„Év Bortermelője Magyarországon 2013” – Az idei jelöltek

 

A Magyar Bor Akadémia idén 23. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. A tavalyi évhez hasonlóan számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier, chef küldte el javaslatát, valamint a borfogyasztók, borkedvelők egy jelentős része is jelölhetett.
Az eredményt nagyjából lehetett sejteni, hiszen az öt jelölt közül négyen tavaly is versenyben voltak, ám az ötödik borász ismét egy fiatal borász lett. A tavalyi nyertes, Áts Károly helyett egy ifjú egri borász jutott a döntőbe. Úgy tűnik, mára egyre nagyobb elismerést kapnak a fiatal borászok, akik friss és naprakész szakmai tudásuk által segítik a hazai szakmát, hogy megőrizze méltó helyét a világ rangos bortermelői körében.  

Lássuk, hogy kik azok a borászok, akikre idén a legtöbb jelölés érkezett. Íme, a névsor ABC sorrendben:

Bolyki János – Egri borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék

 5_jelolt_2013_660_200

     Bolyki János            Borbély Tamás          Dúzsi Tamás         Gálné Dignisz Éva       Heimann Zoltán

 

Bolyki János, a legfrissebb jelölt, akit mindenki Bolyki Janiként emleget. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Jani mára 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, Az Év Gasztro Borásza, és az Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete. Idén első alkalommal került az 5 legjobb közé.

Borbély Tamás, a tavalyi nagy meglepetés, amikor a legfiatalabbként került a jelöltek közé. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rosékirályunk” idén negyedik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, egyszerűen így kell csinálni. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.

Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már ötödik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, őszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.

Heimann Zoltán családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalan díjat nyert boraival, melyek minősége kiváló és töretlenül fejlődő. Rengeteget tesz a borvidékért, borász kollégáival közös márkát épít. Zoltán idén harmadik alkalommal került a legjobb 5 borász közé.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 22-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket A rendezvényre a ITT lehet regisztrálni.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2013. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 6-án kerül sor a Gerbeaud Házban.

Képek a jelöltekről: http://www.flickr.com/photos/93166673@N07/sets/72157637552711673/

Bővebb információ: Oláh Rita, sajtókapcsolatok: olah.rita@winefestival.hu

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu