Borest a Bor Akadémián
A Magyar Bor Akadémia ünnepi rendezvényének programja
2013. november 22.  Péntek

Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Barokk épületszárny; Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár
Együttműködő partner: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.
Már hosszú évek óta szervezzük a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, ahol az Év Bortermelője cím öt jelöltje mutatkozik be személyesen, boraival.
Az esemény nyilvános, az akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséget is szívesen fogadjuk. Reméljük, hogy a borest növeli a szervezet céljainak, tevékenységének társadalmi ismertségét és egyben a résztvevő közönség számára is emlékezetes élményt nyújt!

 borest_2013_660_300

 

Az est programja:

 

17.30    Érkezés, regisztráció
Érkezéskor egy pohár újborral és pogácsával fogadjuk a vendégeket, majd megkezdődik a hivatalos program

18.00    SZIMPÓZIUM - helyszín: Konferencia terem
- A 8. Kárpát-medencei Borverseny eredmény hirdetése és díjkiosztója, egyben az esten, a verseny borait kóstoltató, külhoni borász kollégák bemutatása
- MUSICA VINORUM - BOROK MUZSIKÁJA
Előadó: Balázs Árpád zeneszerző, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja
Közreműködik: Banai Sára énekművész
- Az „Év Bortermelője Magyarországon 2013” választás 5 jelöltjének bemutatkozása

19.30    Fogadás, borkóstoló
- Fél nyolckor megkezdődik a borbemutató az aulában, melyen az 5 jelölt és a Kárpát-medencei Borverseny borverseny borai lesznek kóstolhatók, ízletes hideg és meleg falatok társaságában.

22.00    Az est bezárása

A Borestre a belépőjegy ára: 5 000 Ft,- /fő

Jegyek a helyszínen korlátozott számban kaphatók!

 

A Borest a Bor Akadémián megtekinthető:

  A múlt század borászata képeslapokon
- Az 1884-es Magyarország Borászati térképe alapján -
Dr. Erdélyi Gábor kiállítása

 

Dr. Erdélyi Gábor pszichiáter vagyok. A bor és a borkultúra szerelmese. Bő két évtizede fogtam neki a gyűjtőmunkának, hogy felleljem, gyűjtsem és rendszerezzem a honi borkultúra történetét, a szőlőművelés és a borászat tájait, hagyományait, eszközeit megörökítő képes levelezőlapokat, borászati szakkönyveket és térképeket.
Mindez azonban számomra elképzelhetetlen lenne a bor szeretete, ismerete és rendszeres élvezete nélkül. Több sommelier tanfolyamon vettem részt, többek közt a Rohály Gábor és Mészáros Gabriella vezette Borkollégium rendezésében a WSET középfokú borismereti tanfolyamán. Több mint tíz évig kóstoltam a magyar borokat, közreműködtem a Borkalauz vakkóstolásaiban. Az pedig különösen nagy öröm volt számomra, amikor a Magyar Bor Akadémia értő társaságában kerülhettem közel a borokhoz.

A lökést ehhez a kiállításhoz egy régi és nagyon ritka térkép adta meg, amelyet most itt mindenki megtekinthet. Magyarország borászati térképe borvidékek szerint beosztva. Szakszerű, részletes munka. A hozzá tartozó füzet az 1884-es Borászati Törzskönyv alapján veszi számba a bortermelő területeket, az ott lévő falvakkal, városokkal egyetemben. Nemcsak azért fontos, mert felidéz egy kort, amikor is a Trianon előtti magyar bortermelés Franciaország után a második volt a világon, hanem azért is, mert feltár egy egyedülálló kultúrát, amely a mai napig része az identitásunknak. Bár a képeslapokon látható borosgazdáknak, szüretelőknek már csak az emléke él, úgy érzem, ha felidézzük őket, ezzel élőbbé, gazdagabbá tesszük mai borkultúránkat.
A magyar borászat most ismét egy fontos eseményéhez érkezett: a Magyar Borakadémia megválasztja az Év Bortermelőjét. Erre emeljük poharunkat!

 

 dr_erdelyi_gabor borest_kepeslap_kiallitas_2013

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu