A hazai szőlő- és borágazatban tevékenykedők magas szintű munkáját nem kell külön ecsetelnem. Kiemelkedő személyiségek építették fel a szakmát, dolgoztak és dolgoznak benne ma is nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten. Éppen ezért széles választási lehetőséget biztosít, ha ki akarunk emelni egy–egy személyt. A Magyar Bor Akadémia (MBA) a magyar bor ügyének élethosszon át tartó kiemelkedő szolgálatának elismerése céljából 2017-ben "A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰ DÍJA" megnevezéssel díjat alapított.
A MBA Életműdíj Bizottsága az idei év elején ülésezett és meghozta döntését az idei díjazott személyéről. 2023. évben az „Életműdíjat” Módos Péternek, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökének ítélte a bizottság, amelyet ünnepi közgyűlés keretében adtak át a díjazottnak.
Taschner Kurt István MBA főtitkár, Módos Péter Pál díjazott, Koch Csaba MBA elnök
Köszöntőjében Koch Csaba, a MBA elnöke személyes emlékeket idézett fel, kiemelve: Módos Péter oroszlánrészt vállalt az ágazat színvonalának emelésében. Dr. Kállay Miklós, az MBA tiszteletbeli elnöke a közös munkában együtt töltött időkből szemezgetett hozzátéve, a díjazott egész életében hű volt a szakmához.
„Módos Péter a szakmát a Budafoki Borgazdasági Technikumban kezdte 1956-ban, a forradalom évében. Embert-diákot próbáló idők voltak, de Péter a tanulás mellett aktív sportéletet is folytatott, szervezte a technikumi focicsapatot, melynek érettségiig csapatkapitánya volt” - tekintett vissza dr. Sümegi József, az MBA tiszteletbeli elnöke. Friss kertészmérnöki diplomával a kezében a Tokaj-hegyaljai Pincegazdasághoz került, ahol rövid időn belül borászati osztályvezetőként dolgozott. Innen a Közép-magyarországi Pincegazdaság kecskeméti központjába helyezték, borászati főosztályvezetőnek, ahol 1975-ig tevékenykedett. Építő-szervező munkát kellett végeznie a közel 40000 hektáros alföldi borvidéken. Korszerűsíteni kellett a technológiát, a logisztikát, új feldolgozókat, tárolókat, palackozókat kellett építeni, szemléletet váltani. Módos Péter ezt a feladatot is sikeresen megoldotta. Ezek voltak a hazai szőlő- és borgazdaság legfényesebb évei.
Pétert 1975-ben borászati szaktanácsadónak küldték Algériába, ahol a franciák kivonulása után a helyi borászkodást kellett újjászerveznie. Hazatérve a Budapesti Borászati Kutatólaboratórium igazgatóhelyettesi feladatait látta el, majd a Törley Pezsgőgyár igazgatójává nevezték ki. Volt OBI (Országos Borminősítő Intézet) főfelügyelő, a Honfranc francia-magyar vegyesvállalat helyettes vezetője, a Material Pera cég magyarországi képviselője.
Szakmai kapcsolatai nyugdíjba vonulásával sem szakadtak meg, számos borverseny elnöke, aktív résztvevője, 2000-2007 között a Magyar Bor Akadémia főtitkára, majd elnöke volt.
Nem könnyű 35 év hivatás, karrier minden részletét felidézni, de Módos Péter életét mindig a magas szintű borászati szakmai munka szőtte át. Személye egyike azon magyar borászoknak, akik maradandót alkottak, és munkájuk eredményeire a jövő generáció is építhet.
Fotó és szöveg: Viniczai Sándor
Április 2-án, vasárnap a Marriott Hotel Báltermében átadtuk Figula Mihálynak „Az Év Bortermelője Magyarországon 2022”-díjat
A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszabású gálaebéd keretei között ünnepelhettük közösen a nyertes borászt.
Az idei, teltházas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba mellett a nyertest köszöntötte a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás; főtámogatónk, az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt, valamint a köszöntő beszédek sorában felszólalt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is.
A díjazott, Figula Mihály megköszönve a méltatásokat, elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”. A borász úgy véli, hogy nagyon magas minőségben kell gondolkodniuk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen, és ennek szellemében kelnek fel és dolgoznak nap, mint nap.
Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A borász úgy fogalmazott, hogy a szüleitől munkát örökölt, amit hatalmas dolognak tart, és hálás ezért nekik. „Meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni vele. Kicsit igazságtalan az Év Bortermelője-díj, mert könnyű nekem úgy jó bort készíteni, hogy édesanyám mindig megmondja, hogyan lesz jó. Két fiú van a családban, akik talán tovább vihetik majd. Addig is, megpróbáljuk beléjük fecskendezni azt a vírust, hogy nekik is szőlővel kell majd foglalkozniuk” – mondta kicsit tréfásan a 2022-es „Év Bortermelője”, Figula Mihály.
Ezt követően köszönetet mondott édesanyjának, feleségének, gyermekeinek, valamint kollégáinak és hozzátartozóiknak, hiszen elmondása szerint ők foglalkoznak a legtöbbet a szőlővel, és ezért végsősoron ők készítik a borokat.
Hozzátette: „Nem tetszik az a világ, amiben mást sem hallok, mint azt, hogy minőségi egy termék, miközben nem az. A minőség az én olvasatomban azt jelenti, hogy az engem kiszolgál, tudom használni, finom és jó. De, nem ilyen világot élünk, mert használunk mindent aztán eldobjuk. Ebben a közegben talán a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak és igaznak”.
†
Szomorú szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Lics László
szőlész-borász mérnök, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja
ÉV BORTERMELŐJE 2022 GÁLAEBÉD FIGULA MIHÁLY TISZTELETÉRE
2023. április 2. - Marriott Hotel, Budapest
Program:
10:30-tól vendégfogadás
10:30-11:50 Borkóstoló a 2022-es Év Bortermelője jelöltek, illetve a nyertes boraiból
Figula Mihály
Günzer Tamás - Lamport József - Liptai Zsolt - Vesztergombi Csaba
'AMUSE-BOUCHE' VÁLASZTÉK A DÉLELŐTTI BORKÓSTOLÓ IDEJE ALATT
• HIDEG FALATOK • • MELEG FALATOK •
Szürkemarha- és lazac tatár, fekete tölcsérben Spárgás quiche lorainne
Buffalo karfiol roquefort sajtszósszal Kijevi csirkegolyók krémes burgonyapürével
12:00-12:55 Díjátadó ünnepség
13.00 Gálaebéd
1.fogás HIDEG ELŐÉTEL
Tóth Pál, Alabárdos Étterem, Szeged
Pisztráng / ráktatár / marmite / katsuobushi
Figula Olasz & Furmint 2021
2.fogás LEVES
Tóth Ágnes, Gerbeaud Group / ONYX
Zelleres baguette leves / csicsóka / turbolya
Figula Sauvignon Blanc Selectio 2021
3.fogás KIS FŐÉTEL
Konstantinos Kranakis & Besenyei Dániel, Marriott Hotel
Borjú duó: szűz és rántott borjúláb / kelkáposzta / illatos gomba / paszternák / jus
Figula „500” Kékfrankos 2020
4.fogás NAGY FŐÉTEL
Takács Lajos, Costes Group
Szarvasgombás gyöngytyúk kolbász / piemonti mogyoró / aszalt sárgabarackos ropogós
Figula Gella Olaszrizling 2018
15.45-17:30 Borkóstoló az "Év Bortermelőinek" boraiból és pezsgőiből
Tiffán Ede | Vesztergombi Ferenc | Gere Attila | † Thummerer Vilmos | Polgár Zoltán
Bock József | † Gál Tibor| Kamocsay Ákos | Szepsy István | Árvay János | Takler Ferenc
Vincze Béla | Garamvári Vencel | Frittmann János | † Konyári János | Dr. Lőrincz György | Légli Ottó
Vida Péter | Áts Károly | Gálné Dignisz Éva | Dúzsi Tamás | † Szöllősi Mihály | Mészáros Pál | † Szőke Mátyás
Balla Géza | Koch Csaba | Borbély Tamás | Nyúlné dr. Pühra Beáta
17:30 rendezvény vége
Lázasan készülünk az "Év Bortermelője 2022" Gálaebédre...
Séfjeik: Besenyei Dániel, Takács Lajos, Tóth Ágnes, Tóth Pál
Felhívjuk a kedves nagyérdemű figyelmét, hogy a gálaebéd telt házas, ezért a regisztrációt leártuk.
Nem áll módunkban több foglalást befogadni.
Megértésüket köszönjük!
JEGYIGÉNYLÉS AZ "ÉV BORTERMELŐJE 2022" GÁLAEBÉDRE
JEGYIGÉNYLÉS AZ "ÉV BORTERMELŐJE 2022" GÁLAEBÉDRE MBA TAGOK RÉSZÉRE
†
Szomorú szívvel búcsúzunk!
Elhunyt dr. Kovács István József
kertészmérnök, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja
†
Szomorú szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Dr. Balogh István kertészmérnök,
a Szőlészeti Tanszék korábbi vezetője, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja
†
Fájó szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Bíró Gáspár,
a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi osztályának korábbi vezetője,
a Magyar Bor Akadémia rendes tagja
Bíró Gáspár, aki Erdélyben született, 19 éves korában jött Magyarországra édesanyjával. Tanulmányait az ELTE Jogtudományi karán végezte, majd az Agroinformnál kezdett dolgozni. Turisztikai pályafutását az IBUSZ-nál kezdte valutapénztárosként. Később az IBUSZ Külképviseleti osztályának vezetésével bízták meg.
1996-ban a Magyar Turisztikai Szolgálat egyik alapító tagja volt. A külképviseleti osztályt vezette. Később ő alapította az MT Zrt. kolozsvári külképviseletét, melynek 2008-ig állt az élén. Hazatérését követően, 2010-ig a nemzetközi osztály vezetői feladatait látta el.
Magánéletében nemcsak kedvelője, de szakértője is volt a nemes boroknak – tagja volt a Magyar Borakadémiának.
Felszállt a füst!
A 2022. Év Bortermelője díj nyertese:
Figula Mihály
a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.
Aki gyerekkorában medve akart lenni - de, szerencsére borász lett
Szerencsés ország vagyunk, rengeteg nagyszerű borászunk van, akik világszínvonalú borokkal látják el a hazai és külföldi borkedvelőket is. Sok helyre kerülhetne a díj, de talán egyetértés van abban, hogy az idei nyertes fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést.
A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és tovább fejleszteni a virágzó borászatot.
A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik. Misi igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, természetesen szigorú hozamkorlátozás mellett.
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségek is kiaknázásra kerülnek. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.
Figula Misi naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?
Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.
Aki személyesen ismeri Misit tudja, ha borokról van szó, nagyon komolyan beszél, egyébként pedig egy rendkívüli humorérzékkel megáldott fiatalember. Ha megkérdeznénk tőle, milyen pályára készült, csak annyit mondana: „Gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem.” Vajon kire legbüszkébb a családjában? Egyértelműen mindenkire, de a békesség kedvéért inkább a lányokra. Hogy melyik a kedvenc évjárata? Természetesen 1993, mert minden akkor kezdődött. Az idei győztes nem hétköznapi ember: meggyőződése szerint a világ legjobb borvidékén dolgozik; akkor lett borász, amikor édesapja azt mondta; gyerekei a legfőbb hobbija; és legszívesebben Bock József pincéjében bújna el, hogy titokban ellesse, honnan meríti végtelen energiáját. És mit ígér Misi annak, aki betér hozzájuk? Nem kevesebbet és nem többet, mint hogy náluk mindenki elfelejti a szürke hétköznapokat.
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
Az ünnepélyes eredményhirdetés fotói megtekinthetők IDE KATTINTVA.
†
Megrendült szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke,
a Magyar Bor Akadémia rendes tagja
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
2022-ben is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több száz, a jelölésre felkért szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább...
Hagyományainkhoz híven az idei évben is bemutatkoznak a jelöltek, méghozzá november 10-én, a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, melynek helyszíne a Pesti Vigadó.
Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, 2022-ben azonban a Szepsy pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelője kategóriáját, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta - mondta ifj. Szepsy István, a borászat vezetője. A díjakat a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, akikre a globális ipar vezető tagjai szavaztak, a szavazást a Deloitte könyvvizsgáló hitelesíti.
A Golden Vines Awards a borvilág egyik legexkluzívabb borversenyének számít. A díjat Liquid Icons fine wine cég, valamint Lewis Chester WSET diplomás borszakértő hozta létre a három évvel ezelőtt elhunyt, és generációja egyik legnagyobb borszakértőjének tartott Gérard Basset (Master of Wine és Master Sommelier) tiszteletére.
A Golden Vines Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, a zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A vacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.
Idén október 16-án Firenzében rendezték a díjátadót, ahol kilenc kategóriában osztottak díjakat:
A mádi Szepsy pincészet 2022-ben a 2022 Legjobb európai bortermelője kategóriát nyerte meg, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta - adott tájékoztatást vasárnap este Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője, aki elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges. Egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte. Ráadásul Magyarországról, sőt, a régióból sem volt még jelöltje egyetlen kategóriának sem.
Díjazták még - többek között - a francia Louis Roederer pezsgőpincészetet, a szintén francia Domaine de la Romanée Conti pincészetet, és a dél-afrikai The Sadie Family Wines borászatot is.
Az elmúlt napokban több mesterkurzust is tartottak a rendezvény keretében, a Dom Pérignon, a Domeine Arnoux-Lachaux vezető borászai, vagy Gabriele Gorelli Master of Wine mellett Ifj. Szepsy István, a Szepsy Pincészet vezetője is vezetett egy szakmai előadást a Palazzo Tornabuoni tükörtermében.
A borász elmondta, hogy több dűlőszelektált furmintot is bemutatott a mesterkurzus keretében: a 2017-es Urbán-dűlőből, a 2017-es Szent Tamás-dűlőből és a 2003-as Úrágya-dűlőből, aszúk közül pedig a 2017-es Szepsy 6 Puttonyos Aszút kóstolhatták az érdeklődők.
A szavazásról
106 ország 943 vezető borszakértője végzett részletes felmérést a díjazáshoz. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier és 72 Advanced (Haladó) Sommelier szerepelt: összesen 250 DipWSET minősítés birtokosa. A díjat a Gucci divatház tervezte.
Címlapkép: ifj. Szepsy István és Szepsy István (Forrás: Portfolio)
(forrás: www.agrarszektor.hu)
A közelmúltban a Magyar Bor Akadémia kihelyezett Borklubjába, Tökre voltunk hivatalosak, amelynek házigazdája Nyúlné dr. Pühra Beáta, az "Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben" cím nyertese volt. A borásznő pincelátogatással egybekötött borkóstolóra várta a résztvevőket, ám nem csak a pincészet kincseivel, hanem annak filozófiájával, a terület értékeivel, a hagyományokkal és a jövő terveivel is megismertette a látogatókat.
