A fotógalériáért kattintson IDE!

Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia Életmű Díját

 

Felharsant az Országház Vadásztermében a Magyar Bor Akadémia szignálja, Bock József borász tiszteletére. A villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, az MBA tagjai, barátai köszöntötték.

Bor_Akademia_Eletmu_068 

„Hazánk történelme, adottságai, borkultúrája, termékkülönlegességei és kitűnő szakemberei erős alapot teremtenek. Ehhez azonban nagy egyéniségek, karakterek kellenek, akik formálják, törik az utat és felvállalják az ezzel járó nehézségeket.

Bock József neve fogalommá vált az elmúlt évtizedek alatt a magyar borásztársadalomban”- méltatta a díjazottat Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette, a villányi borász élete és munkássága jó példa arra, hogy szívós, kitartó munkával, töretlen hittel egy életen át, milyen kimagasló eredményeket lehet elérni. 

Bor_Akademia_Eletmu_054

Koch Csaba, az MBA elnöke emlékeztetett arra, hogy az Akadémia immár harminchárom éve adja át az Év bortermelője díjat, a kiemelkedő borász pályafutások elismerésére pedig 2017-ben megalapították az Életműdíjat is.

Bor_Akademia_Eletmu_048

A díjazottról szólva kiemelte, Bock József több mint ötven éve készít bort, ezen felül sokat vállal a közösségért, többek között az MBA elnökségi tagjaként is. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el. 

A Gere Andrea villányi borász által felolvasott laudációban elhangzott, Bock József egyike azoknak, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi borvidék újjászületésében és akik az egész magyar borágazatot új alapokra helyezték. Munkáját számos kitüntetés mellett 1997-ben az Év bortermelője díjjal ismerték el, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és elnyerte az Év pincészete díjat, majd 2014-ben a Magyarország legszebb szőlőbirtoka kitüntető címet is. 

Bor_Akademia_Eletmu_046

„A jó borász is isten áldotta tehetség, akiben ötvöződik az anyag, a lélek és a szellem. Többet tesz annál, minthogy a szőlőből bort készít. Kopár dűlőből termő vidéket teremt, tanít, fejleszt, inspirál. Munkát, kenyeret biztosít családoknak, lendületet ad szűkebb és tágabb közösségének. A lét teljességét képes megjeleníteni a borban”- mondta köszöntőjében Nagy István. Az agrárminiszter felhívta a figyelmet, amikor megkérdezik tőle, mi a sikere titka, ő azt válaszolja, hogy a hagyományok és a munka tisztelete mellett olyan tevékenységet választott, amivel magának és másoknak is örömet tud szerezni. 

Már gyermekkorában megismerte a szőlőművelést, hiszen a családja 1850 óta foglalkozik szőlővel Villányban. Ugyan részt vett a munkában, de - saját bevallása szerint - kamaszként szinte hallani sem akart a szőlőművelésről, inkább az ipart választotta. De szülei mindig számíthattak rá a munkában. Iskola, majd később munka után rendszeresen kijárt a szőlőbe és a pincébe. Mert pontosan tudta, érezte, hogy a Jammertál dűlőben lévő ősi családi birtok mennyire fontos érték a családnak, elsősorban édesapjának, Bock Antalnak. 

Ezért nem volt kérdés, hogy a fiú az apa halála után is tovább vitte a családi hagyományt. Kezébe vette a birtokot és először is megtanult metszeni, hogy megfeleljen magának. Akkortól szeretem igazán a szőlőt – vallja magáról. 

Bor_Akademia_Eletmu_057

Már az első önállóan készített bora jól vizsgázott, és eredményesen szerepelt előbb a helyi, majd az országos versenyeken is. Híre a rendszerváltásra már eljutott a borkereskedőkhöz, a magyar gasztronómia akkori fellegváraiba és exkluzív szállodákba. 

Így elindult a fejlesztés, újabb és újabb területek megvásárlásával az egykori hét hektáros terület mára 80 hektárra hízott, és a borászat további 70 hektár integrált területen gazdálkodik a Villányi borvidék legjobb dűlőiben. Saját feldolgozót építettek és fejlesztettek, közben pedig a vendéglátás, a panzió, majd a négycsillagos szálloda és végül a szőlőmag feldolgozása is bekerült a családi vállalkozás repertoárjába. 

Bor_Akademia_Eletmu_065

Bock József lassan, céltudatosan építkezett, soha nem nyújtózkodott tovább, mint ameddig a takaró ér. A minőséget pedig soha nem áldozta fel a mennyiség oltárán. 

Életútja ékes bizonyítéka annak, hogy az olyan örök emberi értékek, mint tisztesség, hűség, önzetlenség, méltóság, hagyományőrzés és az odaadó, alázatos munka mindig termőre fordul.

 

 

 

 

 

 

Gyászhír

Fájdalommal és mély megrendüléssel tudatjuk, hogy

DR. SZŐKE SÁNDOR

a Magyar Bor Akadémia rendes tagja

betegségben, 81 éves korában elhunyt.

SzokeSandor

 

 

 

 

 

 

 

 

MEGHÍVÓ
 
Magyar Bor Akadémia soron következő Közgyűlését 2024. május 29-én, szerdán tartjuk, amelyre szeretettel meghívjuk.
 
Időpont:
2024. május 29. – 10 óra
 
Amennyiben a Közgyűlés határozatképtelen, a megismételt Közgyűlést 2024. május 29.-én 10:30-ra ismételten összehívom, azonos napirenddel. A megismételt közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.

Helyszín:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Budai Campusának díszterme

(cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43., "K" épület)
 
Napirend:
 1. Levezető elnök, Jegyzőkönyvvezető, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása.
 2. 2023. évi szakmai beszámoló – előterjesztő: Koch Csaba elnök
 3. 2023. évi pénzügyi beszámoló – szöveges előterjesztő: Sári Enikő főtitkár
 4. 2023. évi Mérleg és eredmény kimutatás
 5. 2023. évi közhasznúsági jelentés
 6. A Felügyelő Bizottság jelentése – Keményné Koncz Ildikó
 7. 2024. évi költségvetés/pénzügyi terv – Koch Csaba
 8. Alapszabály módosítás – előterjesztő: Dr. Purebl Balázs 
 9. Év Bortermelője Szabályzat módosítása – előterjesztő: Dr. Purebl Balázs
 10. 2024. évi Szakmai program – előterjesztő: Koch Csaba
 11. Örökös tagság iránti kérelem előterjesztése – előterjesztő: Koch Csaba
 12. Egyebek
Fontos dokumentumok


Borbaráti üdvözlettel:

Koch Csaba
elnök
Magyar Bor Akadémia

 

 

 

 

 

Hajós-Baja és Szekszárd: borvidékek, melyeket összeköt a Duna 

 

Remek idő, remek társaság, szívélyes fogadtatás. Mivel mással is kezdhetném, hiszen évek óta tartó szünetet követően a Magyar Bor Akadémia szervezésében, a Hajós-Bajai és a Szekszárdi Borvidék meghívására 2024. április 30. és május 1. között bortúrára indultunk.

5 

Megtapasztaltuk, „jó társaságban repül az idő”. Az induláskor megkezdett beszélgetés kitartott egészen Nemesnádudvarig – s folytatódott a szünetekben, az esti kóstolókon –, ahol Koch Csaba köszöntőjével és a nemesnádudvari polgármester, Kovács István bemutatkozásával megkezdődött a kétnapos bormaraton.

A „Sváb sarok” négy településéből háromnak – Nemesnádudvar, Császártöltés és Hajós – a borászai lepték meg a szakértő társaságot boraikkal. Tiszta ízű, kedves borok, és barátságosak, akárcsak a borvidéken dolgozók. Az ízélményt csak fokozta a pincesori séta, melynek részeként Sümegi József vezetésével megtekintettük a Borvilág-Borország pincét, s természetesen házigazdánk jóvoltából néhány muzeális tételt is megkóstolhattunk.

46

Innen csak egy futamodásnyira Hajóson, a felújított érseki kastély dísztermében fogadott Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós város polgármestere, Kovács Róbert, a Hajósi Hegyközség elnöke és Lakner László, a Császártöltési Hegyközség elnöke. A közös ebédet és – természetesen – kóstolót követően kisétáltunk a világ legnagyobb pincefalujába, ahol 24 utcában, 1256 pincében érik a bor. Ha kicsit széthúzódott csapatunk, az csak a kulináris és vizuális élménynek köszönhető.

Borotán, Koch Csaba borászatában mivel mással, mint pezsgővel fogadott a házigazda. A borászati üzem bejárása igazi szakmai élményt nyújtott, a modern feldolgozó, érlelő pince sokakban váltott ki elismerést. Ha pedig már itt voltunk, nem csak Koch Csaba, hanem több borász boraival is megismerkedhettünk, s nyugtáztuk, felkészültségükkel, szakmai hozzáértésükkel nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

92

Egyszer régen felmerült bennem a kérdés, a Hajós-Bajai és a Szekszárdi Borvidékeket elválasztja egymástól a Duna? A válasz egyértelmű, nem elválasztja, hanem összeköti. S bár más karakterű borokkal jelentkeznek itt is, ott is, egyik sem több, vagy kevesebb a másiknál.

Miután elhagytuk a Hajósi Borvidéket, a Duna jobb oldalán, a Bodri Pincészetnél vertünk tábort, hogy a szállás elfoglalását követően, a közös vacsora mellett, a helyi borászokkal együtt ismerkedjünk a borvidék adottságaival. A széles választék, a magas minőség mindenkit meggyőzött, ahogyan Vesztergombi Csabától, helyi „túravezetőnktől” már oly sokszor hallottuk: a szekszárdi bor finom.

A másnap reggeli fogadtatásnál, a Schieber Pincészetben kapott pezsgőt senki nem utasította vissza. Innen – a nagy szél ellenére – dűlőtúrára indultunk, az újra művelésbe fogott Tabu-hegyre. Ki a mikrobuszból, ki a traktor pótkocsijáról gyönyörködhetett a Toszkánát megidéző tájban. Külön jólesett a házigazda Schieber Pincészet borai mellett Vesztergombi József és a Tringa Borpince, azaz Gál Attila rögtönzött borbemutatója. A termőtáj és a borok együttese különleges élményt nyújtott, amit visszatérve a Schieber Pincészet kóstolótermében igyekeztek vendéglátóink még magasabbra srófolni.

1211

Az ebéd már a Mészáros Borászatban ért minket, ahol egy pincelátogatást követően Mészáros Pál és fia, Mészáros Péter avatott be a borkészítés magasiskolájába.

A kétnapos látogatás utolsó állomásán, a Vesztergombi Pincészetben Vesztergombi Csaba és Bősz Adrián várta az akadémiai csapatot, hogy mintegy feltéve az i-re a pontot, a legjobb boraikkal kápráztassanak el minket.

Kiváló programon vehettünk részt, s bár a szakmai túrák nélkül eltelt néhány év szinte esszenciáját élvezhettük ebben a két napban, remélem, nem kell ilyen sokat várni a következőig.

- vinicz -

16 

 

A Túráról a Bor és Piac oldalán megjelent cikket ide kattintva olvashatja el! 

 

 

 

 

 

Dr. Kerényi Zoltán gyászjelentés 

 

 

 

 

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Magyar Bor Akadémia főtitkára és alelnöke!

 

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Sári Enikőnek, a Magyar Bor Akadémia főtitkárának és Gálné Dignisz Évának a Magyar Bor Akadémia alelnökének.

 

IMG_3168 

 

Sári Enikő, okleveles agrármérnök, újságíró, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője, a Magyar Bor Akadémia főtitkára részére, a magyar mezőgazdaság és az agrártársadalom fejlődését elősegítő, több évtizede töretlen elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként.

Sári Enikő

Gálné Dignisz Éva, okleveles élelmiszeripari mérnök-borász, a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonos főborásza, a Vitis Labor Kft. ügyvezetője, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, a Kunsági Borvidék Sziget Hegyközségének elnöke részére, a hazai szőlész-borász társadalom érdekében végzett, a szakma fejlődését elősegítő kiváló munkája elismeréseként.

 Gálné Dignisz Éva

 

A Magyar Bor Akadémia nevében szívből gratulálunk nekik!

 

 

 

 

 

 A képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE

Günzer Tamás az „Év Bortermelője Magyarországon”

 

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

szerkesztve 

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel kerül odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak.

 

Az elmúlt évben Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, hangsúlyozta Koch Csaba, és így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat.

 

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia alelnöke a győztesről készített laudációjában elmondta, hogy az ünnepelt 1991-ben édesapjától kapott 0,3 hektárnyi szőlőt diplomaosztójára, innen indult a borász életút. Ma már a család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina a marketinggel foglalkozik, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést felügyeli.

 

Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot, a Mátyás Cuvée, az Ördögárok Merlot, a Bocor Chardonnay és a Bocor Cuvée tartozik. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

 

Az ünnepeltet köszöntötte Bock József, a villányi borvidék elnöke is, aki méltán büszke arra, hogy ismét erről a borvidékről került ki az év bortermelője.

 

„Meghatottan állok itt…”, kezdte köszöntőjét Günzer Tamás. Nagy szeretettel gondolok édesapámra, Günzer Mátyásra, aki elindított ezen az úton, és ma is örül szakmai sikereimnek. A legnagyobb köszönet illeti a családomat, feleségemet, Teppert Mariannt, akivel immár 1994 óta alkotunk a munkában és a magánéletben szövetséget. Az ünnepelt ugyanígy kiemelte gyermekeit, akik aktívan részt vesznek a családi vállalkozásban, és akik ma már sok terhet levesznek a válláról. Ez a díj arra is ösztönöz engem, hogy még többet tegyek a magyar bor jó hírnevéért és elismertségéért, fejezte be Günzer Tamás.

 

A gálaebéden számos közéleti ember is részt vett, például dr. Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke és felesége, Herczegh Anita; Magyarország párizsi nagykövete, Habsburg György és felesége, Eilika asszony. Továbbá Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Bányai Gábor Dél-Alföldi Fejlesztésért felelős kormánybiztos, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Frittmann Jánost, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára és nem utolsósorban dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

 

A közel 330 fős gálaebéd menüje Günzer Tamás boraira komponálva készült. A fogások között számos művészeti produkció színesítette az eseményt. Az ünnepelt tiszteletére fellépett Tóth Vera magyar énekesnő, aki személyes jó barátja Günzer Tamásnak, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Művészeti Intézetének fiatal művészei is énekeltek az ünnepeltnek.

 

Az ebédet követően lehetőség volt megkóstolni a 2023-as év jelöltjeinek (Lamport József, Liptai Zsolt, Ifj. Szepsy István, Vesztergombi Csaba) borait a sétálókóstoláson, valamint számos, már a díjat elnyert Év Bortermelője kínálta legjobb borait a résztvevőknek: Gere Attila, Takler Ferenc, Bock József, Koch Csaba, Thummerer Vilmos (+), Vida Péter, dr. Lőrincz György, Tiffán Ede, Dúzsi Tamás, Mészáros Pál, Borbély Tamás, Gálné Dignisz Éva, Kamocsay Ákos, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás (+), Szőllősi Mihály (+), Árvay János, Balla Géza, Áts Károly, Garamvári Vencel, Frittmann János, Vesztergombi Ferenc, Polgár Zoltán, Figula Mihály.

 

 

 

 

 

 

 

"Az Év Bortermelője 2023" gálaebéd Günzer Tamás villányi borász tiszteletére

2024. március 3. - Marriott Hotel, Budapest

KEDVES ÉRDEKLŐDŐK! A RENDEZVÉNYRE A JEGYEK ELFOGYTAK MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!


Program:

10:50-től vendégfogadás

 

11:00-11:50 Borkóstoló a 2023-as Év Bortermelője jelöltek, illetve a nyertes boraiból

 

Günzer Tamás

 

Lamport József - Liptai Zsolt – Szepsy István- Vesztergombi Csaba

 

'AMUSE-BOUCHE' VÁLASZTÉK A DÉLELŐTTI BORKÓSTOLÓ IDEJE ALATT

Welcome Drink:

Günzer Tamás Pezsgő és rozé

 

12:00-12:55 Díjátadó ünnepség

 

13.00 Gálaebéd

1.fogás HIDEG ELŐÉTEL

Marha Carpaccio
(török mogyoró, szarvasgomba)

Günzer Tamás: Pinot Noir 2022

 

2.fogás LEVES

Illatos Kakas Esszencia
(füstölt fürj tojás, újhagyma és húsával töltött tészta)

Günzer Tamás: Chardonnay 2023

 

3.fogás KIS FŐÉTEL

Kacsa és Liba Duó
(rózsaszín kacsamell, liba parmantier, paszternák krém, bébi céklák)

Günzer Tamás: Mátyás Cuvée 2020

 

4.fogás NAGY FŐÉTEL

Lassan Sült Szarvas Gerinc
(szalvétagombóc, áfonya, étcsoki, shimeji gomba)

Günzer Tamás: Ördögárok Merlot 2021

15.45-17:30 Borkóstoló az "Év Bortermelőinek" boraiból és pezsgőiből

 

Vesztergombi Ferenc | Gere Attila | † Thummerer Vilmos | Polgár Zoltán

Bock József | Kamocsay Ákos | Szepsy István | Árvay János | Takler Ferenc

Frittmann János | † Konyári János | Légli Ottó

Gálné Dignisz Éva | Dúzsi Tamás | † Szöllősi Mihály | Mészáros Pál | † Szőke Mátyás

Balla Géza | Koch Csaba | Borbély Tamás | Nyúlné dr. Pühra Beáta

17:30 rendezvény vége

 

 

 

 

 

Ke╠üpernyo╠őfoto╠ü 2024-01-30 - 11.08.45

 

 

 

Egy újabb villányi halhatatlan

Az eredményhirdetés képeiért kattintson ide!

 2023. december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

 

A 2023. Év Bortermelője díj nyertese:

 

Günzer Tamás,

a Villányi borvidékről

 

gt2

 

Günzer Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé, és így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat. A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.

 

Ahogy sokakét, Tamás életét is egy meghatározó gyermekkori élmény alapozta meg. Édesapja egy kis pincében gazdálkodott Palkonyán, a kisfiú mindig mellette tevékenykedett, játszott. Amikor Tamás 10 éves lett, és elég erős volt már hozzá, édesapja az egyik szüreten megtanította neki meghúzni a prést, ekkor kezdett el komolyabban érdeklődni a borkészítés iránt. Mivel az állatokat is nagyon szerette, nehéz volt döntenie, hogy milyen pályát válasszon. Tamás végül állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett, majd 12 évig volt szarvasmarha-ágazat vezető egy termelőszövetkezetben. A diplomaosztóra kapott szőlőültetvény első bora 1991-ben készült el, ami rögtön aranyérmet szerzett a Villányi borversenyen, ebben a pillanatban vált világossá Tamás számára, hogy borász vénával rendelkezik. Az állattenyésztő pályával akkor hagyott fel végérvényesen, amikor egy vinotéka a borász tudta nélkül benevezte egyik borát a Pannon Bormustrára, ahol kategóriagyőztes lett.

 

Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

 

 

„Mindenkor alkalmazkodni a fogyasztói kívánalmakhoz.” – szól Tamásék mottója. Ehhez igazodva a pincészet közeli terveiben egy panzió építése, valamint egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín építése is szerepel.

 

Tamás szabadidejében horgászik, legyen szó folyóról, tóról vagy tengerről. Legjobban a Pécsi Horgászegyesület egyik tavacskájába nyúló, saját stégjén szeret időzni. Nagyon büszke rekordfogására, ami egy 56 kilós harcsa volt.

 

És mit ígér Günzer Tamás annak, aki betér hozzájuk?

 

„Finom, kemencében sült ételeket ígérek és egy igen látványos Ördögárok túrát a

pincészetünk traktor vontatású kiskocsiján. A túra a dűlő legmagasabb pontján

egy pohár rosé mellet kerülhet dokumentálásra.”

 

 

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Ide kattintva megtekintheti a jelöltekkel készült videót!

 

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Lamport József (Egri borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Szepsy István (Tokaji borvidék)

Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

 

 Csoportkép2

 

 

 

Borest a Bor Akadémián 

További fotókért kattintson ide!

 

A Magyar Bor Akadémia hagyományos ünnepi rendezvényének programján, 2023. november 25-én, a Pesti Vigadóban bemutatkoztak az "Év Bortermelője 2023" díj jelöltjei.

 

A jelöltek játékos vakkóstoló keretében bizonyították rátermettségüket, majd kötetlen borkóstolás és beszélgetés, valamint állófogadás vette kezdetét.

Az est folyamán ünnepélyes keretek között adtuk át az idei évben újonnan felvett tagjaink részére a tagfelvételi okleveleket, valamint a tagságot jelképező kitűzőket.

 

A nagyérdeműnek nemcsak az öt jelölt borait, hanem a XVII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny érmes borait is volt szerencséje megkóstolni.

 

Borest-71

 

Borest-101

 

Borest-153

 

Borest-180

Még több fotó hamarosan....

 

 

 

 

Borest_jelöltek_2023

 

REGISZTRÁCIÓ MBA TAGOK SZÁMÁRA

 

A Magyar Bor Akadémia már több, mint három évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész- és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.

 

November 25-én 18:00 órától tartjuk a már hosszú évek óta hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián rendezvényünket, amely két ünnepi programelemre épül:

 

Az esemény nyilvános, a Bor Akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő minden kedves vendéget szívesen látunk!

Hiszünk abban, hogy a borest méltó környezetet biztosít az Év Bortermelője díj öt jelöltjének és a határon túli magyar borászok bemutatkozására, kiváló boraik kóstolására.

 

Tavalyi fotók megtekintése

 

_SZS8002 

 


 

Elindult a nevezés a XVII. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre

 

Borverseny időpontja és helyszíne: 2023. november 24., Budapest

 

Jelentkezési és mintaleadási határidő: 2023. november 15.

 

 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye, idén ismét folytatódik. A Magyar Bor Akadémia, a Soós István Borászati Szakképző Iskola és a Magyar Zászlósborok Rendje együttműködésével, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. lebonyolításában, immár tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.

 

A borversenyre 2023. november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.

 

Jelentkezni az alábbi linken lehetséges online vagy letölthető PDF űrlap formájában:

 

https://karpatmedence.winecompass.hu/

 

 

A borversenyről bővebben>>

 

 


 

„Ősszel is Balaton sétáló kóstoló és mesterkurzus”

 

A Bor és Piac magazin november elejére egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és ezzel párhuzamosan két órás mesterkurzust szervez.

Az „Ősszel is Balaton” c. rendezvényen bemutatásra kerülnek az autentikus fajták - Olaszrizling, Kéknyelű, Furmint, Szürkebarát 25 balatoni borászat részvételével.

A „bort mértékkel” - kulturált borfogyasztást és borkultúrát / borgasztronómiát népszerűsítő előadásokra is sor kerül nemzetközi kitekintéssel, hazai és külföldi szaktekintélyek részvételével. A mesterkurzuson foglalkozunk a dűlőszelekcióval, továbbá azzal, hogy milyen rezisztens fajtákat telepíthet a borász, a klímaváltozással összhangban. Valamint összehasonlíthatják a felvidéki és a balatoni Olaszrizlingeket.

 

A rendezvény időpontja: 2023. november 4. 15:00- 21:00

A mesterkurzus időpontja: 16:00 – 18:30

Helyszíne: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

 

A Magyar Bor Akadémia tagjai számára szakmai jegyeket biztosítunk - sétáló borkóstoló 5000 Ft, mesterkurzus: 3000 Ft kedvezményes áron - amelyet az alábbi linken igényelhetnek: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScffFITg0m0uU-bLkb5SVzV9_qge4uCwHVxQcbMMQj7Mcw-sg/viewform

 

A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló kóstolóra, a mesterkurzusra 40 jegy áll rendelkezésünkre. További részletek: https://borespiac.hu/2023/10/04/osszel-is-balaton-2/

 

 


 

Gyászhír

Mély fájdalommal búcsúzunk!

 

 Elhunyt Horváth Csaba

a Magyar Bor Akadémia örökös tagja


horvath_csaba_ff
 

Viniczai Sándor tagtársunk búcsúzik Horváth Csabától

"A napokban elhunyt Horváth Csaba nemcsak ismert szakember volt, hanem társasági ember és legfőképpen jó barát. Sok időt tölthettünk együtt, találkoztunk amikor még minisztériumi tisztviselő, a Magyar Borok Háza szakmai igazgatója, majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára volt. Évtizedeken keresztül együtt szerkeszthettük a Borászati Füzeteket, s ha néha nem is kaptam időben kézhez a cikkeket, egy vidám mondattal elütötte a fiaskót.

 

A szakmaiság mellett talán a humor volt, ami leginkább átszőtte egész életét. A legkomolyabb helyzetekben is volt néhány vidám megjegyzése, amivel oldotta a hangulatot, s a megoldás azonnal készen állt. A szőlész-borász szakma „Romhányijaként” nem volt idegen tőle, hogy rímbe szedje gondolatait, mindezt tette spontán, helyben rögtönözve, a legtermészetesebb módon. Talán örök optimizmusának is köszönhette, hogy mindenkivel megtalálta a hangot, legyen az gumicsizmás szőlőművelő vagy a köztársasági elnök. Borversenyeken, a legnagyobb elmélyültség közben is odasúgott egy viccet, és mások csak annyit láttak, hogy rázkódik kezemben a pohár.

 

Személyiségét nyíltság és segítőkészség jellemezte. A legjáratlanabb újságírót sem rázta le, inkább igyekezett „képbe hozni”, hogy ezzel is jobb legyen az ágazat megítélése. Sokat dolgozott, ami az évek alatt legfeljebb a jellegzetes vöröses haj őszüléséhez, mintsem a munkatempó lassulásához vezetett.

 

Egy alkalommal vidékre menve, ahol előadást kellett tartania, az órámra néztem: nem kellene sietnünk? Azonnal rávágta: hallgatóság nélkül volt már előadás, de előadó nélkül soha.

 

Kedves Csaba! Szerettelek volna még sokáig hallgatni, s ha már itt nem teheted, szórakoztasd az égi társakat soha meg nem unható humoroddal!"

 
 
A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.
 
Horvath_Csaba_gyaszjelentes

Horváth Csaba hamvait
2023. október 24-én, kedden 9:45-kor
helyezik örök nyugalomra Budapesten, az Új köztemetőben.


 


 

  

Átadtuk az "Év Pincészete 2023" díjat

 

A Pannonhalmi Főapátság Pincészete nyerte el az "Év Pincészete 2023" díjat

 

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére két évtizede alapították meg az "Év Pincészete" vándordíjat, amely az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyerte el ezt a megtisztelő szakmai elismerést.

 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a díjat. Az "Év Pincészete" vándordíjjal egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért tartósan kimagaslóan teljesít. A Pannonhalmi Főapátság borászata már 2010-ben már egyszer elnyerte az "Év Pincészete" címet. Ezúttal  egy széleskörű szakmai jelőlés követően került kiválasztásra a három javasolt pincészet, amelyek pályázati anyagot készítettek. A villányi Gere Pincészet, a szekszárdi Takler Pincészet és a Pannonhalmi Főapatáság Pincészetének pályázati anyaga alapján a díjat kiíró szervezetek tisztésviselőiből álló 27 tagú zsűri döntött.

 

Pannonhalmi_Foapatsag

 

A Pannonhalmi Apátságot Géza fejedelem 996-ban alapította és Szent István királyunk 1001-ben  alapítólevélében már szőlőterületeket is adományozott a bencéseknek. A bencés  szerzetesek az eltelt  évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal. Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.

 

A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek – A „Régi tömlőbe új bort tölts” szlogen jegyében, amelyek révén a Pannonhalmi Főapátság többségi és az MKB Bank Zrt. kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m2 alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Gál Tibor fiatalon elnyunyt egri borász szakmai irányításával.

 

P.A.P.

 

A rendszerváltozás után bő 10 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank közös összefogással visszavásárolta a monostor II. világháborút követő államosítások során elveszített szőlőterületeinek egy részét a szőlőtermesztés céljából, míg a borkészítéshez új pincét és borházat létesített, mindezzel pedig nemcsak a bencés hagyományok, de nemzeti kultúránk egy nagyon fontos szeletét egyaránt újjáélesztette. Ma a Pannonhalmi Főapátság Pincészete 52 hektárnyi területen gazdálkodik, tízéves újratelepítési programjának köszönhetően kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 400.000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát, ismertségnek és elismertségnek örvend szakmai és laikus körökben, borai pedig hazánkban és számos európai országban, sőt a tengeren túl is jelen vannak a piacon, akárcsak a világháborúk előtti történelmi időkben.

 

Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. A Főapátság újkori bortörténelmének húsz évjárata során a kezdeti 40.000 palack mára megtízszereződött, amely az eredetileg tervezett kapacitáson is túlmutat. Az induláskori újratelepítésekhez felrajzolt fajtaválasztékot a terroir-szemlélet határozta meg, amely a bevezetett művelésmóddal egyetemben mindmáig helyes döntésnek látszik. Ugyanakkor az ezen idő alatt megismert termőhelyi adottságok és megszerzett piaci tapasztalatok tükrében néhány éve megkezdődött a fajtaszerkezet finomhangolása és az ültetvények szakaszos megújítása, amelyek révén időközben a termékkínálat is kikristályosodott.

 

PAP_Portfolio

 

A szándékoltan változatlanul 50 hektáros birtok kétharmadát fehérszőlők borítják, amelyek között világfajták – elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és chardonnay – és Kárpát-medencei fajták – olaszrizling és királyleányka – egyaránt megtalálhatók, de a területek harmadát elfoglaló kékszőlők (pinot noir, merlot, kékfrankos) ideális termesztési feltételei is igazolódtak, ezek közül az eddigi tapasztalatok szerint a pinot noir bizonyult a legeredményesebbnek a termőhelyi adottságok nagyszerűségének megfogalmazásához.

 

A 2003-ban épült és mintegy 2200 négyzetméter alapterületűvé bővült, a monostor tövében található pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a fajtaszerkezethez maximálisan igazodó újszerű technológiával kerül sor a Pannonhalmi Főapátság ültetvényeiről származó szőlők feldolgozására. A kezdetekben bevezetett rendhagyó, gravitációs anyagmozgatáson alapuló borászati technológia folyamatos fejlesztés alatt áll, amelynek köszönhetően a klasszikus borászati eljárásokat a kor modern vívmányaival támogatják a hatékony feldolgozás és minőségi borkészítés érdekében.

 

Ev_pinceszete_2023

 

A szakmai program egy retrospektív borászati vezetéssel és sétálókóstolóval indult, amelynek keretében Liptai Zsolt főborász beszélt az újraalapítás körülményeiről, a Gál Tibor tanácsadóval folytatott első évek tapasztalatairól, szőlészeti és borászati munkákról, technológiai fejlesztésekről és kulturális eseményekről, miközben állomásról állomásra kóstoltatta a pincészet kínálatának főbb elemeiként ismert tételeket.

 

Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától már látogatható az újraindított Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A látogatás a pincészet által szervezett szakszerű vezetéssel történik, amelynek keretében a vendégek betekintést nyerhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, megismerkedhetnek az új épületegyüttessel, illetve a borkészítés technológiai folyamataival, valamint megkóstolhatják boraikat.

 

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szemrevaló épületegyüttesének kialakításával azonos időben környezetének rendezése is megtörtént. Ennek során épült ki egy díszkővel rakott terület is, amely elsősorban a szüreti időszakban folyó préselésből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált. 2005 májusában e tér szomszédságában nyílt meg az a kóstolóterasz, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a keleti irányba nyúló táj csodálatos képe tárul a finom borok társaságát élvező vendégek elé.


A pincészet fajtaborai és egyedi elképzelések mentén született házasításai az adott esztendő jellemzőit mindenkor magukon hordozva évről évre izgalmas kóstolási élményt ígérnek, miközben évjárati hatásoktól függetlenül magas minőségükkel vívják ki a fogyasztók bizalmát. Talán ennek is köszönhető, hogy e két évtized alatt ismertté és elismertté váltak a hazai piacon, miközben az előállított palackok negyede folyamatosan a világ legkülönbözőbb pontjain talál gazdára, a pincészet, a monostor és a borvidék hírnevét határainkon túl is öregbítve ezáltal.

 

Ev_pinceszete_2023_HortobagyiT.Cirill

 

Az Év Pincészete 2023 díjátadó ünnepségen Hortobányi T. Cirill főapát úr köszöntötte a megjelent száz fő feletti közönséget, akiknek döntő része a média meghívott munkatárasai voltak.

 

Beszédéből mindaz a szeretet és elhivatottság tükröződött vissza, ami a bencések ezeréves kötődését erősítette meg a magyar bor és a borkultúra iránt.

 

Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia elnöke a cím jelentőségét hangsúlyozta a magyar borászatok életében, hiszen ez módot ad a kollektív teljesítmény elismerésére.  Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a történelmi tapasztalatot és a borvidékre gyakorolt pozitív hatást emelte ki, míg dr. Kiss István a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke a minden borász számára példa és iránymutatás hangsúlyozta.

 

Ev_pinceszete_2023_dijatado

 

A vándordíjat – Madarassy István Kossuth-díjas ötvös, szobrászművész  Szőlősgazda c. alkotását – a díszes oklevelet és az emlékpakettet a kiíró szervezetek képviselői a művész jelenlétében adták át. A díjátadást követő állófogadáson a hazai jazz élet kiválóságai Berki Tamás jazz-énekes, Sárik Péter Erkel díjas jazz-zongorista és Jász András jazz-szakszafonos garantálták a jó hangulatot.

 

A díjátadóról készült fotók megtekinthetők IDE kattinva.

Fotókredit: Pannonhalmi Főapátság


A Pannonhalmi Főapátság imázsvideója az alábbi linkre kattintva elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=xZchXsCxYMA

 

A program szervezője a Pannonhalmi Főapátság Pincészete, és koordinátora a kiíró szervezetek megbízásából a Bacchus Arts Stúdió volt.

 

 


 

 

V. Országos Szőlész-Borász Konferencia

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Bor Akadémia, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közösen szervezi meg idén is a jubileumi Országos Szőlész. Borász Konferenciát.

 

Időpont: 2023. november 9. csütörtök

Helyszín: MATE Budai Campus

 

A konferencia idei kiemelt témája:

Kihívások a szőlő-bor ágazatban

 


 

 

Módos Péter Pál: egy sikeres életút

 

 

A hazai szőlő- és borágazatban tevékenykedők magas szintű munkáját nem kell külön ecsetelnem. Kiemelkedő személyiségek építették fel a szakmát, dolgoztak és dolgoznak benne ma is nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten. Éppen ezért széles választási lehetőséget biztosít, ha ki akarunk emelni egy–egy személyt. A Magyar Bor Akadémia (MBA) a magyar bor ügyének élethosszon át tartó kiemelkedő szolgálatának elismerése céljából 2017-ben "A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰ DÍJA" megnevezéssel díjat alapított.

 

A MBA Életműdíj Bizottsága az idei év elején ülésezett és meghozta döntését az idei díjazott személyéről. 2023. évben az „Életműdíjat” Módos Péternek, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökének ítélte a bizottság, amelyet ünnepi közgyűlés keretében adtak át a díjazottnak.

 

Taschner_Modos_Koch 

Taschner Kurt István MBA főtitkár, Módos Péter Pál díjazott, Koch Csaba MBA elnök

 

Köszöntőjében Koch Csaba, a MBA elnöke személyes emlékeket idézett fel, kiemelve: Módos Péter oroszlánrészt vállalt az ágazat színvonalának emelésében. Dr. Kállay Miklós, az MBA tiszteletbeli elnöke a közös munkában együtt töltött időkből szemezgetett hozzátéve, a díjazott egész életében hű volt a szakmához.

 

„Módos Péter a szakmát a Budafoki Borgazdasági Technikumban kezdte 1956-ban, a forradalom évében. Embert-diákot próbáló idők voltak, de Péter a tanulás mellett aktív sportéletet is folytatott, szervezte a technikumi focicsapatot, melynek érettségiig csapatkapitánya volt” - tekintett vissza dr. Sümegi József, az MBA tiszteletbeli elnöke. Friss kertészmérnöki diplomával a kezében a Tokaj-hegyaljai Pincegazdasághoz került, ahol rövid időn belül borászati osztályvezetőként dolgozott.   Innen a Közép-magyarországi Pincegazdaság kecskeméti központjába helyezték, borászati főosztályvezetőnek, ahol 1975-ig tevékenykedett. Építő-szervező munkát kellett végeznie a közel 40000 hektáros alföldi borvidéken. Korszerűsíteni kellett a technológiát, a logisztikát, új feldolgozókat, tárolókat, palackozókat kellett építeni, szemléletet váltani. Módos Péter ezt a feladatot is sikeresen megoldotta. Ezek voltak a hazai szőlő- és borgazdaság legfényesebb évei.

 

Pétert 1975-ben borászati szaktanácsadónak küldték Algériába, ahol a franciák kivonulása után a helyi borászkodást kellett újjászerveznie. Hazatérve a Budapesti Borászati Kutatólaboratórium igazgatóhelyettesi feladatait látta el, majd a Törley Pezsgőgyár igazgatójává nevezték ki. Volt OBI (Országos Borminősítő Intézet) főfelügyelő, a Honfranc francia-magyar vegyesvállalat helyettes vezetője, a Material Pera cég magyarországi képviselője.

 

Szakmai kapcsolatai nyugdíjba vonulásával sem szakadtak meg, számos borverseny elnöke, aktív résztvevője, 2000-2007 között a Magyar Bor Akadémia főtitkára, majd elnöke volt.

 

Nem könnyű 35 év hivatás, karrier minden részletét felidézni, de Módos Péter életét mindig a magas szintű borászati szakmai munka szőtte át. Személye egyike azon magyar borászoknak, akik maradandót alkottak, és munkájuk eredményeire a jövő generáció is építhet.

 

Fotó és szöveg: Viniczai Sándor

 

 


 

 

 

Április 2-án, vasárnap a Marriott Hotel Báltermében átadtuk Figula Mihálynak „Az Év Bortermelője Magyarországon 2022”-díjat 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszabású gálaebéd keretei között ünnepelhettük közösen a nyertes borászt.
Az idei, teltházas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba mellett a nyertest köszöntötte a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás; főtámogatónk, az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt, valamint a köszöntő beszédek sorában felszólalt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is.
 

 
A díjazott, Figula Mihály megköszönve a méltatásokat, elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”. A borász úgy véli, hogy nagyon magas minőségben kell gondolkodniuk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen, és ennek szellemében kelnek fel és dolgoznak nap, mint nap.

 


Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A borász úgy fogalmazott, hogy a szüleitől munkát örökölt, amit hatalmas dolognak tart, és hálás ezért nekik. „Meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni vele. Kicsit igazságtalan az Év Bortermelője-díj, mert könnyű nekem úgy jó bort készíteni, hogy édesanyám mindig megmondja, hogyan lesz jó. Két fiú van a családban, akik talán tovább vihetik majd. Addig is, megpróbáljuk beléjük fecskendezni azt a vírust, hogy nekik is szőlővel kell majd foglalkozniuk” – mondta kicsit tréfásan a 2022-es „Év Bortermelője”, Figula Mihály.


Ezt követően köszönetet mondott édesanyjának, feleségének, gyermekeinek, valamint kollégáinak és hozzátartozóiknak, hiszen elmondása szerint ők foglalkoznak a legtöbbet a szőlővel, és ezért végsősoron ők készítik a borokat.
Hozzátette: „Nem tetszik az a világ, amiben mást sem hallok, mint azt, hogy minőségi egy termék, miközben nem az. A minőség az én olvasatomban azt jelenti, hogy az engem kiszolgál, tudom használni, finom és jó. De, nem ilyen világot élünk, mert használunk mindent aztán eldobjuk. Ebben a közegben talán a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak és igaznak”.Figula Fülöp, Figula Bella Róza, Figula Veronika, Figula Mihály

A díszebéd és az oklevél átadás ideje alatt a hazai művészvilág remekei szórakoztatták a közönséget és emelték az ünnep fényét: Balázs János zongoraművész, a Binder-Borbély Duó (Binder Károly zongoraművész és Borbély Mihály multiinstrumentális művész), Figula János ütőhangszeres művész, Lukács Sándor színművész, Miklósa Erika operaénekesAz ebéd fogásait neves hazai séfek komponálták Figula Mihály boraihoz.


Séfjeik: Besenyei Dániel, Takács Lajos, Tóth Ágnes, Tóth Pál

 
 
 

 


 

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

 Elhunyt Lics László

szőlész-borász mérnök, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja 
 

Lics László borász- kertészmérnök, a Magyar Bor Akadémia és a Promontor Borlovagrend tagja 1941-ben látta meg a napvilágot Székesfehérváron.
A Gyöngyösi Felsőfokú Technikum után a Budapesti Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán végzett.
A Felsőoktatási Intézmények Országos Szőlészeti-borászati versenyén elért első helyezésért az ausztriai Lenz Mozer szőlészeti-és borászati pincegazdaságánál gyakorlaton vett részt 1964-ben.
Ezt követően Budafokon, a Magyar Állami Pincegazdaságnál gyakornokként kezdett dolgozni, majd borászati előadó, pincevezető, palackozó üzemvezető lett. 1973-ban a megszerzett tapasztalatok birtokában pályafutását a szintén budafoki Hungarovin Borgazdasági Vállalatnál folytatta, szakmai tehetsége mellett hamar megmutatkoztak vezetői képességei is. 1993-ig a Hungarovin Rt. termelési- és műszaki igazgatója és vezérigazgató helyettese volt.

Saját szőlészetét és borászatát 1989-ben indította el. A családi vállalkozás Lics Pincészet és Szőlőbirtok néven az Etyek-Budai, valamint a Szekszárdi borvidéken is rendelkezik szőlőterületekkel. Központi borászata Budapest bornegyedében, Budafokon található. Pincészete egyike a legrégebben működő budafoki családi borászatoknak.

Kulturális értékőrző- és teremtő munkájának elismeréseként 2012-ben Podmaniczky-díjjal tüntették ki.
A szőlészet és a borászat világa egész életének meghatározó tényezői voltak, a sors érdekessége, hogy feleségét is egy borkóstolás alkalmával ismerte meg. Lics Lászlót és nejét, Évát 2013-ban „Kultúra 22” díjjal tüntették ki a borkultúra és a művészetek kapcsolatáért végzett munkájuk elismeréseként. A kitüntetéssel járó anyagi díjat a Budafoki Szent Lipót Plébániának ajánlották fel.

2016-ban elnyerte az „Év Budafok-tétényi Vállalkozója” díjat.

Kiváló minőségű boraival a hazai és nemzetközi borversenyeken is szép eredményeket ért el, azonban a legbüszkébb a szívéhez legközelebb álló, négy unokájáról elnevezett boraira volt.

Szakmai sikereinek elérésében szerető családja segítette. Vállalkozását fia Balázs és lánya Judit viszi tovább.
Lics Lászlót sokan ismerték, szerették és tisztelték a borszakmában. Szerénysége, bölcsessége, őszintesége és segítőkészsége példamutató volt mindenki számára. Áldozatos munkájával rendkívül sokat tett a helyi közösségért, valamint a helyi borászatért, a borkultúráért és a borturizmusért is.
 
A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.


Lics László
hamvasztás utáni búcsúztatása
2023. április 28-án, pénteken 10:00 órakor lesz
a Budafoki temetőben.


 

 


 

 

ÉV BORTERMELŐJE 2022 GÁLAEBÉD FIGULA MIHÁLY TISZTELETÉRE

 

2023. április 2. - Marriott Hotel, Budapest

 

Program:

10:30-tól vendégfogadás

 

10:30-11:50 Borkóstoló a 2022-es Év Bortermelője jelöltek, illetve a nyertes boraiból

 

Figula Mihály

 

Günzer Tamás - Lamport József - Liptai Zsolt - Vesztergombi Csaba

 

'AMUSE-BOUCHE' VÁLASZTÉK A DÉLELŐTTI BORKÓSTOLÓ IDEJE ALATT

 

            • HIDEG FALATOK •                                       • MELEG FALATOK •

Szürkemarha- és lazac tatár, fekete tölcsérben             Spárgás quiche lorainne

                              Buffalo karfiol roquefort sajtszósszal                Kijevi csirkegolyók krémes burgonyapürével

 

12:00-12:55 Díjátadó ünnepség

 

13.00 Gálaebéd

1.fogás HIDEG ELŐÉTEL

Tóth Pál, Alabárdos Étterem, Szeged
Pisztráng / ráktatár / marmite / katsuobushi

Figula Olasz & Furmint 2021

 

2.fogás LEVES

Tóth Ágnes, Gerbeaud Group / ONYX
Zelleres baguette leves / csicsóka / turbolya

Figula Sauvignon Blanc Selectio 2021

 

3.fogás KIS FŐÉTEL

Konstantinos Kranakis & Besenyei Dániel, Marriott Hotel
Borjú duó: szűz és rántott borjúláb / kelkáposzta / illatos gomba / paszternák / jus

Figula „500” Kékfrankos 2020

 

4.fogás NAGY FŐÉTEL

Takács Lajos, Costes Group
Szarvasgombás gyöngytyúk kolbász / piemonti mogyoró / aszalt sárgabarackos ropogós

Figula Gella Olaszrizling 2018

15.45-17:30 Borkóstoló az "Év Bortermelőinek" boraiból és pezsgőiből

 

Tiffán Ede | Vesztergombi Ferenc | Gere Attila | † Thummerer Vilmos | Polgár Zoltán

Bock József | † Gál Tibor| Kamocsay Ákos | Szepsy István | Árvay János | Takler Ferenc

Vincze Béla | Garamvári Vencel | Frittmann János | † Konyári János | Dr. Lőrincz György | Légli Ottó

Vida Péter | Áts Károly | Gálné Dignisz Éva | Dúzsi Tamás | † Szöllősi Mihály | Mészáros Pál | † Szőke Mátyás

Balla Géza | Koch Csaba | Borbély Tamás | Nyúlné dr. Pühra Beáta

 

17:30 rendezvény vége

 


 

Lázasan készülünk az "Év Bortermelője 2022" Gálaebédre... 

proba_montazs 

 

 

IMG_2943

 Séfjeik: Besenyei Dániel, Takács Lajos, Tóth Ágnes, Tóth Pál

 


 

Felhívjuk a kedves nagyérdemű figyelmét, hogy a gálaebéd telt házas, ezért a regisztrációt leártuk.

Nem áll módunkban több foglalást befogadni.

Megértésüket köszönjük!

 

JEGYIGÉNYLÉS AZ "ÉV BORTERMELŐJE 2022" GÁLAEBÉDRE

 

JEGYIGÉNYLÉS AZ "ÉV BORTERMELŐJE 2022" GÁLAEBÉDRE MBA TAGOK RÉSZÉRE

 

Figula Mihály_Az Év Bortermelője_meghivo

 

 

 


 

 

 

Azevbortermeloje_save_the_date_2023

 

 


 

Gyászhír

 

   

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

 Elhunyt dr. Kovács István József

kertészmérnök, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja

 

gyaszhir_Kovacs_Istvan_Jozsef 

 

 
Dr. Kovács István temetése
2023. március 1-jén, szerdán 14:00 órakor lesz
a Gyöngyössolymosi Temetőben.
 
 
A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.

 


 

Gyászhír dr. Balogh István

  

 

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

Elhunyt Dr. Balogh István kertészmérnök,

a Szőlészeti Tanszék korábbi vezetője, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja

 

 

Balogh István Dr_gyaszhir

 
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Balogh István Sándor kertészmérnök,
a Szőlészeti Tanszék korábbi vezetője, életének 81. évében
rövid betegség után, csendben eltávozott közülünk.
 
Dr. Balogh István Sándor temetése
2023. február 3-án, 11.15 órakor lesz
a Farkasréti Temetőben.
 
A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.
 

 


 

Gyászhír Bíró Gáspár

Fájó szívvel búcsúzunk!

 

 Elhunyt Bíró Gáspár,

a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi osztályának korábbi vezetője,

a Magyar Bor Akadémia rendes tagjaBiroGaspar_gyaszhir

 
A Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi osztályának korábbi vezetője 69 évet élt.
 

Bíró Gáspár, aki Erdélyben született, 19 éves korában jött Magyarországra édesanyjával. Tanulmányait az ELTE Jogtudományi karán végezte, majd az Agroinformnál kezdett dolgozni. Turisztikai pályafutását az IBUSZ-nál kezdte valutapénztárosként. Később az IBUSZ Külképviseleti osztályának vezetésével bízták meg.

 

1996-ban a Magyar Turisztikai Szolgálat egyik alapító tagja volt. A külképviseleti osztályt vezette. Később ő alapította az MT Zrt. kolozsvári külképviseletét, melynek 2008-ig állt az élén. Hazatérését követően, 2010-ig a nemzetközi osztály vezetői feladatait látta el.

Magánéletében nemcsak kedvelője, de szakértője is volt a nemes boroknak – tagja volt a Magyar Borakadémiának.

   


Bíró Gáspár búcsúztatása
2023. január 9-én, 15 órakor lesz
a Fiumei úti Sírkert szóróparcellájában.A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.

 


 

Felszállt a füst!

 

A 2022. Év Bortermelője díj nyertese:

 

 

Figula Mihály_ÉBT_2022_eredményhirdetés

Figula Mihály

a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.

 

Aki gyerekkorában medve akart lenni - de, szerencsére borász lett

 

Szerencsés ország vagyunk, rengeteg nagyszerű borászunk van, akik világszínvonalú borokkal látják el a hazai és külföldi borkedvelőket is. Sok helyre kerülhetne a díj, de talán egyetértés van abban, hogy az idei nyertes fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést.  

 

A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és tovább fejleszteni a virágzó borászatot.

 

A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik. Misi igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, természetesen szigorú hozamkorlátozás mellett.

 

Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségek is kiaknázásra kerülnek. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.

Figula Misi naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?

Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.

 

Aki személyesen ismeri Misit tudja, ha borokról van szó, nagyon komolyan beszél, egyébként pedig egy rendkívüli humorérzékkel megáldott fiatalember. Ha megkérdeznénk tőle, milyen pályára készült, csak annyit mondana: „Gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem.” Vajon kire legbüszkébb a családjában? Egyértelműen mindenkire, de a békesség kedvéért inkább a lányokra. Hogy melyik a kedvenc évjárata? Természetesen 1993, mert minden akkor kezdődött. Az idei győztes nem hétköznapi ember: meggyőződése szerint a világ legjobb borvidékén dolgozik; akkor lett borász, amikor édesapja azt mondta; gyerekei a legfőbb hobbija; és legszívesebben Bock József pincéjében bújna el, hogy titokban ellesse, honnan meríti végtelen energiáját. És mit ígér Misi annak, aki betér hozzájuk? Nem kevesebbet és nem többet, mint hogy náluk mindenki elfelejti a szürke hétköznapokat.

 

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

 

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Lamport József (Egri borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

 

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés fotói megtekinthetők IDE KATTINTVA.

 

 

 


   

Megrendült szívvel búcsúzunk!

 

 Elhunyt Dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke,
a Magyar Bor Akadémia rendes tagja

 

Kosarka Jozsef_gyaszhir 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Kosárka József türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után,
2022. november 6-án elhunyt.
 
József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának.
Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és a tudásának átadásával,
oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig.
 
A Magyar Borszakírók Körének alapítója és elnöke volt. Már szinte a kezdetektől, 1994-től tagja volt a
Magyar Bor Akadémiának, és szerves része volt a Magyar Sommelier Szövetségnek.
 
Emléke örökké szívünkben él.
 

kj

 


 

"Az Év Bortermelője Magyarországon 2022"

Íme a jelöltek, abc sorrendben!

 

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

 

 EBT_jeloltek_01p

 

2022-ben is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több száz, a jelölésre felkért szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább... 

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is bemutatkoznak a jelöltek, méghozzá november 10-én, a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, melynek helyszíne a Pesti Vigadó.

 

 


 

Gratulálunk!

Két díjat is magáénak tudhat a Szepsy Pince a világ egyik legrangosabb borversenyén

 

Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, 2022-ben azonban a Szepsy pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelője kategóriáját, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta - mondta ifj. Szepsy István, a borászat vezetője. A díjakat a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, akikre a globális ipar vezető tagjai szavaztak, a szavazást a Deloitte könyvvizsgáló hitelesíti.

 

Szepsyk

 

A Golden Vines Awards a borvilág egyik legexkluzívabb borversenyének számít. A díjat Liquid Icons fine wine cég, valamint Lewis Chester WSET diplomás borszakértő hozta létre a három évvel ezelőtt elhunyt, és generációja egyik legnagyobb borszakértőjének tartott Gérard Basset (Master of Wine és Master Sommelier) tiszteletére.

 

A Golden Vines Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, a zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A vacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

 

Idén október 16-án Firenzében rendezték a díjátadót, ahol kilenc kategóriában osztottak díjakat:

 • 2022 legjobb európai bortermelője
 • 2022 legjobb amerikai bortermelője
 • 2022 legjobb bortermelője a világ többi részén
 • 2022 legjobb „fine wine” bortermelője
 • 2022 „rising star” (feltörekvő) bortermelője
 • 2022 legjobb innováció díja
 • 2022-es Fenntarthatósági Díj
 • 2022-es Golden Vines Hall of Fame-díj
 • 2022-es Golden Vines Honorary Award („tiszteletdíj”)

A mádi Szepsy pincészet 2022-ben a 2022 Legjobb európai bortermelője kategóriát nyerte meg, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta - adott tájékoztatást vasárnap este Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője, aki elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges. Egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte. Ráadásul Magyarországról, sőt, a régióból sem volt még jelöltje egyetlen kategóriának sem.

 

Díjazták még - többek között - a francia Louis Roederer pezsgőpincészetet, a szintén francia Domaine de la Romanée Conti pincészetet, és a dél-afrikai The Sadie Family Wines borászatot is.

 

Az elmúlt napokban több mesterkurzust is tartottak a rendezvény keretében, a Dom Pérignon, a Domeine Arnoux-Lachaux vezető borászai, vagy Gabriele Gorelli Master of Wine mellett Ifj. Szepsy István, a Szepsy Pincészet vezetője is vezetett egy szakmai előadást a Palazzo Tornabuoni tükörtermében.

 

A borász elmondta, hogy több dűlőszelektált furmintot is bemutatott a mesterkurzus keretében: a 2017-es Urbán-dűlőből, a 2017-es Szent Tamás-dűlőből és a 2003-as Úrágya-dűlőből, aszúk közül pedig a 2017-es Szepsy 6 Puttonyos Aszút kóstolhatták az érdeklődők.

 

A szavazásról
106 ország 943 vezető borszakértője végzett részletes felmérést a díjazáshoz. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier és 72 Advanced (Haladó) Sommelier szerepelt: összesen 250 DipWSET minősítés birtokosa. A díjat a Gucci divatház tervezte.

 

Címlapkép: ifj. Szepsy István és Szepsy István (Forrás: Portfolio)

 

(forrás: www.agrarszektor.hu)

 


 

A „Nyakas” gyümölcsös üzenete

 

A közelmúltban a Magyar Bor Akadémia kihelyezett Borklubjába, Tökre voltunk hivatalosak, amelynek házigazdája Nyúlné dr. Pühra Beáta, az "Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben" cím nyertese volt. A borásznő pincelátogatással egybekötött borkóstolóra várta a résztvevőket, ám nem csak a pincészet kincseivel, hanem annak filozófiájával, a terület értékeivel, a hagyományokkal és a jövő terveivel is megismertette a látogatókat.

 

 Nyakas_latogatas_2022_okt7

 

Szövetkezet - Kft. - Zrt.: foglalta össze gyorsan a szervezeti felállást a szakember hozzátéve, a Nyakas Pince a mai napig a volt szövetkezeti tagok tulajdonában van.
Közel 200 hektár – a kivágásoknak és telepítéseknek köszönhetően 186,5 hektár – szőlőn gazdálkodnak. „Valamikor alig 18 hektár volt az Irsai Olivér nagysága, ma meghaladja a 70 hektárt, 3-4 éve pedig a Sauvignon blanc is jön felfele”- magyarázta a borász, hogy számukra fontos fajta az Irsai, a fiatalok számára igazi „beavató” bor.
Nagyon színes az Etyek-Budai borvidék, s bár Töktől alig 20 kilométerre fekszik Etyek, ott mégis 2 héttel később érnek a szőlők.

 

A Nyakasnál 1997-ben kezdődött a reduktív technológia bevezetése. Korábban a szomszédos Perbálon lévő két pincében érlelték a borokat, majd Malya Ernő elképzelései szerint épült meg az első pince Tökön. Mint megtudtuk, igazán az ezredfordulón robbantak be a köztudatba a Pannon Bormustrán, s azóta töretlen a népszerűségük. Ha időben kicsit ugrunk, 2009-ben született meg a Menádok borcsalád, ami új korszakot nyitott az addig csak reduktív borairól ismert pincészet életében.

 

A vállalkozásnak Budajenőn és Tökön találhatók az ültetvényei, ahonnan kézi- és gépi szürettel érkezik be a termés. Napjainkban 18 ezer hektoliterre bővült a tárolóterük, évente1,5 millió palack bort készítenek. A környezettudatosság – és költségtakarékosság – jegyében az új palackozójukhoz az áramot napelemek biztosítják.
Bár sokan temetnék az Irsai Olivért, Tökön az Aligváromban – lánykori nevén Budai cuvée – él tovább. Húzó termékük, amiben a férfi és női fogyasztó egyaránt megtalálja a maga ízlésének valót. Ráadásul generációs ital az Irsaiból, Chardonnay-ból és Rizlingszilvániból készült összeállítás. A kezdetekkor évi 1300 hektolitert készítettek belőle, ma már 4000 hektoliternél tartanak. A borásznő a nevek kapcsán elmondta, hogy a környéken alig ismertek a dűlők, így a névválasztásnál szabad kezet kapnak.

 

Beszélnünk kell a Menádok borcsaládról, a „Menádokokról”, amiben – mint más területen sem - Nyúlné dr. Pühra Beáta nem ismer kompromisszumot. Ha nem találja megfelelőnek az alapanyagot, inkább beházasítja. Ezeknek a boroknak az acéltartályos erjesztés és a finomseprőn tartás adja meg a karakterét. Először jött a chardonnay, majd a szürkebarát, és ma már a rajnai rizling is felvétetett a sorba. A hazai és nemzetközi sikerek pedig igazolták Bea elképzelését, Tökről nemcsak könnyű, reduktív, hanem maradékcukorral, magasabb alkohollal rendelkező borok is születnek.

 

Nyakas_latogatas_csoport_2022_okt7

 

Hangulatos, személyes élményekkel tarkított beszámolónak lehettünk részesei, ahol újfent bebizonyosodott, mennyi arca is van egy-egy fajtának, s hogyan formálódik a borász elképzelései szerint, a kezei alatt...

 

(fotó és szöveg: Viniczai Sándor)

 

 


 

XVI. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

FELHÍVÁS

 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli magyar bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye 2022-ben is folytatódik. A korábbi évekhez képest néhány változtatással és újítással, de a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft., a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenhatodik alkalommal rendezzük meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.

 

A borversenyre 2022. november 9-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.

 

Az elmúlt években született döntés és a pozitív tapasztalatok nyomán, idén is külön kategóriába sorolva kerülnek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételek.

 

A nagyközönség számára mind a verseny borai, mind eredményei is bemutatásra kerülnek 2022. november 10-én, különösen rangos helyszínen Budapesten, a Pesti Vigadóbana „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol az „Év Bortermelője Magyarországon” díj ez évi jelöltjei is személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat.

 

A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos borokat fogadunk. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, mintánként 3-3 palackot kérünk a nevezőktől.

 

A borversenyre történő jelentkezési és mintaleadási határidő: 2022. november 3.

 

A minták Budapestre szállításában igény és lehetőség szerint próbálunk segíteni!

 

A minták fogadása négy helyen történik:

 • Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

1124 Budapest, Somorjai u. 21.  Hétfő- Csütörtök: 9.00-16.00; Péntek: 9.00-13.00 óra között

Kontakt: Bakos Márton bakos.marton@borkulturakft.com

Tel: +36 20 414 2011;

 • Alternatív mintaleadási hely Budapesten:

Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdasága

1221 Budapest, Jósika u.2-14. (a Plébánia u. végében) Hétfő- Péntek: 9.00- 14.00 óra között

Kontakt: Németh Iván, Mobil: +36 70 261 5630

 • Alternatív mintaleadási helyek Erdélyben:

Balla Géza Pincészete - Ópálos

Ópálos, 583 sz., Arad megye

Kontakt: Sebestyén Noémi, Mobil + 40 747 930 304

Nagyvárad környéke

Kontakt: Pálfi Noémi Mobil: +40 757 586 264

 

A jelentkezési lapot az alábbi linkeken tudja letölteni:

 

A jelentkezési lapokat kérjük minden esetben e-mailen a bakos.marton@borkulturakft.com e-mail címre legkésőbb 2022. november 3-ig előre eljuttatni a szervezők részére, valamint kérjük mellékelni a minták mellé is!

 


   

Fájó szívvel búcsúzunk!

 Elhunyt Göncz János, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja

 

Göncz János gyászhír 

 

 

Szakmai munkássága a szlovéniai Ptujhoz és a borászathoz kapcsolódott. Hosszú időn át volt a Ptuj Nagypince főigazgatója,

és ikonikus alakja volt a Szlovéniai Borrendnek.

Munkáját szerette, mindig örömmel, lelkesen végezte.

Családja augusztusban búcsúzott tőle, osztozunk gyászukban.

 


 

41. Országos Borverseny - átadtuk a Magyar Bor Akadémia Különdíját

Ünnepélyes keretek között zajlott augusztus 31-én, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, és a minősített borok díjainak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. A borversenyen legmagasabb pontszámot elért bort és annak termelőjét a Magyar Bor Akadémia különdíjjal jutalmazta. A szóban forgó tétel a Simkó Pince Tokaji Eszencia 2016-os bora lett, így tehát az MBA különdíját Simkó Gábor vehette át Koch Csaba elnöktől és Taschner Kurt István főtitkártól.

OBV_dijatado_202

OBV_dijatado_203

(fotó: HNT)

simko pince_OBV MBA kulondij

(fotó: Simkó Pince)

 

Gratulálunk az összes díjazottnak! 

 


 

A Szent István-hordó története

 

Különlegességet rejt az egyik budafoki pince. A hatalmas boroshordót a Magyar Állami Pincegazdaság megrendelésére 1927-ben készítette Hohl Lipót budafoki kádármester. Az 535,5 hektoliter befogadóképességű hordó Magyarország legnagyobb ilyen jellegű borászati eszköze volt. Később Eucharisztikus Hordónak is nevezték, mivel benne tárolták az 1938-ban Budapesten tartott Eucharisztikus Világtalálkozó hivatalos borát, és a kongresszus egyik attrakciója volt. Mára azonban ez a hordó - amely szakmatörténeti emlék is egyben - nagyon rossz állapotba került. A hordó segélykiáltását Dr. Tarján Balázs akadémiai tagtársunk tolmácsolja:

 

Egy hordó segítségért kiált!

(forrás: Borászati Füzetek 2022/4. sz.)

 


 

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny - átadtuk a Magyar Bor Akadémia Különdíját

 

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat. Júniusban Arad-hegyalján, Balla Géza Pincészetében már ennek szellemében tartották meg az erdélyi, pártiumi, szatmári borok versenyét, ahová 90 gazda 236 mintáját küldte be.


„Évek óta működik a Határon túli Magyar Borászok Egyesülete, melynek keretén belül a külhoni magyar borászok saját egyesületeket hoztak létre. Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is így történt. Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének én lettem az elnöke”- kezdte beszélgetésünket Balla Géza, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, és hozzátette, hogy úgy látta jónak, ha önálló erdélyi borversenyt szervez az Egyesület. Ugyan korábban is működött az Erdélyi Borverseny, minden évben Csávossy György szervezésében, és halála után is az ő nevével fémjelezve. Az idei évtől a borverseny lebonyolítását átvette az Egyesület. Bár - a szakember elmondása szerint – első alkalommal nem voltak könnyű helyzetben, a végeredmény nagyon jó lett. Sikerült sok olyan fiatal borászt, bortermelőt megszólítani, akiket nem ismer a nagyközönség. Az elsődleges cél az volt, hogy a borverseny ezeket az embereket előnybe hozza.

 

Mindamellett, hogy a bírálóbizottságban is megmaradtak azok az oszlopos tagok, akik már évtizedek óta járnak Erdélybe - így a Magyar Bor Akadémia oldaláról is nagyon komoly szakemberek vettek és vesznek részt -, a szervezők meghívtak melléjük fiatal erdélyi borászokat, így minden bizottságban ott volt egy-két ifjú szakember, akik már nem kezdők, de azért még fel kell nőjenek arra a szintre, amit elvárnak egy nemzetközi szintű borversenyen. Házigazdánk azt is elmondta, hogy a nemzetközi borversenyekhez alkalmazkodva, az elbírált minták 30 százalékának adtak érmet, szigorú zsűrizés mellett. A borverseny elnöke Légi Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja volt.

 

Bár idén a nevező borászok száma nem érte el a százat, reményeik szerint az elkövetkező években ez bővülni fog. Minden egyes termelőt el akarnak érni, meg akarnak szólítani Erdélyben, hogy mérettesse meg a borait. "Ez egyfajta barométer, hogy lássuk, hogyan állunk, milyen borok vannak, mik a lehetőségek. A mintákat tekintve nagyobb mennyiségben volt a fehérbor, mivel Erdélyben (Észak-Erdélyben, Dél-Erdélyben, Erdély-hegyalján) inkább a fehér szőlőfajták a dominánsak. A vörösborok főként a Ménesi borvidékről vagy délebbről származnak. Nagyon sok helyi szőlőfajta érkezett, így például Érmellékről a bakator - ami az ottani borvidék jellegzetes szőlőfajtája -, de ezen kívül Erdély-hegyaljáról, Gyulafehérvárról, Nagyenyedről és környékéről is nagyon sok királyleányka és királyleánykához kötődő cuvée érkezett. A vörösborok közül a kadarka és a fekete leányka volt jelen. Próbálom megfogalmazni a termelők számára, hogy nekünk, erdélyi magyar borászoknak a legnagyobb esélyünk a túlélésre az, ha a hagyományos fajtáinkkal mutatkozunk be, és ezekből állítunk elő nagy minőségű borokat”- figyelmeztetett a szakember hozzátéve, hogy az elmúlt másfél-két évtizedben Erdélyben is óriási fejlődésnek indult a szőlészet és a borászat. Európai uniós pályázatok segítségével komoly beruházások jöttek létre, közel 4000 hektár új ültetvény létesült csak a Ménes-Magyarádi borvidéken, de Közép- és Észak-Erdélyben is nagy területeket újítottak meg. Ezeknek köszönhetően nagyon szép borokat találunk, amelyek már megállják a helyüket az európai és a világpiacon is, miközben még sok a tennivaló, ami a technológiát illeti. Romániában jelen pillanatban 220 ezer hektár szőlőterületet jegyeznek, amiből mintegy 160-170 ezer a termő szőlő, a többi parlagon hever. Legalább tíz olyan vállalkozást tartanak számon, amelynek területe meghaladja a 4-5 ezer hektárt, amelyek jellemzően nem a helyi magyarok tulajdonában vannak. Ugyanakkor találunk néhány olyat, amely a 100-200 hektárt is meghaladja - mint például Balla Géza Pincészete -, ám a kisebb szőlőterületeken is fantasztikus minőségeket lehet produkálni.

 

„Amikor az Év Bortermelője címet 2018-ban megkaptam az anyaországban elmondtam, hogy azért tudtam elnyerni ezt a titulust, mert olyan borvidéken tevékenykedek, amit a Jóisten is a nagy minőségű boroknak teremtett”- hívta fel a figyelmet Balla Géza hozzátéve, még egy kis hozzáértés is kell hozzá.

 

A borversenyen 1 nagyarany és 24 aranyérem született. A Champion díjat a Villa Vinea borászat kapta 2019-es Contessa Selection borával, és egyben elnyerte a Magyar Bor Akadémia Különdíját, amelyet Dr. Zelnik József, a Magyar Bor Akadémia alelnöke adott át személyesen.

 

mba_kulonndij_erdelyi_borverseny
(fotó és szöveg: Viniczai Sándor, MMK)

 

Gratulálunk a borászoknak és további jó munkát, sikereket kívánunk!

 


       

Tisztújítás a Magyar Bor Akadémián

 

A Magyar Bor Akadémia a májusi közgyűlésén az alábbi tisztségviselőket választotta az MBA elnökségébe.

 

Elnök: Koch Csaba

Főtitkár: Taschner Kurt István

Alelnökök: Dr. Balla Géza, Bock József, Gálné Dignisz Éva, Nyitrainé dr. Sárdy Diána,
Nyúlné dr. Pühra Beáta, Vesztergombi Csaba, Dr. Zelnik József

 

Felügyelő Bizottság: Figula Mihály, Keményné Koncz Ildikó, Dr. Kosárka József

 

Gratulálunk és jó munkát, sok sikert kívánunk!

 


       

Életműdíj 2021

 

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az „Életműdíj Bizottság” 2021-ben az elmúlt több évtizedes borászati kutatói-, illetve oktatói munkásságáért,

a Magyar Bor Akadémia életműdíját

Dr. Kállay Miklós emeritus professzornak,

a Magyar Bor Akadémia alapító tagjának és egyben tiszteletbeli elnökének adományozza.

 

dr. Kállay Miklós

 

Kállay Miklós a Műszaki Egyetemen vegyészként végzett. Pályáját a Központi Borászati Kutatólaboratóriumban kezdte. Az itt végzett két évtizedes munkássága során tudományos és termelési kutatásai közben bensőséges kapcsolatot alakított ki az ágazat szereplőivel.

 

1993-tól nyugdíjba vonulásáig a Kertészeti Egyetem és jogutódjai Borászati Tanszékének vezetője volt, ahol évtizedeken keresztül generációkat oktatott. 2014-ben a Corvinus Egyetem professor emeritus elismerő címmel tüntette ki. Az őt körülvevő szakmai és társadalmi tisztelet jele az, ha a szakmai beszélgetésekben elhangzik a „professzor úr” kifejezés akkor mindenki egyértelműen Kállay Miklósra gondol. Tudományos és oktatói munkáját számtalan könyv, publikáció valamint szakmai és állami kitüntetés bizonyítja. Gazdag életútja a szakma meghatározó egyéniségévé tette.

 

Szívből gratulálunk és jó egészséget kívánunk!

 


   

Fájó szívvel búcsúzunk!

 Elhunyt Óhegyi János, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja

 

 Óhegyi János_gyaszhir2

 

Szakmai munkássága Villányhoz és a borászathoz kapcsolódott. 1968-ban gyakornokként kezdett dolgozni a Villány-Siklósi Állami Gazdaságban, amely az évtizedek alatt többször átalakult. Végül a Villányi Borászati Rt. vezérigazgatójaként fejezte be szakmai pályafutását a társaságnál.
Munkáját szerette, mindig örömmel, lelkesen, ötletekkel tele végezte. Nevéhez kötődik a gazdaságuk által 1985-ben Magyarországon először bevezetett fehér palackos rozé sikere.
A hegyközségek megalapításában közreműködött, tagja volt a Villányi Borvidéki Tanácsnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának. A Villányi Borrend alapító tagja. Részt vett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének megalapításban és az elnökségében évekig dolgozott, munkásságát életmű díjjal ismerték el.

 

Mindig is megtiszteltetésnek tekintette, hogy a Magyar Bor Akadémia tagja lehetett,
hiánya pótolhatatlan veszteség mindannyiunk számára.

 

Óhegyi János búcsúztatása 2022. április 30-án a pécsi köztemető dísztermében, 13.30-kor lesz.

 


   

 

Az "Év Bortermelője 2021" Gálaebéd kóstoló borainak listája

 

 


   Meghivo_A4_20220407_vendég_v3

 

Az "Év Bortermelője 2021" Gálaebéd kóstoló borainak listája

 


   

Díjátadó gálaebéd a Marriott Hotelben

 

Nyúlné Dr. Pühra Beáta,
az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” borász tiszteletére

 

A már hagyománynak számító, hazánk legrangosabb borszakmai elismerése, az "Év Bortermelője" díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra.

 

Puhra_Bea_2021


A díjazott, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. 

 

Idén május 8-án, vasárnap 11.00 órakor, ÚJ HELYSZÍNEN, a Budapest Marriott Hotel gyönyörű panorámával rendelkező báltermében rendezzük meg a díjátadót.

 

01_Grand Budapest Ballroom 

 

A rendezvény állófogadással kezdődik 11 órától, melynek során vendégeink másfél órás időtartamban, apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a korábbi "Év Bortermelője" díj nyertes borászainak, valamint a 2021-es év jelöltjeinek remek borait és pezsgőit.

 

DSCF0725

  

Ezt követi az ünnepélyes oklevél átadás és az ültetett gálaebéd, amelynek öt fogását a 2021-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan, a hazai gasztronómia kiemelkedő alakjai készítik.

 

séfek_csoportkép2

 

Ízmesterek (balról jobbra):

Konstantinos Kranakis Executive Chef – Budapest Marriott Hotel (desszert); Tóth Pál – Alabárdos Étterem Szeged (hal fogás); Kovács Ferenc Chef de Cuisine – Budapest Marriott Hotel (amuse-bouche); Kerekes Sándor – Gléda Vendéglő (előétel); Jaksics József – Thermal Hotel Visegrád (leves); Moldován Viktor – Gundel Cafe Patisserie Restaurant (hús fogás)

 

ebt_2022_4_fogas_promo1

 

A fogások között kulturális programok szórakoztatják a közönséget.


Az esemény házigazda és műsorvezető szerepét Rátóti Zoltán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MBA tiszteletbeli tagja tölti be.


A délutánig tartó elegáns program remek alkalom arra, hogy a borászok, borkedvelők, a művészek és közéleti személyiségek ismét találkozzanak, beszélgessenek egymással.

 

Mi már lázasan készülünk erre az ünnepi alkalomra!

 

Várjuk Önt is szeretettel!

 

JEGYIGÉNYLÉS MBA tagoknak (ide kattintva)

 

JEGYIGÉNYLÉS VENDÉGEK számára (ide kattintva)

 

 

 


 

Dr. Csávossy György emléktábla avatás

 

Dr. Csávossy György, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja 2015 novemberében távozott az élők sorából. Egy nagyszerű embert, kiváló költőt és példamutató, értékteremtő szőlőművelő-borászt tisztelhettünk és szerethettünk személyében. "Gyurka bácsi" az erdélyi borászat kiemelkedő alakja volt, számos borászati könyv és szaktanulmány szerzője. Örömmel tölt el bennünket, hogy emléktáblát avatnak emlékére a közeljövőben. Köszönet mindazoknak, akik aktívan ápolják emlékét!

 

csávossy_györgy

 

Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ápolja a magyar szőlészet és borászat kiemelkedő személyiségeinek emlékét. Ennek jegyében állítottak például szobrot a budapesti Corvinus Egyetem kertjében (mai nevén MATE) Mathiász Jánosnak és ennek jegyében kerül sor a közeljövőben Dr. Csávossy György tanár úr emléktáblájának az avatására Bihardiószegen, ahol annak idején a szakiskola tanáraként a pályáját kezdte.

 

Az emléktábla avatás hivatalos meghívója az alábbi linken olvasható:
Meghívó 2022.03.19. 
 

  


 

Megrendült szívvel búcsúzunk!

 

- Elhunyt Thummerer Vilmos, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja,

az "Év Bortermelője Magyarországon 1995-ben" díj nyertese-

 

 

Thummerer Vilmos_ff_gyaszhir

Eger és az egri borásztársadalom meghatározó alakja volt Thummerer Vilmos.
Szülei a Kárpátaljáról menekültek a háború elől és Egerben leletek otthonra. Édesapja erdész
volt így szinte génjeiben hordozta a természet, a föld szeretetét. Ezért is vezetett az útja a
Felsőfokú Mezőgazdasági technikumba, ahol 1962-ben végzett. 1962-1964 között gyakornok volt a
Csányi Állami Gazdaságban, majd 1972-ig a Nagyrédei Szőlőskert Termelő Szövetkezet
területvezető agronómusaként dolgozott. 1972-ben őstermelőként vágott virágkertészetet hozott létre
családi vállalkozásként.


1984 óta foglakozott szőlőtermeléssel és borászattal az egri borvidéken. 7 hektárral kezdte, mára
pedig 100 hektárnyi saját telepítésű szőlőből készítette családjával borait, pezsgőit, pálinkáját.
Az első szabadon választott Egri Közgyűlés képviselője 1989-1993-ig.
Elsők között lett 1995-ben az Év Bortermelője. 2011-ben az Év Pincészete díjat is elnyerte.
Magyarország legeredményesebb pincészete elismerésben részesült 2013-2017 között.
Az Év Egri szőlőtermelője, bortermelője.
Alapító tagja a Pannon Bormíves Céhnek, miként tagja volt az Egri Borlovagrendnek is.
2018-ban az Arany Magyar Érdemkereszt elismerésben részesült.

 

Egész munkássága, előremutató szőlőtermelő és borkészítő munkája példaértékű sokunk számára.

 

Nyugodjék békében Vili Papa!

  


 

Fájó szívvel búcsúzunk!

 

- Elhunyt Dr. Bálo Borbála, a Magyar Bor Akadémia tagja,

egyetemi docens, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének korábbi vezetője-

 

Báló Borbála_ff_gyaszhir

 

 


 

A 2021. Év Bortermelője díj nyertese:

 

fotó_MTI - Mónus Márton_Nyúlné Dr. Pühra Beáta_2021 Év Bortermelője

 

Nyúlné Dr. Pühra Beáta,

az Etyek-Budai borvidékről

 

2021. december 2-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar hangulatos különtermében, sajtótájékoztató keretében kihirdettük a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.

 

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmában való aktivitásért és a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

 

A nyertesről bővebben...

 

Fotók az eredményhirdetésről 

 


 

A XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményei

az alábbi linkekre kattintva elérhetők:

Eredmények ABC sorrendben
Eredmények érem és átlagpontszám szerinti sorrendben

 


 

Borest a Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia hagyományos ünnepi rendezvényének programja

 

Fotók megtekintése

 

2021. november 25., csütörtök (kapunyitás: 17.30)
Pesti Vigadó – 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

_SZS8002

 

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész- és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.
Hosszú évek óta szervezzük a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, amely két ünnepi programelemre épül:

 

Az est házigazdája: Miklósa Erika operaénekesnő, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja.

 

Az esemény nyilvános, a Bor Akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő minden kedves vendéget szívesen látunk!

Hiszünk abban, hogy a borest méltó környezetet biztosít az Év Bortermelője díj öt jelöltjének és a határon túli magyar borászok bemutatkozására, kiváló boraik kóstolására.

 

A részvételi díj bruttó 15 000 Ft/fő, amely átutalással a Magyar Bor Akadémia 12010501-01599242-00100007 számlaszámára (Raiffeisen Bank Zrt.) előre fizetendő.
(Az ár tartalmazza a korlátlan borkóstolást, a büfévacsorát és a részvételi lehetőséget a kísérőprogramon.)

A Magyar Bor Akadémia tagjainak a rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA
(2021. november 21. 21.00 óráig!)

 

 A vendégek színvonalas szórakoztatásáról Miklósa Erika operaénekes és kísérete gondoskodik.

 

Miklósa Erika

 

 

A résztvevőknek a borokhoz és az alkalomhoz illő gasztronómiát felvonultató büfévacsorával is kedveskednek a szervezők.

  


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2021 – Íme a jelöltek!

 

 

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

 

2021es jeloltek_v2

2021-ben is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 250 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább... 

 

Az idei évben bízunk benne, hogy a pandémiás helyzet is engedi, hogy hagyományainkhoz híven bemutatkozhassanak a jelöltek november 25-én, a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, melynek helyszíne a Pesti Vigadó.

  

 


 XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

 

2021. november 24., Budapest

 

FELHÍVÁS

 

Kedves Bortermelő Kollégák!

 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye, a pandémia miatti egy év kihagyást követően idén ismét folytatódik. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.

 

A borversenyre 2021. november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.

 

Az elmúlt években született döntés és a pozitív tapasztalatok nyomán, idén is külön kategóriába sorolva kerülnek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételek.

 

A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei is bemutatásra kerülnek 2021. november 25-én, mint két esztendővel ezelőtt, különösen rangos helyszínen a Pesti Vigadóbana „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol az „Év Bortermelője Magyarországon” díj ez évi jelöltjei személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat.

 

A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos borokat fogadunk. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, mintánként 3-3 palackot kérünk a nevezőktől.

 

A minták Budapestre szállításában igény és lehetőség szerint próbálunk segíteni!

 

Ez ügyben a Magyar Bor Akadémia részéről Módos Péter kereshető (telefon: +3670 501 5638).

 

A jelentkezési lapot IDE KATTINTVA TUDJA LETÖLTENI, amit kérjük minden esetben faxon vagy e-mailen legkésőbb

2021. november 15-ig előre eljuttatni a szervezők részére, valamint kérjük mellékelni a minták mellé is!


 
 


 

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

Elhunyt Pusztai István Miklós,

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja.

 

 Pusztai Istvan

 

Temetése 2021. szeptember 8-án 11 órakor lesz a paloznaki katolikus temetőben.

Szentmise István lelki üdvéért: 2021. szeptember 15-én 17 órakor

a Városmajori Jézus Szíve-templomban

 

Pusztai István gyászjelentése

  


 

„Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjátadó gálaebéd

 

Átadtuk az oklevelet Borbély Tamás borásznak, valamint gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval ünnepeltük meg a díjazottat, idén a Gundel Palota Báltermében, valamint hangulatos kerthelyiségében.

 

001

 

Borbély Tamás nyolc évnyi jelöltség után részesült a borszakma Kossuth-díjának is gyakran nevezett elismerésben. Díjazása azért is különleges, mert ő az első borász, aki a Badacsonyi borvidékről elnyerte ezt a rangos kitüntetést, és egyúttal ő az eddigi legfiatalabb "Év Bortermelője" cím birtokosa is.

 

025

 

Szívből gratulálunk ezúton is Tamásnak!

 

Fotó galéria megtekintése

 

  

 

Korábbi hírek

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu