten belül.
A Magyar Bor Akadémia új elnöke Zilai Zoltán lett , a főtitkári posztot pedig Keményné Koncz Ildikó látja el. Az alelnökök, szőlő-bor ágazatban Frittmann János és Takler András, kommunikációért Sári Enikő felel, kulturális alelnök Zelnik József,míg a gasztronómiáé Niszkács Miklós lett. A kincstárnoki szerepet Balla Géza tölti be.
A Magyar Bor Akadémia – mint az egyik legrégebbi és legnagyobb ismertségű és társadalmi elismertségű szakmai civil szervezet - tagjai a 90-es évektől kezdődően közvetlen szakmai tanácsadással, rendezvényekkel, a gasztronómiával és vendéglátó szakmával kialakított kapcsolataival, a politikai és kulturális élet szereplőinek megnyerésével a borkultúra számára sok, mára kiemelkedően sikeres kis- és nagy borászat számára nyújtott pótolhatatlan segítséget.

 

 


 

Év Pincészete Díj nyertese 2015-ben

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége és a Magyar Bor Akadémia által 2002-ben alapított díj idén a Frittmann Borászathoz került. A Frittmann Borászat olyan családi vállalkozásként működik, ahol Frittmann István irányítja a szőlészeti és az üzemi munkákat, míg testvére Frittmann János – a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel együtt – a borkészítésért és a pincemunkálatokat végzi. A kereskedelmet is János szervezi, míg lánya, Anita a marketing és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét. Igazi családi vállalkozás, mely eredményeivel bizonyítja, hogy végérvényesen megdőlt az a sztereotípia, mely szerint az Alföldön nem lehet minőségi borkészítést folytatni. Az illatos, könnyű fehérektől a tradicionális ezerjón át a rozé, vörös és a mostanság divatos gyöngyözőbor és pezsgő kategóriában is van kiváló termékük. Mint az atlétikában a tízpróbázók, minden számban képesek átlag felettit nyújtani. A Frittman Borászat borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is – a fajta nemesítője Bakonyi Károly is elismerte ezirányú munkájukat. Mindemellett sokat tesznek az ezerjó fajta rangjának megőrzése érdekében is. Frittmann István, a gazdasági társaság társ-ügyvezetője hangsúlyozta: a szőlőtermesztésnél és a borkészítésnél is a legújabb, már bizonyított technológiákat alkalmazzák. Elmondta, hogy a díjnyertes bortípusok előállítása nagyrészt saját technológián alapul.
Az 1996-ban alapított Frittmann Testvérek Kft. 2013-ban 420 millió forint nettó árbevételt ért el, amely 2014-ben 494 millió forintra nőtt. A gazdasági társaság üzemi eredménye is nőtt az elmúlt évben: a 2013-ban elért 98 millió forintról 107 millió forintra.
Frittmann János mindemellett a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.
Az "Év Pincészete" cím egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette abban az évben. Akinek van még kétsége a választás szakmai megalapozottsága felől, javaslom tanulmányozni a Frittmann Borászat pályázatát, mely a honlapjukon megtalálható.

Eddig ezek a borászatok kaptak Év Pincészete díjat:
2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék
2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Borvidék
2009 Szöllősi Pincészet, Neszmélyi Borvidék
2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Balatonboglári Borvidék
2005 Disznókő, Tokaji Borvidék
2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Neszmélyi Borvidék
2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaji Borvidék
2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátrai Borvidék

 

 


 

Új lehetőségek nyílnak

A Magyar Bor Akadémia és a Horizon Development Kft. 2015. szeptember hónapban együttműködési megállapodást írt alá. A Horizon Development Kft. éves szinten 4 millió Ft támogatást nyújt a Magyar Bor Akadémia számára. Ebből a támogatásból az Akadémia új programokat indít és a tisztújítás során felvázolt programját valósítja meg. Ennek egyik legfontosabb eleme a "Bor Akadémiai Klub" elindítása, melynek helyszíne a St. Andrea Borbár, Budapesten. A klub célja egyrészt, egyes borvidékek jó kezdeményezéseinek bemutatása, ifjú borászok külföldi tapasztalatainak megosztása, illetve valamely országos jelentőségű gasztronómiai esemény ismertetése. A Horizon Development Kft. meghívást kap a Magyar Bor Akadémia legfontosabb eseményeire és az Akadémia honlapján, mint főtámogató megjelenik. Bízunk benne, hogy mindkét fél számára előnyös és eredményes lesz az együttműködés, amely így több évre szólóan is működhet.

Horizon Development
A budapesti Horizon Development Kft.-t 2006-ban alapította Kovács Attila, MRICS. A cég négy fő tevékenysége a fejlesztésmenedzsment, az épületüzemeltetés, a bérbeadás és a marketing. Szakmai jelenlétének közel 10 éve alatt a Horizon Development a magyar ingatlanfejlesztési és befektetési piac meghatározó szereplőjévé vált, több mint félmillió négyzetméter saját fejlesztéssel. Az irodaházak, bevásárló- és logisztikai központok fejlesztése mellett az ipari parkok, bemutatótermek és luxuslakások fejlesztése teszi teljessé a cég portfólióját. A cég legutóbbi cégreferenciái közé tartozik a 11.500 m2 alapterületű Marczibányi Téri Sportközpont (2008), a nemzetközi szinten is díjazott 38.000 m2 alapterületű Eiffel Tér irodaház (2010), és Közép-Kelet Európa első, kettős zöldépület-minősítéssel (LEED Gold, BREEAM Very Good) rendelkező belvárosi presztízs irodaháza, a 14.500 m2 alapterületű Eiffel Palace (2013). www.horizondevelopment.hu

Kovács Attila MRICS
Kovács Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1994-ben szerzett diplomát. Itt megalapozott elméleti tudását az Egyesült Államokban, Svédországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban szerzett nemzetközi gyakorlattal és tapasztalattal egészítette ki, miközben látásmódját közvetlenül formálták a globális építészeti trendek. A versenyszférában eltöltött első 12 éve alatt vezető építészként, projekt menedzserként és ügyvezetőként dolgozott. 2006-tól ügyvezető partner hazánk legkomplexebb építőipari szolgáltatásokat nyújtó, folyamatosan bővülő cégcsoportjában, a DVM group-ban, amelynek ingatlanfejlesztési ágazata a Horizon Development. A ingatlanfejlesztés minőségének és a hazai építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdítása területén végzett munkája elismeréseként Kovács Attila 2011-ben megkapta az Év Irodapiaci Szereplőjének járó Közönségdíjat.

 

 


 

Sztárborászok a Fortunában

Az egy főre jutó sztárborászok száma két fő – mondogatták a meghívottak szeptember 9-én este, a budavári Fortuna étteremben, a Borászok Éjszakáján.
A zártkörű, exkluzív fogadás megszervezésével egy régi hagyományt elevenített fel a La Fiesta Party Service. A 24. Budavári Borfesztivál kísérő rendezvényeként invitálták baráti találkozóra a neves borászokat - elsősorban, de nem kizárólagosan -, a Magyar Bor Akadémia azon tagjait, akik részt vettek a szeptember 9-től 13-ig tartó fesztiválon. A teljesség igénye nélkül, az alig több mint félszáz résztvevő között feltűnt Bock József, Dúzsi Tamás, Frittmann János, Gere Attila, Jásdi István, Konyári János, Malatinszky Csaba és Takler András (utólag is elnézést azoktól, akiket nem ismertünk fel arcról). Jelen volt, sőt egy verssel köszöntötte is a megjelenteket Mécs Károly, aki, egyike azoknak a művészeknek, illetve tudósoknak, akik tagjai az Akadémiának. A kormány részéről jelen volt Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.
A vendégeket elsőként a Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilai Zoltán köszöntötte majd Kovács László, a La Fiesta tulajdonos ügyvezetője, aki ugyancsak tagja az Akadémiának, házigazdaként szólt néhány szót. Többek között elmondta, a neves borászokat nem csak azért invitálták a Fortunába, mert közel van a Fesztivál helyszínéhez, s a La Fiesta üzemelteti, hanem azért is, mert ez a helyszín jelképe is a magyar borászat újjászületésének. Felelevenítette a korábbi üzemeltetők, Hegedűs Péter és Hegedűs Kálmán elévülhetetlen érdemeit, amikor, a rendszerváltás után felkarolták, az akkor éledező borászatokat, amelyek mára nemzetközi rangú műhelyekké nőtték ki magukat.
A meghívottak, köztük neves éttermek tulajdonosai, egyetértettek abban, hogy legalább évente egyszer szükség van egy ilyen alkalomra, amikor a szakma kiemelkedő képviselői egy kötetlen este keretében vitathatják meg a magyar borkultúra legfontosabb kérdéseit.

 

 


 

Nemzetközi Borverseny Pozsonyban

Pozsonyban rendezték meg július 6–7-én a XIV. Trunkfest elnevezésű nemzetközi borfesztivált, amelyen csaknem 260 féle bort kóstolhatott a zsűri. A borversenyen tíz ország bortermelői mérték össze tudásukat és különböző boraikat. A húsztagú zsűriben a házigazda szlovákokon kívül osztrák, német, cseh, olasz és magyar szakemberek vettek részt, akik között borász, borkereskedő, egyetemi oktató, sommelier és szakújságíró egyaránt megtalálható volt. A Magyar Bor Akadémiát Niszkács Miklós alelnök és e sorok írója képviselte. Azon kívül, hogy nagyon színes, gazdag nemzetközi mezőny jelent meg a zsűri asztalán, a szervezők gondoskodtak a kóstolókat követő délutáni, magas színvonalú, kulturális programokról is. A magyar emlékekben gazdag Pozsony városának egy-két lenyűgöző emlékművét volt alkalmunk látni. A vacsorák igazi gasztronómiai élményt nyújtottak a nemzetközi zsűri számára. Ami hiányérzetet keltett bennem, az a versenyre benevezett magyar borok alacsony száma volt. Sokkal több figyelmet kellene fordítani az ilyen események adta lehetőségek kihasználására. Nem először tapasztalom, hogy szlovák szomszédaink szakmai szempontból – beleértve a nemzetközi nyitást is – az utóbbi tíz évben hatalmas fejlődést mutatnak. Gratulálunk! A verseny lezárása után hirdették ki a különböző díjakat. A fehér, száraz borok között Champion nagydíjat kapott a csehországi Sauvignon Blanc (V. Babicek), a vörös, száraz bor kategóriában a szlovákiai HR Winery pincészet Cabernet Sauvignonja, míg a habzóbor kategóriában a szlovákiai Modragne (F. Malik) lett nagydíjas. A versenyen tíz magyar bor vett részt, amelyek közül az abasári Pálinkás pincészet 2014- es évjáratú Olaszrizlingje, és Dr. Katona István 2011-es Cuvée-je (Cabernet Sauvignon Turán) ezüst fokozatot ért el. A Trunkfest elnöke Prof. Fedor Malik a versenyt követően elmondta, hogy a beküldött bormintákról nagy viták folytak a különféle összetételű zsűri asztaloknál ám végül sikerült kialakítani a különböző kategóriákban az egyhangú véleményt. Az elmúlt évekhez hasonlóan a verseny résztvevőinek, és a beküldött boroknak az adatait, értékelését a közeljövőben Top 60 címmel – szlovák és angol nyelven – könyvben is megjelentetik, amelyet a legjobb szlovák borok bemutatásával egészítenek ki.

 

 


 

X. Kárpát-medencei Borverseny 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben is újra, immár jubileumi tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei Borversenyt.
A borverseny 2015. november 19-én kerül megrendezésre a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, három bizottságban bonyolítanak le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és az oklevelek átadására még a verseny napján, este a Budavári Fortuna étteremben kerül sor, egy gálavacsora keretében és díszvendégek jelenlétében. A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei és borászatokat képviselő kollégák is bemutatásra kerülnek 2015. november 20-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol a meghívott borászok személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat. A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos határon túli magyar borászok borait fogadjuk.
EREDMÉNYEK:
Az ünnepélyes eredményhirdetése és az oklevelek átadására a versenyt követő napon 2015. november 20-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen kerül sor, ahol a meghívott borászok személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat. Az eredmények a rendezvényt követően megtalálhatóak ezen az oldalon.

 

 


 

Dr. Urbán Andrásra emlékezünk
(1944 – 2015)

Életének 71. évében, 2015. szeptember 23-án elhunyt dr. Urbán András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnöke, a Promontorium Borlovagrend nagymestere. Búcsúztatására 2015. október 8-án, 11 órakor a budafoki temetőben került sor.
Urbán András a Nyíregyházi Kertészeti Technikum elvégzése után, kertészmérnöki, majd mérnök-közgazdász diplomát szerzett. A Kertészettudományok doktora és a Mezőgazdasági Tudományok kandidátusa címmel is rendelkezett. Közel egy évet dolgozott gyakornokként a Kertészeti Egyetem Szigetcsépi Tangazdaságában és az ÁGKER Kft. budafoki pincészetében. Ezt követően a Kertészeti Egyetem Borászati Tanszéke oktatója volt, tanársegéd, adjunktus, később docens. 1985-től Kecskeméten a Szőlészeti- és Borászati Kutató Intézet tudományos igazgatóhelyetteseként, majd 1995-ig igazgatóként dolgozott. 1996 áprilisáig a Szőlő Bor Szövetség főtitkára, majd az ekkor megalakult Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Terméktanács főtitkára lett, 2006-tól nyugdíjazásáig pedig a HNT-nél szaktanácsadóként tevékenykedett. 2007-ben munkájának elismeréseként megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést.
Több könyvnek, egyetemi jegyzetnek, közel 30 tudományos cikknek, tanulmánynak szerzője és társszerzője volt. Alapító tagja a Magyar Bor Akadémiának, a Borértők Klubjának, elnöke volt az Országos Borszakértő Bizottságnak és tagja az MTA Kertészeti Bizottságának. Tagja volt az EU Harmonizációs Bor Munkacsoportnak, a Bor Eredetvédelmi Bizottságnak, a Borkönyv Bizottság Technológiai Szakbizottságának. Az Európai Borrégiók Szervezetének munkájában 1992 óta vett részt, 1995-ben a Borászati Szakmai Bizottság alelnökének választották, mint Közép-Kelet Európai országok képviselőjét. Éveken át szervezte az Országos Borversenyt, részt vett az O.I.V., a Vinagora, a Pán-európai és számtalan más borverseny zsűrijében.
Dr. Urbán András 1980 óta résztvevője a magyar borrendi mozgalomnak, 2009 óta a Promontorium Borlovagrend nagymestere, 2011 óta a szövetség alelnöke volt.
Dr. Urbán András kiváló oktató-kutató volt, nagyon felkészült, jó szervező és kommunikációs készséggel rendelkező, mindenki által elismert szakember, aki bármilyen területen is tevékenykedett, elismerést váltott ki. Őszinte, barátságos és becsületes ember volt, aki szerette a szakmáját, az embereket, ezért őt is nagyon sokan szerették.

 

 


 

Bemutatkoznak a jelöltek, indul a borásztalálkozó

Hagyományoknak megfelelően november 20-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartjuk legközelebbi akadémiai ülésünket. A délután kezdődő összejövetelen megvitatjuk a tisztújító közgyűlés óta eltelt időszakot. A közgyűlés egyik fontos napirendi pontja lesz a Bor Akadémia tagfelvételi kérelmeinek elbírálása. Az előzetes elnökségi javaslat alapján rendes és tiszteletbeli tagok felvételére teszünk javaslatot. A közgyűlés után kerül sor az 2015-ös Év bortermelője” cím jelöltjeinek bemutatására. A „Borest a Bor Akadémián” című rendezvény az elmúlt nyolc évben sikeres volt, méltán tükrözte a bor és az egyetemes kultúra kapcsolatát. A rendezvény keretein belül kerül sor a X. Kárpát-medencei borverseny borainak és borászainak kóstoltatására és bemutatására. Majd megtudhatjuk kik lesznek a 2015-ös” Év Bortermelője” cím jelöltjei .
A bemutatkozásokat , kóstoltatás és kötetlen baráti beszélgetés követi. Fontos figyelembe venni,hogy a jelöltek és boraik megismerése még a végső szavazás előtt van ezért akadémiai tagtársaink részvételére feltétlenül számítunk!

 

 


 

Megszületett a Bor Akadémiai Klub


A Magyar Bor Akadémia elnöksége egy új program életre hívása mellett döntött: a St. Andrea borbárban útjára indul a Bor Akadémiai Klub. A program azzal a céllal született, hogy akadémikus társaink szakmai kérdésekben gondolatokat, tapasztalatot cserélhessenek. Lehetőség lesz a fiatal borász generáció külföldön szerzett tapasztalataik, benyomásaik megosztására, valamint az akadémiai közösség erősítésére.
Ebben az évben az első borász szakmai nap azaz Bor Akadémiai Klub megtartására november 23-án kerül sor. Tervezett téma a „Balatoni kör” sikereinek megismerése valamint ifj. Lőrincz György fiatal borász mesél külföldön szerzett élményeiről. Harmadik téma pedig a gasztronómiával kapcsolatos: ezúttal Novák Iván a Chain des Rotisseurs magyarországi elnöke mutatja be az 1990-ben hazánkban is bejegyzett egyesületet.