Szövetkezet - Kft. - Zrt.: foglalta össze gyorsan a szervezeti felállást a szakember hozzátéve, a Nyakas Pince a mai napig a volt szövetkezeti tagok tulajdonában van.
Közel 200 hektár – a kivágásoknak és telepítéseknek köszönhetően 186,5 hektár – szőlőn gazdálkodnak. „Valamikor alig 18 hektár volt az Irsai Olivér nagysága, ma meghaladja a 70 hektárt, 3-4 éve pedig a Sauvignon blanc is jön felfele”- magyarázta a borász, hogy számukra fontos fajta az Irsai, a fiatalok számára igazi „beavató” bor.
Nagyon színes az Etyek-Budai borvidék, s bár Töktől alig 20 kilométerre fekszik Etyek, ott mégis 2 héttel később érnek a szőlők.
A Nyakasnál 1997-ben kezdődött a reduktív technológia bevezetése. Korábban a szomszédos Perbálon lévő két pincében érlelték a borokat, majd Malya Ernő elképzelései szerint épült meg az első pince Tökön. Mint megtudtuk, igazán az ezredfordulón robbantak be a köztudatba a Pannon Bormustrán, s azóta töretlen a népszerűségük. Ha időben kicsit ugrunk, 2009-ben született meg a Menádok borcsalád, ami új korszakot nyitott az addig csak reduktív borairól ismert pincészet életében.
A vállalkozásnak Budajenőn és Tökön találhatók az ültetvényei, ahonnan kézi- és gépi szürettel érkezik be a termés. Napjainkban 18 ezer hektoliterre bővült a tárolóterük, évente1,5 millió palack bort készítenek. A környezettudatosság – és költségtakarékosság – jegyében az új palackozójukhoz az áramot napelemek biztosítják.
Bár sokan temetnék az Irsai Olivért, Tökön az Aligváromban – lánykori nevén Budai cuvée – él tovább. Húzó termékük, amiben a férfi és női fogyasztó egyaránt megtalálja a maga ízlésének valót. Ráadásul generációs ital az Irsaiból, Chardonnay-ból és Rizlingszilvániból készült összeállítás. A kezdetekkor évi 1300 hektolitert készítettek belőle, ma már 4000 hektoliternél tartanak. A borásznő a nevek kapcsán elmondta, hogy a környéken alig ismertek a dűlők, így a névválasztásnál szabad kezet kapnak.
Beszélnünk kell a Menádok borcsaládról, a „Menádokokról”, amiben – mint más területen sem - Nyúlné dr. Pühra Beáta nem ismer kompromisszumot. Ha nem találja megfelelőnek az alapanyagot, inkább beházasítja. Ezeknek a boroknak az acéltartályos erjesztés és a finomseprőn tartás adja meg a karakterét. Először jött a chardonnay, majd a szürkebarát, és ma már a rajnai rizling is felvétetett a sorba. A hazai és nemzetközi sikerek pedig igazolták Bea elképzelését, Tökről nemcsak könnyű, reduktív, hanem maradékcukorral, magasabb alkohollal rendelkező borok is születnek.
Hangulatos, személyes élményekkel tarkított beszámolónak lehettünk részesei, ahol újfent bebizonyosodott, mennyi arca is van egy-egy fajtának, s hogyan formálódik a borász elképzelései szerint, a kezei alatt...
(fotó és szöveg: Viniczai Sándor)
A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli magyar bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye 2022-ben is folytatódik. A korábbi évekhez képest néhány változtatással és újítással, de a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft., a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenhatodik alkalommal rendezzük meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.
A borversenyre 2022. november 9-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.
Az elmúlt években született döntés és a pozitív tapasztalatok nyomán, idén is külön kategóriába sorolva kerülnek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételek.
A nagyközönség számára mind a verseny borai, mind eredményei is bemutatásra kerülnek 2022. november 10-én, különösen rangos helyszínen Budapesten, a Pesti Vigadóban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol az „Év Bortermelője Magyarországon” díj ez évi jelöltjei is személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat.
A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos borokat fogadunk. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, mintánként 3-3 palackot kérünk a nevezőktől.
A borversenyre történő jelentkezési és mintaleadási határidő: 2022. november 3.
A minták Budapestre szállításában igény és lehetőség szerint próbálunk segíteni!
A minták fogadása négy helyen történik:
1124 Budapest, Somorjai u. 21. Hétfő- Csütörtök: 9.00-16.00; Péntek: 9.00-13.00 óra között
Kontakt: Bakos Márton bakos.marton@borkulturakft.com
Tel: +36 20 414 2011;
Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdasága
1221 Budapest, Jósika u.2-14. (a Plébánia u. végében) Hétfő- Péntek: 9.00- 14.00 óra között
Kontakt: Németh Iván, Mobil: +36 70 261 5630
Balla Géza Pincészete - Ópálos
Ópálos, 583 sz., Arad megye
Kontakt: Sebestyén Noémi, Mobil + 40 747 930 304
Nagyvárad környéke
Kontakt: Pálfi Noémi Mobil: +40 757 586 264
A jelentkezési lapot az alábbi linkeken tudja letölteni:
A jelentkezési lapokat kérjük minden esetben e-mailen a bakos.marton@borkulturakft.com e-mail címre legkésőbb 2022. november 3-ig előre eljuttatni a szervezők részére, valamint kérjük mellékelni a minták mellé is!
†
Fájó szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Göncz János, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja
Szakmai munkássága a szlovéniai Ptujhoz és a borászathoz kapcsolódott. Hosszú időn át volt a Ptuj Nagypince főigazgatója,
és ikonikus alakja volt a Szlovéniai Borrendnek.
Munkáját szerette, mindig örömmel, lelkesen végezte.
Családja augusztusban búcsúzott tőle, osztozunk gyászukban.
Ünnepélyes keretek között zajlott augusztus 31-én, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, és a minősített borok díjainak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. A borversenyen legmagasabb pontszámot elért bort és annak termelőjét a Magyar Bor Akadémia különdíjjal jutalmazta. A szóban forgó tétel a Simkó Pince Tokaji Eszencia 2016-os bora lett, így tehát az MBA különdíját Simkó Gábor vehette át Koch Csaba elnöktől és Taschner Kurt István főtitkártól.
(fotó: HNT)
(fotó: Simkó Pince)
Gratulálunk az összes díjazottnak!
Különlegességet rejt az egyik budafoki pince. A hatalmas boroshordót a Magyar Állami Pincegazdaság megrendelésére 1927-ben készítette Hohl Lipót budafoki kádármester. Az 535,5 hektoliter befogadóképességű hordó Magyarország legnagyobb ilyen jellegű borászati eszköze volt. Később Eucharisztikus Hordónak is nevezték, mivel benne tárolták az 1938-ban Budapesten tartott Eucharisztikus Világtalálkozó hivatalos borát, és a kongresszus egyik attrakciója volt. Mára azonban ez a hordó - amely szakmatörténeti emlék is egyben - nagyon rossz állapotba került. A hordó segélykiáltását Dr. Tarján Balázs akadémiai tagtársunk tolmácsolja:
(forrás: Borászati Füzetek 2022/4. sz.)
Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat. Júniusban Arad-hegyalján, Balla Géza Pincészetében már ennek szellemében tartották meg az erdélyi, pártiumi, szatmári borok versenyét, ahová 90 gazda 236 mintáját küldte be.
„Évek óta működik a Határon túli Magyar Borászok Egyesülete, melynek keretén belül a külhoni magyar borászok saját egyesületeket hoztak létre. Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is így történt. Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének én lettem az elnöke”- kezdte beszélgetésünket Balla Géza, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, és hozzátette, hogy úgy látta jónak, ha önálló erdélyi borversenyt szervez az Egyesület. Ugyan korábban is működött az Erdélyi Borverseny, minden évben Csávossy György szervezésében, és halála után is az ő nevével fémjelezve. Az idei évtől a borverseny lebonyolítását átvette az Egyesület. Bár - a szakember elmondása szerint – első alkalommal nem voltak könnyű helyzetben, a végeredmény nagyon jó lett. Sikerült sok olyan fiatal borászt, bortermelőt megszólítani, akiket nem ismer a nagyközönség. Az elsődleges cél az volt, hogy a borverseny ezeket az embereket előnybe hozza.
Mindamellett, hogy a bírálóbizottságban is megmaradtak azok az oszlopos tagok, akik már évtizedek óta járnak Erdélybe - így a Magyar Bor Akadémia oldaláról is nagyon komoly szakemberek vettek és vesznek részt -, a szervezők meghívtak melléjük fiatal erdélyi borászokat, így minden bizottságban ott volt egy-két ifjú szakember, akik már nem kezdők, de azért még fel kell nőjenek arra a szintre, amit elvárnak egy nemzetközi szintű borversenyen. Házigazdánk azt is elmondta, hogy a nemzetközi borversenyekhez alkalmazkodva, az elbírált minták 30 százalékának adtak érmet, szigorú zsűrizés mellett. A borverseny elnöke Légi Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja volt.
Bár idén a nevező borászok száma nem érte el a százat, reményeik szerint az elkövetkező években ez bővülni fog. Minden egyes termelőt el akarnak érni, meg akarnak szólítani Erdélyben, hogy mérettesse meg a borait. "Ez egyfajta barométer, hogy lássuk, hogyan állunk, milyen borok vannak, mik a lehetőségek. A mintákat tekintve nagyobb mennyiségben volt a fehérbor, mivel Erdélyben (Észak-Erdélyben, Dél-Erdélyben, Erdély-hegyalján) inkább a fehér szőlőfajták a dominánsak. A vörösborok főként a Ménesi borvidékről vagy délebbről származnak. Nagyon sok helyi szőlőfajta érkezett, így például Érmellékről a bakator - ami az ottani borvidék jellegzetes szőlőfajtája -, de ezen kívül Erdély-hegyaljáról, Gyulafehérvárról, Nagyenyedről és környékéről is nagyon sok királyleányka és királyleánykához kötődő cuvée érkezett. A vörösborok közül a kadarka és a fekete leányka volt jelen. Próbálom megfogalmazni a termelők számára, hogy nekünk, erdélyi magyar borászoknak a legnagyobb esélyünk a túlélésre az, ha a hagyományos fajtáinkkal mutatkozunk be, és ezekből állítunk elő nagy minőségű borokat”- figyelmeztetett a szakember hozzátéve, hogy az elmúlt másfél-két évtizedben Erdélyben is óriási fejlődésnek indult a szőlészet és a borászat. Európai uniós pályázatok segítségével komoly beruházások jöttek létre, közel 4000 hektár új ültetvény létesült csak a Ménes-Magyarádi borvidéken, de Közép- és Észak-Erdélyben is nagy területeket újítottak meg. Ezeknek köszönhetően nagyon szép borokat találunk, amelyek már megállják a helyüket az európai és a világpiacon is, miközben még sok a tennivaló, ami a technológiát illeti. Romániában jelen pillanatban 220 ezer hektár szőlőterületet jegyeznek, amiből mintegy 160-170 ezer a termő szőlő, a többi parlagon hever. Legalább tíz olyan vállalkozást tartanak számon, amelynek területe meghaladja a 4-5 ezer hektárt, amelyek jellemzően nem a helyi magyarok tulajdonában vannak. Ugyanakkor találunk néhány olyat, amely a 100-200 hektárt is meghaladja - mint például Balla Géza Pincészete -, ám a kisebb szőlőterületeken is fantasztikus minőségeket lehet produkálni.
„Amikor az Év Bortermelője címet 2018-ban megkaptam az anyaországban elmondtam, hogy azért tudtam elnyerni ezt a titulust, mert olyan borvidéken tevékenykedek, amit a Jóisten is a nagy minőségű boroknak teremtett”- hívta fel a figyelmet Balla Géza hozzátéve, még egy kis hozzáértés is kell hozzá.
A borversenyen 1 nagyarany és 24 aranyérem született. A Champion díjat a Villa Vinea borászat kapta 2019-es Contessa Selection borával, és egyben elnyerte a Magyar Bor Akadémia Különdíját, amelyet Dr. Zelnik József, a Magyar Bor Akadémia alelnöke adott át személyesen.
(fotó és szöveg: Viniczai Sándor, MMK)
Gratulálunk a borászoknak és további jó munkát, sikereket kívánunk!
A Magyar Bor Akadémia a májusi közgyűlésén az alábbi tisztségviselőket választotta az MBA elnökségébe.
Elnök: Koch Csaba
Főtitkár: Taschner Kurt István
Alelnökök: Dr. Balla Géza, Bock József, Gálné Dignisz Éva, Nyitrainé dr. Sárdy Diána,
Nyúlné dr. Pühra Beáta, Vesztergombi Csaba, Dr. Zelnik József
Felügyelő Bizottság: Figula Mihály, Keményné Koncz Ildikó, Dr. Kosárka József
Gratulálunk és jó munkát, sok sikert kívánunk!
A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az „Életműdíj Bizottság” 2021-ben az elmúlt több évtizedes borászati kutatói-, illetve oktatói munkásságáért,
a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Dr. Kállay Miklós emeritus professzornak,
a Magyar Bor Akadémia alapító tagjának és egyben tiszteletbeli elnökének adományozza.
Kállay Miklós a Műszaki Egyetemen vegyészként végzett. Pályáját a Központi Borászati Kutatólaboratóriumban kezdte. Az itt végzett két évtizedes munkássága során tudományos és termelési kutatásai közben bensőséges kapcsolatot alakított ki az ágazat szereplőivel.
1993-tól nyugdíjba vonulásáig a Kertészeti Egyetem és jogutódjai Borászati Tanszékének vezetője volt, ahol évtizedeken keresztül generációkat oktatott. 2014-ben a Corvinus Egyetem professor emeritus elismerő címmel tüntette ki. Az őt körülvevő szakmai és társadalmi tisztelet jele az, ha a szakmai beszélgetésekben elhangzik a „professzor úr” kifejezés akkor mindenki egyértelműen Kállay Miklósra gondol. Tudományos és oktatói munkáját számtalan könyv, publikáció valamint szakmai és állami kitüntetés bizonyítja. Gazdag életútja a szakma meghatározó egyéniségévé tette.
Szívből gratulálunk és jó egészséget kívánunk!
†
Fájó szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Óhegyi János, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja
Szakmai munkássága Villányhoz és a borászathoz kapcsolódott. 1968-ban gyakornokként kezdett dolgozni a Villány-Siklósi Állami Gazdaságban, amely az évtizedek alatt többször átalakult. Végül a Villányi Borászati Rt. vezérigazgatójaként fejezte be szakmai pályafutását a társaságnál.
Munkáját szerette, mindig örömmel, lelkesen, ötletekkel tele végezte. Nevéhez kötődik a gazdaságuk által 1985-ben Magyarországon először bevezetett fehér palackos rozé sikere.
A hegyközségek megalapításában közreműködött, tagja volt a Villányi Borvidéki Tanácsnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának. A Villányi Borrend alapító tagja. Részt vett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének megalapításban és az elnökségében évekig dolgozott, munkásságát életmű díjjal ismerték el.
Mindig is megtiszteltetésnek tekintette, hogy a Magyar Bor Akadémia tagja lehetett,
hiánya pótolhatatlan veszteség mindannyiunk számára.
Óhegyi János búcsúztatása 2022. április 30-án a pécsi köztemető dísztermében, 13.30-kor lesz.
Az "Év Bortermelője 2021" Gálaebéd kóstoló borainak listája
Az "Év Bortermelője 2021" Gálaebéd kóstoló borainak listája
Díjátadó gálaebéd a Marriott Hotelben
Nyúlné Dr. Pühra Beáta,
az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” borász tiszteletére
A már hagyománynak számító, hazánk legrangosabb borszakmai elismerése, az "Év Bortermelője" díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra.
A díjazott, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia.
Idén május 8-án, vasárnap 11.00 órakor, ÚJ HELYSZÍNEN, a Budapest Marriott Hotel gyönyörű panorámával rendelkező báltermében rendezzük meg a díjátadót.
A rendezvény állófogadással kezdődik 11 órától, melynek során vendégeink másfél órás időtartamban, apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a korábbi "Év Bortermelője" díj nyertes borászainak, valamint a 2021-es év jelöltjeinek remek borait és pezsgőit.
Ezt követi az ünnepélyes oklevél átadás és az ültetett gálaebéd, amelynek öt fogását a 2021-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan, a hazai gasztronómia kiemelkedő alakjai készítik.
Ízmesterek (balról jobbra):
Konstantinos Kranakis Executive Chef – Budapest Marriott Hotel (desszert); Tóth Pál – Alabárdos Étterem Szeged (hal fogás); Kovács Ferenc Chef de Cuisine – Budapest Marriott Hotel (amuse-bouche); Kerekes Sándor – Gléda Vendéglő (előétel); Jaksics József – Thermal Hotel Visegrád (leves); Moldován Viktor – Gundel Cafe Patisserie Restaurant (hús fogás)
A fogások között kulturális programok szórakoztatják a közönséget.
Az esemény házigazda és műsorvezető szerepét Rátóti Zoltán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MBA tiszteletbeli tagja tölti be.
A délutánig tartó elegáns program remek alkalom arra, hogy a borászok, borkedvelők, a művészek és közéleti személyiségek ismét találkozzanak, beszélgessenek egymással.
Mi már lázasan készülünk erre az ünnepi alkalomra!
Várjuk Önt is szeretettel!
JEGYIGÉNYLÉS MBA tagoknak (ide kattintva)
JEGYIGÉNYLÉS VENDÉGEK számára (ide kattintva)
Dr. Csávossy György emléktábla avatás
Dr. Csávossy György, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja 2015 novemberében távozott az élők sorából. Egy nagyszerű embert, kiváló költőt és példamutató, értékteremtő szőlőművelő-borászt tisztelhettünk és szerethettünk személyében. "Gyurka bácsi" az erdélyi borászat kiemelkedő alakja volt, számos borászati könyv és szaktanulmány szerzője. Örömmel tölt el bennünket, hogy emléktáblát avatnak emlékére a közeljövőben. Köszönet mindazoknak, akik aktívan ápolják emlékét!
Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ápolja a magyar szőlészet és borászat kiemelkedő személyiségeinek emlékét. Ennek jegyében állítottak például szobrot a budapesti Corvinus Egyetem kertjében (mai nevén MATE) Mathiász Jánosnak és ennek jegyében kerül sor a közeljövőben Dr. Csávossy György tanár úr emléktáblájának az avatására Bihardiószegen, ahol annak idején a szakiskola tanáraként a pályáját kezdte.
Az emléktábla avatás hivatalos meghívója az alábbi linken olvasható:
Meghívó 2022.03.19.
†
Megrendült szívvel búcsúzunk!
- Elhunyt Thummerer Vilmos, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja,
az "Év Bortermelője Magyarországon 1995-ben" díj nyertese-
Eger és az egri borásztársadalom meghatározó alakja volt Thummerer Vilmos.
Szülei a Kárpátaljáról menekültek a háború elől és Egerben leletek otthonra. Édesapja erdész
volt így szinte génjeiben hordozta a természet, a föld szeretetét. Ezért is vezetett az útja a
Felsőfokú Mezőgazdasági technikumba, ahol 1962-ben végzett. 1962-1964 között gyakornok volt a
Csányi Állami Gazdaságban, majd 1972-ig a Nagyrédei Szőlőskert Termelő Szövetkezet
területvezető agronómusaként dolgozott. 1972-ben őstermelőként vágott virágkertészetet hozott létre
családi vállalkozásként.
1984 óta foglakozott szőlőtermeléssel és borászattal az egri borvidéken. 7 hektárral kezdte, mára
pedig 100 hektárnyi saját telepítésű szőlőből készítette családjával borait, pezsgőit, pálinkáját.
Az első szabadon választott Egri Közgyűlés képviselője 1989-1993-ig.
Elsők között lett 1995-ben az Év Bortermelője. 2011-ben az Év Pincészete díjat is elnyerte.
Magyarország legeredményesebb pincészete elismerésben részesült 2013-2017 között.
Az Év Egri szőlőtermelője, bortermelője.
Alapító tagja a Pannon Bormíves Céhnek, miként tagja volt az Egri Borlovagrendnek is.
2018-ban az Arany Magyar Érdemkereszt elismerésben részesült.
Egész munkássága, előremutató szőlőtermelő és borkészítő munkája példaértékű sokunk számára.
Nyugodjék békében Vili Papa!
†
Fájó szívvel búcsúzunk!
- Elhunyt Dr. Bálo Borbála, a Magyar Bor Akadémia tagja,
egyetemi docens, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének korábbi vezetője-
A 2021. Év Bortermelője díj nyertese:
Nyúlné Dr. Pühra Beáta,
az Etyek-Budai borvidékről
2021. december 2-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar hangulatos különtermében, sajtótájékoztató keretében kihirdettük a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmában való aktivitásért és a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
A nyertesről bővebben...
A XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményei
az alábbi linkekre kattintva elérhetők:
Eredmények ABC sorrendben
Eredmények érem és átlagpontszám szerinti sorrendben
Borest a Bor Akadémián
A Magyar Bor Akadémia hagyományos ünnepi rendezvényének programja
2021. november 25., csütörtök (kapunyitás: 17.30)
Pesti Vigadó – 1051 Budapest, Vigadó tér 2.
A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész- és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.
Hosszú évek óta szervezzük a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, amely két ünnepi programelemre épül:
Az est házigazdája: Miklósa Erika operaénekesnő, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja.
Az esemény nyilvános, a Bor Akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő minden kedves vendéget szívesen látunk!
Hiszünk abban, hogy a borest méltó környezetet biztosít az Év Bortermelője díj öt jelöltjének és a határon túli magyar borászok bemutatkozására, kiváló boraik kóstolására.
A részvételi díj bruttó 15 000 Ft/fő, amely átutalással a Magyar Bor Akadémia 12010501-01599242-00100007 számlaszámára (Raiffeisen Bank Zrt.) előre fizetendő.
(Az ár tartalmazza a korlátlan borkóstolást, a büfévacsorát és a részvételi lehetőséget a kísérőprogramon.)
A Magyar Bor Akadémia tagjainak a rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA
(2021. november 21. 21.00 óráig!)
A vendégek színvonalas szórakoztatásáról Miklósa Erika operaénekes és kísérete gondoskodik.
A résztvevőknek a borokhoz és az alkalomhoz illő gasztronómiát felvonultató büfévacsorával is kedveskednek a szervezők.
Az Év Bortermelője Magyarországon 2021 – Íme a jelöltek!
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
2021-ben is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 250 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább...
Az idei évben bízunk benne, hogy a pandémiás helyzet is engedi, hogy hagyományainkhoz híven bemutatkozhassanak a jelöltek november 25-én, a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, melynek helyszíne a Pesti Vigadó.
XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny
2021. november 24., Budapest
FELHÍVÁS
Kedves Bortermelő Kollégák!
A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye, a pandémia miatti egy év kihagyást követően idén ismét folytatódik. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.
A borversenyre 2021. november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.
Az elmúlt években született döntés és a pozitív tapasztalatok nyomán, idén is külön kategóriába sorolva kerülnek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételek.
A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei is bemutatásra kerülnek 2021. november 25-én, mint két esztendővel ezelőtt, különösen rangos helyszínen a Pesti Vigadóban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol az „Év Bortermelője Magyarországon” díj ez évi jelöltjei személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat.
A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos borokat fogadunk. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, mintánként 3-3 palackot kérünk a nevezőktől.
A minták Budapestre szállításában igény és lehetőség szerint próbálunk segíteni!
Ez ügyben a Magyar Bor Akadémia részéről Módos Péter kereshető (telefon: +3670 501 5638).
A jelentkezési lapot IDE KATTINTVA TUDJA LETÖLTENI, amit kérjük minden esetben faxon vagy e-mailen legkésőbb
2021. november 15-ig előre eljuttatni a szervezők részére, valamint kérjük mellékelni a minták mellé is!
†
Szomorú szívvel búcsúzunk!
Elhunyt Pusztai István Miklós,
a Magyar Bor Akadémia alapító tagja.
Temetése 2021. szeptember 8-án 11 órakor lesz a paloznaki katolikus temetőben.
Szentmise István lelki üdvéért: 2021. szeptember 15-én 17 órakor
a Városmajori Jézus Szíve-templomban
„Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjátadó gálaebéd
Átadtuk az oklevelet Borbély Tamás borásznak, valamint gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval ünnepeltük meg a díjazottat, idén a Gundel Palota Báltermében, valamint hangulatos kerthelyiségében.
Borbély Tamás nyolc évnyi jelöltség után részesült a borszakma Kossuth-díjának is gyakran nevezett elismerésben. Díjazása azért is különleges, mert ő az első borász, aki a Badacsonyi borvidékről elnyerte ezt a rangos kitüntetést, és egyúttal ő az eddigi legfiatalabb "Év Bortermelője" cím birtokosa is.
Szívből gratulálunk ezúton is Tamásnak!