A Magyar Bor Akadémia - mint társadalmi szervezet - a magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére 1992-ben jött létre.


MBA_Logo_600_600

 

Alapszabálya szerint „az Akadémia célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.”

Az Akadémia jelenleg 131 rendes, 22 tiszteletbeli és 13 örökös tagot számlál. A szőlész-borász társadalom elismert személyiségei mellett tagjai között tudhat művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket.  Az Akadémia elnöke Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a főtitkári és kincstárnoki teendőket Keményné Koncz Ildikó, látja el. A szervezet tevékenységével kapcsolatos operatív irányítást a tagság összetételét reprezentáló hat alelnök látja el. Név szerint: Balla Géza, Frittmann János, Sári Enikő, Takler András és Dr. Zelnik József (Niszkács Miklós sajnálatos halála miatt egy tisztség betöltetlen jelenleg). Jogtanácsos Dr. Zilai János. A Felügyelő Bizottság elnöke Koch Csaba, munkáját segíti Dr. Kosárka József és Taschner Kurt bizottsági tagok.

A Magyar Bor Akadémia igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borász kollégákkal.

A Kárpát-medencei együttgondolkodás, összetartozás, a két- és többoldalú szakmai kapcsolatok ápolása jegyében immár XV. alkalommal rendeztük meg a Kárpát-medencei borok versenyét, új nevén a „Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt”. 

A lassan három évtizede egyre nagyobb megbecsülést szerző „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélése és a díjátadó megrendezése kiemelt eseménye az Akadémiának. Emellett „Az Év Boros Kiadványa” pályázatot önállóan, az „Év Pincészete” pályázatot társszervezeteinkkel, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségével közösen rendezzük meg évente.

 

2017-ben hozta létre a Magyar Bor Akadémia az életműdíját, amelyet eddig három alkalommal ítélt oda: Tiffán Ede és Garamvári Vencel után 2019-ben Szepsy Istvánnak, melynek átadására a járványhelyzet miatt csak 2021 nyarán került sor.

 

Országos Szőlész-Borász Konferenciát a Szent István Egyetemmel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen szintén 2017 óta szervezünk.

 

 

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu