A Magyar Bor Akadémia hírlevele

2015 / 2.

Rekord számú nevezés a határon túli magyar borászok megmérettetésén

November 19-én tizedik alkalommal került megrendezésre Budapesten a Kárpát-medencei Borverseny, a határon túli magyar borászok legjelentősebb borversenye. A megmérettetést a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakközépiskola valósítja meg évről-évre. A versenyen kizárólag palackozott borok szerepelhettek, a nevezés ingyenes volt. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli magyar borászok közül is többen dolgoztak.

Idén rekord számú nevezés érkezett: a borversenyen 127 minta vett részt öt országból: Horvátország (Dél-Baranya), Románia (Erdély), Szlovákia (Felvidék), Szlovénia (Muravidék), Szerbia (Vajdaság). A borokat 39 borászat nevezte. A nevezett minták közül 86 fehér-, 33 vörösbor és 8 rosé vagy siller volt. A hagyományos 100 pontos bírálati rendszer alapján összesen 88 érem került kiosztásra. Nagyarany-érmet 3 bor kapott: az erdélyi Balla Géza „Aradinum Cuvée” 2009-es vörösbora és „Feketeleányka Sziklabor” 2013-as vörösbora, valamint a vajdasági Dibonis Pincészet „Shiraz” 2009-es vörösbora. Ezen kívül 20 aranyérem, 32 ezüstérem, és 33 bronzérem született.

A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei és borászatokat képviselő kollégák is bemutatásra kerültek 2015. november 20-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol a meghívott borászok személyesen mutatták be és kóstoltatták boraikat.

Hármas együttműködés a magyar bor népszerűsítése jegyében

A T-Systems Magyarország Zrt. hazánk legnagyobb infokommunikációs vállalata, 2015. november 25-én, negyedik alkalommal rendezte meg zártkörű szakmai konferenciáját, melyre meghívást kaptak a cég legnagyobb beszállítói, mintegy 120 vállalat vezető munkatársai. A sympozium-on szintén jelen voltak a Deutche Telekom európai (15 országból) vezetői is.
Ennek a rendezvénynek a gasztronómia programjába kapcsolódott a Magyar bor Akadémia oly módon, hogy az ebédhez és a vacsorához tagtárs borászaink közül 8 pincészet borait, a Pannónia Női borrend tagjai közreműködésével kóstoltatta a Kongresszusi Központ rendezvény 4 helyszínén.

Az összefogás mindenki számára előnyökkel járt. A Magyar Bor Akadémia a szervezésért és lebonyolításért 2 millió Ft díjazásban részesült, a részt vevő pincészetek kedvezményes áron kínálták boraikat, amely nekik bemutatkozási lehetőséget a rendezőknek költséghatékonyságot jelentett. A Pannónia Női Borrend tagjai pedig alap célkitűzéseiknek megfelelően munkájukkal és a kóstoltatott borok bemutatásával népszerűsítették a magyar borokat.
Köszönjük a Gere Attila, a Bock, a Frittmann, a Szöllősi, a Dúzsi, a Konyári a Garamvári, a Takler és a St. Andrea pincészetek részvételét, külön köszönjük a személyesen megjelenő bor akadémiai tagtásainknak, - Gere Andrea, dr. Lőrincz György, Frittmann János, Szöllősi Mihály, Konyári János, Garamvári Vencel, Takler András, Dúzsi Tamás képviseletében Dúzsiné Patai Ilona – hogy jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát. Bár Áts Károly nem tudott részt venni az eseményen, az általa, a Tokaj Kereskedőháznál készített, édes borválogatású borával ő is szerepelt.

Bízunk benne, hogy a következő időszakban lesz mód több ilyen együttműködésre, s széles körben tudjuk népszerűsíteni a magyar bor ügyét.

A jelöltek bemutatkoznak

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2015” cím jelöltjei bemutatkoztak avajdahióunyadvári Boresten. A díj eddigi 25 éve alatt először fordult elő, hogy holtverseny miatt az öt jelölt helyet az idei évben hatan versengenek a megtisztelő címért. Lássuk, kik azok a borászok, akik idén a jelöltek körébe kerültek.

Borbély Tamás még mindig a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén negyedik alkalommal került a jelöltek közé.
Jásdi István Budapesten született, közgazdászként dolgozott vezető beosztásban, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve 1998-ban családjával megvásárolta az egykori Ranolder János veszprémi püspök romos állapotban lévő pincéjét és présházát Csopakon. Azóta sok minden történt: felújított pincéjük elnyerte a „Balaton-felvidék Legszebb Pincéje” címet, 17 hektáron gazdálkodik, 50 év után visszatelepítette a borvidékre a Furmintot, borai ismertek és kedveltek, szép eredményeket ér el borversenyeken. Ami talán István és a pincészet legnagyobb értéke: örök kísérletezők, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek, megújulásnak.

Koch Csaba idén másodjára vesz részt a megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglakozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle, ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.

Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 73 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel helyi és országos borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.

Szöllősi Mihály 6 év kihagyás után ismét a jelöltek közé került. Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a sárisápi termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. Mihály 37 évesen kezdett el saját bort készíteni hobbi keretek között, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker töretlen volt: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek. Mihály mottója: a pince kulcsa a metszőolló. Jó bort csak kifogástalan szőlőből lehet készíteni.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el szavazással, hogy a hat jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon 2015.” elismerő kitüntetést.

Szöllősi Mihály sikere

Az Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Az idei verseny is izgalmasan alakult. A tavalyi évben néhány elemében módosított választási eljárás során, idén is 450 jelölőt kiválasztva, számukra névre szóló felkérést küldött az Akadémia. A felkérteknek – az elmúlt éveben bevezetett rendszer szerint – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Ebben az évben, a díj korábbi győztesei szintén lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a jelölt listára. 2015. december 4-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét.

A 2015. Év Bortermelője díj nyertese: Szöllősi Mihály, a Neszmélyi borvidékről.

„Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”

Szöllősi Mihály hat év után ismét a jelöltek közé került. Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. 37 évesen kezdett el saját bort készíteni pusztán kedvtelésből, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker azóta is töretlen: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek. Mihály rendkívül büszke családjára: lányára és fiára, akik nagyban hozzájárulnak a borászat sikereihez, 5 unokájára, akik már kisgyerekként is elismerően nyalogatták nagypapájuk borait és nem utolsó sorban feleségére, Ágira, aki mindig kiállt férje döntései mellett, mindenben segítette őt.

A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a „Magyar Tudományos Akadémia bora” cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.

„Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.”

Ha az ember felteszi azt a kérdést egy borásznak, hogy melyik a kedvenc saját bora, akkor ne csodálkozzon, ha kissé megvető pillantások közepette kap választ.

„Ez körülbelül olyan nehéz kérdés, hogy egy apa melyik gyermekét szereti a legjobban. Mindegyiket másért szeretem. A Sauvignon blanc-t azért, mert iszonyatosan nehéz jól elkészíteni, és mi mégis rendre kiváló eredményeket érünk el vele. A Magnus Cuvée-t azért, mert itthon talán elsőként házasítottam a Sauvignont és a Chardonnayt. A Rosét azért, mert azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. A Melegeshegyet pedig mert az Olaszrizling a szívem csücske...”

A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a Szöllősi Pincészetet.

„Szerencsés vagyok, mert a pincémet a Zichy grófok építették téglából még 1830-ban. Ebben a pincében az 1848-as szabadságharc honvédjei is kóstoltak bort, ami nem mindennapi érzés annak, aki bejön ebbe a pincébe. A bormúzeumunkba egy felejthetetlen kóstolóra invitálunk mindenkit, ahol megízlelhetik akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat. Ha már kellően összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Ezek után pedig házias ételeket tálalnánk, melyeket saját kemencénkben is elkészíthetünk, vagy bográcsozhatunk. Messze földön híres a gulyáslevesem, a birka-, és a marhalábszár pörköltem.”

Aszú-túra

Tokajba látogatott a Magyar Bor Akadémia (MBA), ahol a Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Mádi Kör borászai izgalmas programmal várták a csapatot. Az egésznapos eseményen résztvevők átfogó képet kaphattak a borvidék jelenéről és jövőjéről, az együtt töltött idő – és poharak – pedig közös gondolkodásra késztette a szakembereket. Tolcsván, a Tokaj Kereskedőház Zrt. borászati és adminisztrációs központjában a cég vezérigazgatója, Gaálné Király Enikő és Áts Károly, főborász fogadott. A 2013-ban indult, s 17 milliárdosra tervezett beruházás jól mutatja az állami borászat koncepcióváltását. A minőség hangsúlyozása mellett a fogyasztók számára sokkal jobban elfogadható borokkal lépnek piacra. Ennek első fecskéi a Budapesten már bemutatott, s a cégnél közösen is megkóstolt borcsalád, melyet egy cuvée, egy alap és egy dűlőszelektált száraz Furmint, valamint egy késői szüretelésű Sárgamuskotály képvisel.

Mádon, Szepsy István vezetésével tettünk poharas kirándulást a helyi dűlők között. Bár a bemutatóteremből ki sem mozdultunk, ám a szakember kiváló geológiai előadása mellett kóstolhattuk meg Mád föld alá rejtett kincseit. Mint megtudtuk, már a XVI. században felfedezték a dűlők fontosságát, s ezeket újraélesztve szeretnék a mádi borokat magasabbra pozicionálni. Persze nem csak a bort, hanem a csodálatos környezetet és a csak itt megélhető élményt is el szeretnék adni.

A legfontosabb fajtának a Furmintot tartják, amelyet utoljára az 50-es években szelektáltak. A szakember véleménye szerint igazán ráférne egy újabb ráncfelvarrás. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy ma már nincsen szükség a korábbihoz hasonló mennyiségű pincére, hiszen már nem érlelik a borokat hosszú évekig

Díjátadó Gálaebéd Szöllősi Mihály tiszteletére

A hagyományoknak megfelelően „Az Év Bortermelője Magyar-országon„ cím nyertesének tiszteletére idén februárban is megrendezzük gálaebédünket.

Időpont: 2016. február 07. 12:00 óra

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest bálterme (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49)

„Az Év Bortermelője Magyarországon 2015” cím birtokosa: Szöllősi Mihály, Neszmélyi borvidék

A jelentkezési lapot január első hetében küldjük és kérjük, hogy 2016. január 12-ig jelezzék részvételi szándékukat.

Részvételi díj: 38 100 forint/fő (30 000 forint+ÁFA/fő)

Mivel a részvevők száma korlátozott, kérjük a megadott időpontig jelezzék jegyigényüket. Remélem ismét egy barátságos ebédet tölthetünk el együtt!

A találkozás örömében bízva:
Zilai Zoltán
elnök